Tineret în (Re)Acțiune

Masina groazei de la Adjud

Ziarul de Vrancea
25 iun 2007 2719 vizualizări
Masina de ridicat containerele de gunoi apartinind SC Urbis SA Adjud a provocat doua accidente in numai doua luni u din cauza defectiunilor, soferul autoutilitarei si-a dat demisia u odata cu nota de lichidare soferul a descoperit o factura falsificata prin care i se imputau 700 lei

Autospeciala VN-02-ZGI apartinind SC Urbis SA Adjud este un real pericol public pe drumurile din municipiul de pe Trotus. Masina utilizata pentru transportul containerelor de gunoi a devenit o adevarata "masina a groazei". Dupa ce in luna martie, in timp ce se deplasa la rampa de gunoi din localitate, autospeciala "a pierdut" o roata, provocind un accident de circulatie cu un autovehicul apartinind SC Patimag Ananlina SRL Adjud, pe 14 aprilie 2007, aflindu-se in rampa de gunoi, a provocat accidentarea grava a manipulantului Petrica Drimbu. La descarcarea containerului aflat pe platforma, datorita uzurii containerului si a umerilor de fixare situati pe platforma, containerul aflat in miscare a lovit manipulantul aflat in spatele masinii, provocindu-i acestuia o fractura de femur aschiata cu afectarea arterei femurale. Salariatii de la sectia de salubritate impreuna cu soferul de pe autoutilitara, Gelu Streuneanu, au facut in nenumarate rinduri adrese catre conducerea societatii de utilitati publice aratind situatia dezastruoasa in care se gaseste autovehicolul, aritind ca acesta ar trebui scos din circulatie. "Starea tehnica in care se afla masina VN-02-ZGI este foarte grava. Exista probleme la sistemul de frinare, (frina de mina lipsa de cinci ani), sistemul de directie si sasiul este rupt la prinderea arcurilor fata. Legislatia rutiera nu imi permite sa circul cu asemenea deficiente tehnice si, pentru a preintimpina orice masuri, va rog sa luati masuri", se arata in referatele soferului Gelu Streuneanu, din 27, 28 decembrie 2006, 4 aprilie 2007, 21 mai 2007 si 4 iunie.


Soferul demisionar, bun de plata


Mai mult decit atit, in fiecare referat soferul Gelu Streuneanu a amenintat ca si va da demisia daca defectiunile masinii nu vor fi remediate, drept pentru care zilele trecute, acesta chiar a demisionat de la Urbis. Odata, insa cu incheierea formelor de lichidare, Streuneanu s-a trezit ca a ramas dator firmei Urbis cu aproape 700 lei pentru cursurile scolii de soferi in vederea obtinerii permisului de conducere pentru categoria "D". Acesta sustine ca si-a platit singur scoala, iar factura primita i-a fost sustrasa si folosita de cei de la Urbis pentru justificarea unor cheltuieli. "Eu am obtinut categoriile C si E pe permisul de conducere cu ajutorul celor de la Urbis care mi-au platit scolarizarea. Am considerat normal sa dau banii inapoi asa cum era prevazut in contract, odata ce am plecat mai devreme de doi ani din firma. Dar pentru categoria D mi-am plati singur scoala, pentru ca Urbis nu are autobuze sau microbuze care sa transporte persoane si am factura pe numele meu. Numai ca aceasta factura mi-a fost sustrasa si falsificata cu numele societatii si probabil ca cineva s-a folosit de ea si a luat banii. Acum cind a venit lichidarea vroiau sa-mi puna in circa si acesti bani. Da\' nu-i pacat de Dumnezeu ca toti avem copii. Sa ma fure asa la ochi?", s-a plins omul. Pe factura originala eliberata de Scoala de Soferi Melinteanu se vede clar ca factura a fost emisa pe numele Gelu Streuneanu, nu pe numele SC Urbis SA, asa cum apare suprascris in actele contabile ale societatii. Comentariul directorului Urbis, Dan Simionescu, legat de acest aspect a fost clar: "Cine a gresit sa plateasca! Nu am foarte multe elemente, dar daca s-a declansat o ancheta in acest sens vinovatul trebuie sa plateasca. Eu n-am mama, n-am tata!"


