Tineret în (Re)Acțiune

Întrebare: Cum sunt trecute primăriile pe Facebook? Răspuns: Nu sunt.

Ziarul de Vrancea
15 oct 2014 1467 vizualizări
In era reţelelor sociale, autorităţile locale sunt primele care trebuie să ia în calcul aceste mijloace de interacţiune cu cei care i-au votat u din păcate, unii edili, cum este şi primarul Decebal Bacinschi de la Focşani, exclud acest mijloc de relaţionare cu locuitorii oraşelor pe care le conduc pentru că nu ştiu să lucreze la calculator


Primari fără competenţe digitale

Primăriile municipiilor din sud-estul ţării nu stau foarte bine la capitolul „internet”, lucru valabil atât pentru primari, cât şi pentru viceprimari, care par speriaţi de noul curent în materie de comunicare online. Galaţiul (https://www.facebook.com/primariagl/http://www.primaria.galati.ro), singura excepţie, este un model de urmat în ceea ce priveşte comunicarea cu cetăţenii oraşului prin intermediul internetului. Pe lângă un site bine actualizat, dar care nu pune la dispoziţie, totuşi, de o adresă directă de e-mail la primar, Primăria oraşului Galaţi dispune şi de o pagină de Facebook apreciată de 3.774 de persoane. Primarul Marius Stan conştientizează importanţa acestei reţele de socializare şi, de aceea, el şi-a creat două conturi: unul de persoană publică (https://www.facebook.com/marius.stan.primar.galati) ce a strâns 6.827 de aprecieri, şi unul personal, fiind urmărit de 7.772 de utilizatori. Motivul pentru care el a captat atenţia a mii de gălăţeni este faptul că ţine la opinia lor, fapt demonstrat şi de postările sale destul de dese în comparaţie cu alţi edili. Sursele noastre spun că există o echipă de comunicatori profesionişti care se ocupă de postări. În antiteză cu activitatea primarului internaut Marius Stan, cei doi viceprimari, Radu Coşca şi Florin Popa, nu au pagină de Facebook, temându-se, probabil, că nu vor avea succesul superiorului lor. Sau poate că nu vor să-l eclipseze pe Internet.

Radu Mazăre e offline

Un alt primar conectat la Internet este Constantin Hogea, edilul municipiului Tulcea. La fel ca Marius Stan, el are două conturi de Facebook, cel de politician cu 2.101 de like-uri (https://www.facebook.com/constantinhogeaofficial), fiind mai apreciat decât cel personal, care a strâns doar 873 de abonaţi. În acelaşi timp, Primăria Tulcea şi cei doi viceprimari, Stere Şacu şi Marcel Iordache, nu dispun de un cont pe Facebook. Instituţia are însă un site actualizat . Contrar aşteptărilor datorate extravaganţei edilului Radu Mazăre, Primăria Constanţa nu are pagină de Facebook. Nici primarul Mazăre nu pare interesat de reţelele sociale, având în vedere că profilul său pare abandonat, iar site-ul şi blogul nu sunt actualizate din anul 2009. Totuşi Radu Mazăre se evidenţiază pe internet printr-o pagină de... Wikipedia! Dintre cei doi viceprimari constănţeni, Gabriel Stan şi Decebal Făgădău, numai cel din urmă este activ pe Facebook, cu aproape o mie de abonaţi la contul său (https://www.facebook.com/decebal.fagadau).

Facebook-ul n-a trecut bacul către subcarpaţi

 

Viceprimarul Buzăului, Fănică Bârlă, ne priveşte cu superioritate dintr-o poză veche. Profilul său este personal şi neactualizat, precum majoritatea conturilor unor astfel de autorităţi

Nici Brăila şi Buzăul nu acordă importanţa cuvenită universului „www”. Primăria Brăila (www.primariabraila.ro) are un site „la zi”, însă nu are pagină de Facebook. Primarul Aurel Gabriel Simionescu şi doamna viceprimar Doiniţa Ciocan par să nu aibă resursele necesare întreţinerii unui cont pe o reţea de socializare, în timp ce viceprimarul Alexandru Dănăilă, ceva mai tânăr, are 122 de abonaţi la pagina sa, pe care promovoează mai ales mesaje politice decat administrative. Primul gospodar al Buzăului, Constantin Octavian Boşcodeală are 3.420 de persoane ce-i urmăresc activitatea pe contul https://www.facebook.com/constantinboscodeala. Edilul transmite în special mesaje la început de şcoală sau de ziua vârstinicilor şi se remarcă mai ales prin distribuirea postărilor afişate de premierul candidat Victor Ponta. Viceprimarul Radu Nicolae Sebastian Valentin are un profil de Facebook vechi şi nu pare interesat de reţelele sociale. Fănică Bârlă, celălalt viceprimar, dispune de un profil personal neactualizat, cu o fotografie de copertă extrem de hazlie, în care-i priveşte cam de sus pe potenţialii alegători.

Primarul tehnofob de la Focşani

Pagina primarului focşănean Bacinschi, înfiinţată în 2012 sub auspiciile alegerilor, a fost abandonată după ce a câştigat al patrulea mandat

În timp ce Primăria oraşului Focşani încă se gândeşte la beneficiile unei pagini de Facebook, primarul pensionar Decebal Bacinschi preferă metodele tradiţionale de comunicare. Este posibil ca dumnealui să sufere de tehnofobie, având în vedere că nu deţine un calculator în biroul său, pe care nu îl consider util. Purtătorul său de cuvânt, Dan Cazaciuc, a promis în urmă cu ceva timp că se va deschide o "filială" a primăriei şi pe Facebook, însă "minunea" nu s-a întâmplat.  Totuşi, la o căutare pe cel mai în vogă site de socializare, primarul Focşaniului are un profil vechi, activat în 2012, anul campaniei electorale. Ce coincidenţă! Viceprimarul Gabriel Ionel Necula l-a luat drept exemplu pe şeful său şi nu îşi iroseşte preţiosul timp pe internet. Pe de altă parte, viceprimarul Marius Iorga, numit în funcţie de câteva săptămâni, îşi ţine un adevărat jurnal pe Facebook.
Dacă aveţi vreo problemă sau nelămurire, Primăria Focşani a lansat o linie telefonică numită „Telefonul Cetăţeanului” (0237/233.333), iniţiativă propusă probabil de numărul 1 al instituţiei, pentru a evita orice contact cu tastatura.

Edilul care ar pica la proba de competenţe digitale

Nu-i aşa că ar fi mult mai simplu să tastaţi „Primăria Focşani” pe Facebook pentru a afla ce vă interesează sau pentru a fi puşi la curent cu ce se mai întâmplă în oraş? Pe principiul „Aveţi o reclamaţie? Faceţi o cerere”, ne-am gândit să-i expediem primarului cât mai multe solicitări pe adresa sa de e-mail, bacinschi@focsani.info sau pe adresa primăriei, primaria@focsani.info. Rămâne întrebarea „cum va citi domnul Bacinschi aceste sesizări?”, de aceea îi sugerăm ca, la următoarea sesiune a examenului de bacalaureat, să li se alăture elevilor la proba de competenţe digitale. (Laura Pătrăşcan, Laura Cană)

Profil Radu Mazare https://www.facebook.com/profile.php?ida100007361564705&frefats
Profil Decebal Bacinschi Focsani
https://www.facebook.com/pages/Bacinschi-primarul-focsanenilor/456089247739100?frefats


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.