Tineret în (Re)Acțiune

EU ROstesc

Ziarul de Vrancea
6 nov 2014 1315 vizualizări
Cum poţi ajunge să lucrezi într-o instituţie Europeană?

Drumul până la Bruxelles nu este pavat cu lapte şi miere, ci cu perseverenţă, răbdare şi o minte ascuţită. Atât timp cât nu vă aflaţi sub aripa unui MEP (Member of the European Parliament), cariera europeană  începe prin intermediul EPSO (Oficiul European pentru Selecţia Personalului). Biroul a fost înfiinţat în anul 2002, are în jur de 150 de angajaţi şi îşi are sediul în Bruxelles. Rolul său este de a facilita procesul prin care instituţiile europene îşi caută şi îşi angajează personalul. Primul pas este înscrierea candidaţilorpe site-ulOficiului, şi anume www.europa.eu/epso. De câteva oripe an, în funcţie de numărul de posturi disponibile în instituţii, în centre special amenajate din ţară se desfăşoară prima probă. Aceasta constă în teste de raţionament numeric, verbal şi abstract. Urmează apoi o probă scrisă cu subiecte din domeniul în care se doreşte angajarea, dar şi din noţiuni ce ţin de Uniunea Europeană. Participanţii cu cele mai mari scoruri sunt invitaţi apoi la Bruxelles pentru proba orală, un interviu. După ce treceţi de acesta, nu trebuie să răsuflaţi uşuraţi, întrucât veţi fi plasaţi pe o listă de aşteptare, de unde veţi fi «cules» de instituţiile care au nevoie de dumneavoastră. În total, selecţia şi timpul de aşteptare pot însuma până la 4 ani, însă roadele sunt pe măsură: salariul de bază se situează în jurul sumei de 3.000 de euro, crescând odată cu vechimea. (Laura CANĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.