Tineret în (Re)Acțiune

Do you speak Erasmus? Cum să fii student peste hotare, pe banii facultăţii

Ziarul de Vrancea
7 sep 2014 5746 vizualizări
Mihaela, Andra, Laura şi Gabriela sunt patru tinere vrancence care au beneficiat de programul de burse Erasmus u studentele s-au întors din ţările unde au învăţat numai cu amintiri frumoase u anul acesta a fost lansat programul Erasmus+, cu mai multe beneficii pentru studenţi u Pagina Tineret în (Re)acţiune îţi spune ce trebuie să faci pentru a beneficia de burse în străinătate şi te pune în legătură cu cei care au fost

Aventura mutării din provincie în Capitală pentru facultate e visul oricărui tanăr, de îndată ce-şi dă seama că viaţa-i mai palpitantă cand o trăieşti pe cont propriu, departe de părinţi, dar cu sprijinul lor. Nu mulţi au acelaşi curaj cand vine vorba de plecat în străinătate la studii. Patru studente din Vrancea ne împărtăşesc experienţele lor cu bursele Erasmus şi ne povestesc ce înseamnă să fii student în străinătate.

“Am plecat ca un om cu capul pe umeri”

Mihaela a studiat peisagistica la Blois, în Franţa

Mihaela Radu studiază Peisagistica, în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, din Bucureşti. Anul al doilea de facultate şi l-a petrecut în Franţa, la o universitate din Blois – École Nationale Supérieure de la Nature et du Paysage, unde a ajuns cu o bursă Erasmus. Spre deosebire de mulţi colegi de-ai ei, care văd plecarea la studii în străinătate ca pe o nebuloasă, Mihaela a considerat că aceasta este o continuare firească a traseului ei educaţional. Tocmai de aceea, mărturiseşte că nu a avut nevoie de prea mult curaj. “Am plecat ca un om cu capul pe umeri şi, sper, m-am întors la fel”, povesteşte Mihaela. Adjudeancă de origine, tanăra n-a plecat din Romania cu aşteptarea că în Franţa umblă caini cu covrigi în coadă şi a ajuns singură la concluzia că nici Occidentul nu-i perfect, aşa cum mulţi romani tind să creadă. “M-a impresionat modul în care francezii valorifică tot ce ţine de patrimoniu, de natură, de frumos”, spune Mihaela, influenţată, cu siguranţă, de pasiunea ei pentru mediu. Cu toate acestea, n-ar părăsi Romania pentru Franţa. După părerea ei, nici un student n-ar trebui să rateze ocazia de a pleca în străinătate la studii, oricand i s-ar ivi posibilitatea, pentru că asta este o modalitate unică de a-şi lărgi orizonturile, dar şi cercul de prieteni.

“Deja mă gandesc unde să plec la master!”

Laura a învăţat un semestru la o universitate din Bruxelles

Nu la fel de ataşată de ţara natală este Laura, care spune că se vede trăind, peste caţiva ani, în Bruxelles, oraşul care a găzduit-o timp de un semestru, pentru studii. În februarie, cand Romania se îneca sub zăpezi sufocante, Laura îşi făcea bagajele şi pleca spre IHECS – Institut de Hautes Études des Communication Sociales, în Belgia. La Bucureşti, Laura Cană este studentă la Facultatea de Jurnalism, dar totdeauna a visat să înveţe în străinătate. În Bruxelles, n-a dat peste cei mai ospitalieri oameni, dar şi-a găsit caţiva prieteni în randul studenţilor, alături de care s-a distrat pe cinste vreme de un semestru. O bate gandul să revină în Belgia, unde crede că şi-ar putea creşte copiii într-un mediu civilizat, însă, înainte de asta, vrea să mai cutreiere prin lume. “Recomand tuturor să profite de şansa de a pleca pentru cateva luni la studii în altă ţară! Acum, un student poate pleca de două ori cu o astfel de bursă (o dată la licenţă şi o dată la master). Eu deja mă gandesc unde să plec la master!”, spune entuziasmată Laura.

