Tineret în (Re)Acțiune

Simbolurile Uniunii Europene - Imnul şi moneda

Ziarul de Vrancea
4 nov 2014 6044 vizualizări
“Oda Bucuriei” este preludiul celei de-a patra părţi a Simfoniei a IX-a de Ludwig Van Beethoven, pe versurile poemului cu acelaşi nume, scris în 1785 de Friedrich Von Schiller, dar şi imnul Uniunii Europene, întrucât reprezintă idealurile de libertate, pace şi solidaritate care stau la baza ei.

Prima organizaţie europeană care a folosit “Oda Bucuriei” în calitate de imn a fost, ca şi în cazul drapelului UE, Consiliul Europei, în anul 1972. În 1985, statele membre ale Comunităţii Europene au decis adoptarea acestuia ca imn oficial al CE. Înregistrarea oficială a imnului a fost realizată în 1994 la Teatro da Trinidade din Lisabona. Imnul UE este interpretat fără cuvinte, deoarece nici până astăzi nu s-a stabilit o versiune oficială pentru textul acestuia. Totodată, imnul European nu înlocuieşte imnurile naţionale ale statelor membre. La originea conceptului de «monedă unică europeană» se află două tratate ale UE: Tratatul de la Roma (1957) şi Tratatul de la Maastricht (1992), cel din urmă instituind Uniunea Economică şi Monetară şi moneda unică. Reprezentarea grafică a valutei Euro a fost inspirată de litera grecească epsilon şi de prima literă a cuvântului « Europa », iar cele două linii paralele din simbol sunt un indicator al stabilităţii euro. Actualmente, 18 state membre UE folosesc  Euro ca monedă oficială : Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania. (Laura CANĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.