Populatia e de vina


Societatea nu mai are de mult incadrat un mecanic de intretinere, revizia tehnica se realizeaza numai pe hirtie la Autotrans Adjud, iar una peste alta, autoutilitara nici nu mai are licenta de transportat gunoi. De cind a plecat soferul de pe "autoutilitara groazei" containerele de gunoi se ridica doar cu ajutorul unei masini inchiriate de la ILGO Marasesti. In prezent autoutilitara se afla in continuare in service. Referindu-se la aceste aspecte, actualul director al Urbis, Dan Simionescu, ridica din umeri plingindu-se ca nu sint bani si ca populatia nu-si achita facturile la zi. "Nu avem ce face pentru ca nu avem bani. Stiu ca am avut un accident de munca cu un manipulant de la salubritate chiar la 3-4 zile dupa ce am venit eu la conducerea societatii, stiu ca a mai fost un accident in care a fost implicata autoutilitara, dar acestea sint consecintele unei situatii mai vechi. Daca am avea bani, am achizitiona o noua autoutilitara, dar cum nu avem, iar gunoiul trebuie sa-l ridicam de la blocuri, ne folosim de masina pe care o avem. Daca toti oamenii si-ar plati la vreme serviciile pe care le facem n-am fi in situatia aceasta financiara dificila. Vom lua masuri drastice cu cei care nu-si platesc apa si vom trece la inchiderea robinetului", a declarat directorul Dan Simionescu. Situatia de la Urbis este bine stiuta atit de Consiliul Local cit si de Primaria Adjud, dar masurile intirzie sa apara, cu atit mai mult cu cit din 18 iunie 2007 SC Urbis SA presteaza serviciul de salubritate avind autorizatia provizorie eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunale, expirata. (D. GANEA)



Parcul CFR, ruină europeană


Unul din putinele spatii verzi din Adjud, respectiv Parcul "CFR", a ajuns după 1989 o ruină. Desi proprietarul de drept al terenului este Societatea Natională a Căilor Ferate Romane (SNCFR), spatiul este un loc abandonat de care nu răspunde absolut nimeni. Asta face ca nici autoritătile locale, prin Serviciul de Urbanism să nu poată interveni pentru a-l amenaja ca locuitorii cartierului să poată beneficia de umbra odihnitoare a arborilor pe timpul caniculei. După 1 ianuarie 2007 aerul european nu a ajuns si in curtile SNCFR, iar Parcul "CFR" este una din ruinele europene ale orasului de pe Trotus. (V. M.)


Apa cu tiriita


In plina canicula, adjudenii continua sa primeasca apa cu portia de la Urbis. Conducerea societatii afirma ca nu poate proceda altfel din cauza starii tehnice dezastruoase a retelelor. "Nu putem da apa 24 de ore din 24 pentru ca avem mari pierderi pe retele, care sint vechi de 50 de ani. Avem reabilitate o parte dintre aceste retele pe citeva strazi, dar degeaba, daca pe alte tronsoane sint sparturi nu putem face bransamente pentru ca apa tot se pierde", ne-a declarat Dan Simionescu, administratorul Urbis SA. Locuitorii municipiului primesc apa dimineta intre 05 -08, intre 11 -13 si 17 -23. Cei care locuiesc la case primesc apa dupa acelasi program dimineata mai putin seara cind furnizarea se face pina la 22.00. (D. G.)


Peste 90% din revendicări au fost rezolvate


Conform declaratiei secretarului localitătii, Stefania Saradici, peste 90% din cererile privind reconsituirea dreptului de proprietate au fost deja rezolvate. "Reconstituirea dreptului de proprietate asupra imobilelor si terenurilor a fost rezolvată in proportie de peste 90%. Probleme avem cu unele cereri in care s-au constatat că unii proprietari au profitat de legislatie si au incercat să obtină de două ori aceeasi suprafată, in special cetăteni din Cotofănesti si Sascut. Aceasta a făcut să avem o lipsă de 200 de ha pe care nu le putem reconstitui pe fostul amplasament", a spus Stefania Saradici. (V. M.)


Noi asociatii de proprietari


Primaria Adjud se pregateste sa instruiasca si sa atesteze 50 de administratori de bloc. Aceasta deoarece in orasul de pe Trotus in prezent functioneaza aproximativ 10 Asociatii de proprietari. Cei mai multumiti de aceasta redresare a situatie sint reprezentantii furnizorilor de utilitati. "Daca se infiinteaza asociatiile de proprietari avem si noi parteneri de dialog pentru incheierea contractelor de furnizare si colectarea banilor de la populatie. In acest fel nu va mai trebui sa ne judecam cu fiecare locatar in parte care are restante, ci cu o persoana juridica asa cum este asociatia", ne-a declarat Dan Simionescu, directorul firmei de furnizarea apei si serviciului de salubritate, Urbis Adjud. (D. G.)


Biblioteca va păstra numele "Elena Lahovary"


Biblioteca Municipală din Adjud nu-si va schimba numele. Autoritătile locale mentin denumirea acordată bibliotecii acum un deceniu, desi Elena Lahovary nu a fost o personalitate legată de lumea cărtilor, asa cum s-ar fi cuvenit pentru denumirea unei institutii. Cu toate că i s-a acordat acest nume, institutia figurează de un deceniu in scripte ca "Biblioteca Orăsenească Adjud", desi Adjudul este municipiu. "Urmează ca dna Tatiana Valea, directoarea Bibliotecii, să facă referatul de oportunitate către Primărie si Consiliul Local pentru a primi fondurile in vederea realizării tuturor documentelor si inscriselor cu numele de "Elena Lahovary", a precizat secretarul municipiului, Stefania Saradici. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.