Erasmus - o “bulă de săpun”, în care trăieşti un vis

În Cehia, Gabriela a trăit cea mai frumoasă experienţă din viaţă

Pe Gabriela totdeauna a speriat-o gandul unei plecări în altă ţară, mai ales de una singură. Auzise de la mulţi foşti studenţi Erasmus cat de frumoasă e o experienţă de genul acesta, dar nu-i venea să creadă că nu e nimic rău în toată afacerea asta. Acum, sintetizează tot ce a trăit într-o singură sintagmă: “cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea”. Gabriela Tăbăcaru e din Adjud şi studiază Litere, la o universitate din Bacău. Povestea ei Erasmus a avut loc în Republica Cehă, la University of Pardubice, şi a fost prima colaborare între cele două oraşe. “Indiferent de loc, Erasmus e ca o bulă de săpun, care te separă de viaţa reală. Acolo trăieşti un vis lipsit de griji, de care poţi doar să te bucuri”, mărturiseşte Gabriela, cu bucurie că a avut ocazia să trăiască o asemenea experienţă, dar cu regret că s-a terminat. În viziunea ei, mai bună decat în universităţile noastre este organizarea instituţiilor cehe de învăţămant, unde toate materialele de studiu sunt puse la dispoziţie online şi nu e nevoie să fugi după copii xerox sau cărţi în unic exemplar prin toată universitatea. Concluzia Gabrielei? “Imaginează-ţi că pleci singur pentru cinci luni într-o ţară străină, cu bani suficienţi în buzunar, locuind într-un cămin cu unsprezece etaje, plin de studenţi veniţi din toate colţurile lumii. Nu-mi ajunge timpul să povestesc cele mai frumoase amintiri din viaţa mea.”

Brazilieni, chinezi, japonezi… şi-o romancă

Andra a ales un oraş apropiat de ţara natală, Budapesta 

Pentru Andra Alexă, experienţa Erasmus a însemnat cinci luni petrecute în Ungaria, la Budapesta. Acum, printre prietenii ei, se numără studenţi din Brazilia, China şi Japonia. Morala supremă pe care a desprins-o din această aventură este toleranţa. “Să vezi oameni atat de diferiţi care, manaţi de dorinţa de cunoaştere, se acceptă unii pe alţii şi chiar îşi doresc să înveţe din obiceiurile celorlalţi, mi s-a părut un exerciţiu de integrare şi acceptare socială grozav”, spune Andra. Şi mai interesantă pentru ea a fost cultura ţării în care a ajuns, ţinand cont de conflictele interetnice dintre romani şi ungurii din Transilvania: “M-a interesat mult şi perspectiva lor şi am aflat că istoria diferă în funcţie de cine o predă şi de interese”. Limba maghiară n-a putut s-o înveţe niciodată, dar n-a fost acesta un obstacol de nedepăşit; alături de ceilalţi “erasmuşi”, conversand în engleză, s-a integrat în atmosfera tradiţiilor ungureşti, care, spune ea, nu diferă radical de cele romaneşti.
Poveştile frumoase nu par niciodată adevărate, pană cand nu le trăieşti tu însuţi. Lipsa de curaj sau indolenţa s-ar putea să te vitregească de multe experienţe frumoase, pe care merită să le trăieşti la timpul lor. Tu eşti student? N-ai chef de-o poveste frumoasă? (Alina-Elena VASILIU)

Erasmus te aşteaptă! Ce trebuie să faci

Uniunea Europeană a îmbunătăţit recent programul de burse de studii, astfel că, anul acesta, a fost implementat programul Erasmus+, prin care studenţii au şi mai multe beneficii. Pentru a aplica pentru o bursă, trebuie să aştepţi ca facultatea ta să anunţe numărul de locuri de care dispune şi pentru ce ţări poţi opta. Asta înseamnă că trebuie să urmăreşti cu atenţie site-ul şi avizierul facultăţii. Tot de la facultate afli şi ce trebuie să conţină dosarul pentru aplicaţie. În principiu, este vorba despre o listă de opţiuni, de unde alegi universitatea străină în care vrei să ajungi, un extras din foaia matricolă, o estimare de buget (care să cuprindă o sumă orientativă de care crezi că ai nevoie în ţara-gazdă). La acestea, se adaugă un CV şi o scrisoare de intenţie, redactate în limba relevantă pentru ţara pe care o vizezi, şi un certificat internaţional de limbă. Foarte important de ştiut este că trebuie să fii integralist pentru a putea beneficia de bursa Erasmus, deci să nu ai nici o restanţă nepromovată. Informaţii despre oportunităţi de a învăţa în străinătate cu o bursă Erasmus poţi găsi pe paginile de Facebook ale unor asociaţii mari, care postează frecvent anunţuri: Asociaţia Dezvoltării Tinerilor Romani Europeni, Team for Youth Association, Support for Youth Development, Young Partners for Civil Society Development Association. Prin noul program de finanţare, Erasmus+ va oferi burse pentru 120.000 de romani, cu 50% mai mulţi decat în precedentele programe ale UE. Tu poţi fi unul dintre aceştia! (A. V., L. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
simona, acum 3510 zile, 1 ora, 39 secunde
Intr-adevar..sa fii Erasmus este ceva unic :)!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.