Tineret în (Re)Acțiune

Elev vrâncean, caut educaţie într-un liceu din străinătate!

Ziarul de Vrancea
14 sep 2014 4775 vizualizări
Tot mai mulţi tineri optează pentru un semestru sau mai multe de studii în liceele din străinătate u pagina Tineret în (re)acţiune îţi trezeşte “pofta” de şcoală şi te întâmpină cu o serie de sfaturi preţioase despre cum poţi experimenta studiile în străinătate, într-un liceu european sau american

Te trezeşti într-o cameră de cămin britanic, îţi faci ghiozdanul şi te încalţi grăbit, când auzi claxonul autobuzului galben, tipic englezesc, care te duce la liceu… Sună bine, nu? Ei bine, visul poate deveni realitate! Să studiezi în străinătate ca licean este cea mai nouă provocare în sistemul educaţional. Poţi învăţa de la o lună la doi ani, într-o ţară străină, printr-un program ales pe baza necesităţilor şi a dorinţelor tale. În numărul de astăzi al paginii Tineret în (re)acţiune, îţi punem la dispoziţie un ghid de informaţii utile în acest sens.

Absolvent roman cu bacalaureat britanic

Sistemele occidentale pun accent pe abordarea interdisciplinară, prin care materiile sunt îmbinate, pentru a fi asimilate mai uşor. În liceele din Anglia, spre exemplu, poţi alege dintr-o gamă variată de cursuri menite să îmbine cunoştinţele într-un ansamblu armonios. Anul şcolar începe în luna septembrie şi se termină în a treia săptămână a lunii iunie. De cand intră în clasa a noua în Romania, elevii se pot înscrie să studieze de la trei luni la doi ani în Anglia, iar la sfarşitul acestei perioade pot susţine examenul de bacalaureat britanic. Anii zece şi unsprezece de studii alcătuiesc ciclul General Certificate of Secondary Education (GCSE), care se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi se încheie cu diploma GCSE, recunoscută la nivel mondial. Anii doisprezece şi treisprezece alcătuiesc ciclul Sixth Form, pentru elevii cu vârste de şaptesprezece şi optsprezece ani, care se termină cu o diplomă de tip A Levels sau IB - International Baccalaureate - echivalentul britanic al bacalaureatului românesc. Preţul estimativ pentru a studia în Marea Britanie porneşte de la 8.500 de lire sterline pentru un semestru şi poate ajunge până la 25.000 de lire sterline pentru un an. Dacă vrei să studiezi la un liceu de prestigiu, costurile variază între 20.000 şi 32.000 de lire sterline pe an la Oxford, 40.000 de lire sterline la Cambridge şi ajunge până la 47.190 lire sterline pe an la CATS College - renumit pentru procentul ridicat de elevi internaţionali. Aceste preţuri cuprind taxa de şcolarizare, transferul de la aeroport la locul de cazare şi cazarea propriu-zisă, care se poate face într-un campus sau la o familie-gazdă cu reşedinţa în apropierea şcolii.

Liceul din Franţa, un fel de “acasă”



Sistemul educaţional francez se aseamănă cu cel romanesc

 Sistemul educaţional francez este foarte asemănător cu cel românesc. Şcoala secundară - adică liceul - durează tot patru ani şi este împărţită în două etape : collège şi lycée . După collège, se susţine examenul “Brevet des Collèges”, iar la absolvirea şcolii secundare se dă bacalaureatul. În anii de collège, toţi elevii studiază materii de interes general, iar la lycée, aceştia pot opta pentru un profil real, economic sau uman. Elevii români pot studia în Franţa pentru preţuri ce pornesc de la 10.000 de euro pe an, atât la şcoli de stat, cât şi la şcoli private. Pentru a putea aplica la un program de studii liceale în Franţa, elevii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între cincisprezece şi optsprezece ani, să fi avut rezultate bune la învăţătură în ultimii trei ani de studii şi să aibă cunoştinţe medii de limba franceză sau engleză, ca să poată susţine examenul distribuit de Centrul de Educaţie Internaţională.

Rigoarea elveţiană se învaţă din şcoală


Elveţia este o alegere potrivită pentru cei care sunt dispuşi să se înhame la un program de studii riguros. Acolo se poate studia în una dintre cele patru limbi oficiale - engleză, franceză, germană sau italiană, iar la sfârşitul studiilor se poate susţine un examen pentru obţinerea unuia dintre certificatele recunoscute internaţional, precum: Swiss Matura; British GCSE şi A-levels; Diplomă americană pentru absolvirea învăţământului secundar (High School Diploma); Baccalauréat pentru Franţa; Abitur pentru Germania; IB (International Baccalaureate). Preţul estimativ pentru un an de studii în Elveţia variază între 50.000 şi 70.000 de franci elveţieni pe an.

 

 

La liceu peste ocean, în SUA

 Ce tanăr nu şi-a dorit vreodată să trăiască propriul “American dream”? Prin CIEE – liderul internaţional în educaţie şi schimburi educaţionale - poţi aplica la un liceu american. CIEE este cea mai importantă organizaţie educaţională internaţională din SUA, care creează şi administrează numeroase programe de studii pentru străini. Accesând site-ul www.ciee.org sau scriind la adresa de e-mail hsabroad@ciee.org, consilierii americani te pot sfătui cu privire la alegerea unei ţări-gazdă şi găsirea programului care se potriveşte cel mai bine intereselor şi nevoilor tale. De asemenea, poţi consulta http://www.globalslc.com/financial-aid-101.html şi http://www.educationusa.info/, pentru a găsi o bursă.

Cum aplici?

Calităţile fundamentale de care ai nevoie pentru a putea studia la un liceu în străinătate sunt maturitate, flexibilitate, deschidere şi responsabilitate. Trebuie să-ţi pui în valoare toate activităţile tale extraşcolare şi pasiunile artistice sau sportive. Pentru a accesa unul dintre programele amintite, există numeroase asociaţii care pun la dispoziţie consiliere la distanţă şi care mediază înscrierile. Ele te pot ajuta să faci alegerea potrivită, ţinând cont de preferinţele şi posibilităţiile tale. Ce mai aştepţi? (Serena ŢENEA, Elena ILARIA)

Toamna se numără… liceele!

În această toamnă, elevii şi părinţii sunt aşteptaţi la târgul de şcoli şi licee de elită din Elveţia, Franţa, Germania, Spania şi Statele Unite, în Iaşi – 20 noiembrie, orele 16:00-19 :00, la Hotel Internaţional (Palat 5A), şi Bucureşti – 21 şi 22 noiembrie, orele 16:00-19:00, la Hotel Novotel (Calea Victoriei 37B). (S. Ţ., E. I.)

 

Site-uri utile:

www.iec.ro (IEC – International Education Center): este o organizaţie non-guvernamentală, care dispune de numeroase programe de studii în străinătate, în licee publice din Europa, America sau Japonia. Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul lor.
http://mara-study.ro/
http://www.highschools.ro/
http://www.mirunette.ro/
http://www.burselehmc.jaromania.org/
http://admissions.unl.edu/
http://www.hmc.org.uk/
http://www.studentiromaniuk.co.uk/
http://www.qdays.ro/
http://www.gooverseas.com/blog/high-school-study-abroad-scholarships

http://www.boarding.ro/






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.