Tineret în (Re)Acțiune

„Voluntar pentru sănătate, caut primari de treabă în Vrancea!”

Ziarul de Vrancea
28 sep 2014 4376 vizualizări
Mihaela Ailenei a participat, vara aceasta, la o ediţie a programului „Împreună pentru sănătatea rurală”, în satul Corbi, din judeţul Argeş u Mihaela, studentă în anul IV la Medicină, vrea să organizeze o caravană similară şi în Vrancea u pentru aceasta, are nevoie de primari cu dare de mană sau de sponsori

Vara care tocmai s-a încheiat a fost, pentru o tanără studentă din Adjud, ocazia perfectă pentru a da o mană de ajutor oamenilor aflaţi în nevoie. Acum, cu forţe proaspete şi visuri măreţe, are nevoie de resurse încurajatoare pentru a putea întinde o mană de ajutor şi semenilor noştri, din Vrancea. Mihaela Ailenei este din Adjud şi studiază Medicina la Bucureşti. Din toată vacanţa de vară din acest an, i-a rămas în minte un weekend inedit petrecut la Corbi, în Argeş, unde, alături de alţi caţiva colegi de facultate, a făcut voluntariat, în sprijinul sătenilor care aveau nevoie de un consult medical. A îmbrăcat hainele de medic, şi-a pus în practică toate cunoştinţele acumulate în cei trei ani de studii pe care i-a făcut pană acum şi le-a dat sfaturi localnicilor, care, prea săraci şi prea neglijenţi cu propria sănătate, nu mai fuseseră la un control de ani buni.

Înainte de consult, sătenii au participat la o conferinţă pe teme medicale

Mihaela şi colegii ei au descoperit cazuri de cancer şi alte boli, însă, datorită trimiterilor pe care le-au făcut, maladiile pot fi tratate ori ameliorate. Încantată de ceea ce a văzut şi a făcut în Argeş, Mihaela vrea să organizeze o „sesiune” de consultări gratuite şi în Vrancea, în cadrul aceluiaşi proiect – „Împreună pentru sănătatea rurală”. De ce are nevoie? De un primar dispus să asigure cazarea şi transportul pentru echipa de voluntari!

Sănătate pe gratis de la tineri inimoşi

Doi bătrani, soţ şi soţie, au intrat la consult ţinandu-se de mană

Iniţiativa de la Corbi nu a fost prima de acest fel, pentru că Societatea Studenţilor în Medicină, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti, organizează astfel de caravane de ani buni, în satele unde s-au găsit primari „de treabă”, după cum spune Mihaela. Timp de două-trei zile, mai mulţi studenţi şi rezidenţi, coordonaţi de doctori specialişti, îi consultă gratuit pe sătenii care vin la control. La Corbi, au fost douăzeci şi patru de voluntari, care au lucrat pentru localnici: „Pacientul intra în cabinet, îi luam analize (trigliceride, colesterol şi glicemie), îl măsuram şi cantăream. Apoi îl trimiteam la EKG (electrocardiogramă) şi examen clinic, pentru un consult total”. În funcţie de medicii specialişti care participă la caravană, pacienţii sunt trimişi la cardiologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie ori neurologie şi alte secţii. Ce a marcat-o cel mai mult au fost cazurile de cancer, nodulii la san ori bolile de piele, pe care ea şi colegii ei le-au descoperit la săteni care nu mai călcaseră într-un spital de multă vreme. Femeile pot beneficia şi de testul Babeş-Papanicolau, pentru care se iau probe, iar rezultatele sunt trimise ulterior acasă. La ediţia din august, de la Corbi, au avut în ajutor şi un sistem informatic pus la punct de un student coordonator IT, de care ar avea nevoie şi spitalele; prin acest sistem, au simplificat semnificativ munca, iar consultările s-au putut face mai rapid, pentru că toate datele au fost introduse în calculator, în loc să fie scrise de mană. Toată aparatura şi instrumentele necesare sunt închiriate de la spitale şi transportate de la Bucureşti în sate.

Halate albe pentru sate uitate de lume

La control pot veni atat adulţii, cat şi copiii

Experienţa de la Corbi a motivat-o pe Mihaela să caute o variantă prin care poate repeta povestea şi în Vrancea. „Eu chiar aş vrea să fac asta şi aici, la noi. Mă gandisem la Rugineşti, deşi nu cunosc pe nimeni acolo, doar am mai avut colegi. Dar dacă s-ar găsi o primărie care să spună «Da!», aş putea face asta oriunde, indiferent ce regiune a Vrancei ar fi”, spune cu entuziasm Mihaela. Cazarea se face, de obicei, în şcoli, grădiniţe, săli de sport, unde se instalează paturi pentru voluntari. „Nu există mofturi la cazare! Nici un student nu se alege cu nimic din asta, nu caştigă nimic, dar sunt mulţi binevoitori, dornici să participe. Studenţi se găsesc, dar e nevoie de asigurarea transportului şi de cazare”, povesteşte tanăra. Imediat după ce se instalează într-un sat uitat de lume, voluntarii organizează o conferinţă, la care sunt invitaţi sătenii şi sunt aduse în discuţie teme medicale, precum prevenţia şi paleaţia cancerului, a tuberculozei, cancerul de col uterin, explicate astfel încat oamenii să înţeleagă şi să conştientizeze problemele. Mihaela Ailenei spune că majoritatea pacienţilor au nevoie de un consult cardiologic, pentru că, după 50-60 de ani, frecvenţa bolilor cardiovasculare este mare. Oamenii primesc tratament, iar dacă e vorba despre un caz grav, se face trimitere la medic, cu acordul pacientului.

Transport, cazare şi-un primar „de treabă”


Mihaela a mers în judeţul Argeş, să vină în ajutorul sătenilor

Studenţii care iau parte la aceste caravane se află permanent sub supravegherea medicilor specialişti. În plus, nu sunt selectaţi decat studenţi pregătiţi, din anii trei, pană în anul şase de studii. Furnizarea serviciilor medicale gratuite în cadrul acestui proiect se face pană la căderea iernii, pentru ca sătenii să se poată deplasa la cabinetele improvizate. Vrancea a mai beneficiat de o singură ediţie a acestui proiect, în 2012, la Slobozia Bradului, spre deosebire de alte sate, precum Corbi, din Argeş, unde programul „Împreună pentru sănătatea rurală” s-a desfăşurat chiar de două ori. Aşadar, primarii dispuşi să facă o investiţie pentru un asemenea sprijin destinat sătenilor o pot face pană în noiembrie, inclusiv, ori la primăvară. Edilii locali ori alţi sponsori cu dare de mană şi spirit de solidaritate o pot contacta pe Mihaela Ailenei, la numărul de telefon 0744.859.558. Sănătatea poate fi salvată cu puţin sprijin din partea celor responsabili! Reacţiile primarilor sunt o dovadă a interesului lor pentru viaţa sătenilor! (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.