SOS

Cinci suflete asteapta o mina de ajutor

Ziarul de Vrancea
4 dec 2007 8592 vizualizări
O familie cu sapte copii locuieste la marginea Focsaniului intr-o bojdeuca de 2x3 mp u mindria familiei Vasilache din Mindresti este Gheorghita, fotbalistul u "as vrea macar o portocala sa pot cumpara la astia mici", ne sopteste tatal copiilor.

Am cerut taximetristului sa ne duca pe Str. Faget nr. 5 din Mindresti. Nu stia adresa. Impreuna am intrebat prin cartierul-sat al Focsaniului pina am gasit strada. Nr. 5 mai mult l-am banuit pentru ca nu era nici gard, nici poarta, doar o cosmelie de lut intr-un loc viran pe care odinioara fusese plantata vie. Femeia spala niste rufe, afara in curte, la minus 2 grade. Curte impropriu zis, deoarece spatiul care inconjoara bojdeuca din chirpici nu este delimitat decit de niste stilpi de ciment care se pun de obicei la vie. Cind am strigat la ceea ce ar fi trebuit sa se cheme poarta, femeia si-a lasat treaba si s-a apropiat tematoare de noi. Am intrebat de Ionel Vasilache si ne-a spus ca e barbatul ei, dar ca nu este, deocamdata, acasa. Liliana Vrajitoru are putin peste 30 de ani si sapte copii. Locuieste cu barbatul ei, desi nu sint casatoriti cu acte, de aproape 15 ani. In timp ce stam de vorba se opreste linga noi un barbat uscativ de vreo 45 de ani si ne spune ca el este Ionel Vasilache. Ii intrebam pe cei doi de copiii lor. "Pai avem sapte de toti, dar cu noi stau numai trei. Mirela care e in clasa a VIII-a, Valentin care intr-a VII-a si Gheorghe care este in clasa a V-a", ne spune Liliana. Gheorghe este mindria familiei, vrea sa devina fotbalist si acum este plecat cu echipa de juniori in cantonament. "E bine. Acum e in cantonament. Vrea sa se faca portar. Acolo ii e bine, are ce minca, e cald. E bine asa", spune, fericit, tatal. Ceilalti copii ai familiei Vasilache sint in centre de plasament sau incredintati spre crestere unor rude. "Alin, Claudiu sint pe la Cotesti, iar cea mica de un an si cea de 7 ani, adica Ionica si Luminita, sint la niste rude, ca noi aici nu prea avem posibilitati sa le crestem", ne spune mama copiilor. Amabil, capul familiei ne invita in casa. Casa este de fapt o camera de 2x3 mp in care stau cinci suflete si care le-a dat-o spre folosinta un om cu suflet din Mindresti. In casa e cald. Pe plita incinsa a sobei de lut fierbe niste apa in trei oale cu smaltul sarit. Pentru spalat. O masa, doua paturi este toata mobila din casa. Ce putin le trebuie unor oameni sa fie fericiti. In casa este curat, paturile sint facute, pe masa sint orinduite niste vase si tacimuri, iar lutul de pe jos se cunoaste ca a fost maturat proaspat. Constatam ca deja nu avem loc patru oameni sa stam in picioare. Nu avem cum sa ne invirtim in camera sa facem poze mai bune. Lumina diminetii de iarna se strecoara murdara printr-un ochi de geam. "Eu vin de la o casa de copii. Sint orfana. Si el e orfan. Ne-am gasit si ne-am luat. El e mai mare cu 10 ani decit mine, dar ne intelegem bine. Daca am avea cu ce, daca el ar avea de munca, ne-am aduce toti copii acasa", se confeseaza timid femeia.


Macar o portocala de sarbatori


Intrebarile vin firesc, despre greutatile traiului de zi cu zi. "Nu, nu avem mutatie aici. Ea e nascuta la Botosani. A pierdut actele si nu putem sa facem altele pentru ca ne trebuie certificatul de nastere. Nu primeste nici un ajutor social ca n-are acte. Cei de la Crucea Rosie ne mai ajuta. Eu am lucrat la 416, dar acum nu au mai avut nevoie de noi. Era bine, luam niste bani. Acuma mai lucrez pe la oameni. Ne mai ajuta unii alti", ne spune Ionel Vasilache. Copii nu-i vedem pentru ca acum sint la scoala. Poate daca venim dupa-amiaza. Aflam ca si ei ajuta pe linga casa cind pot si cit pot. "Nu, nu ne-am dus la primarie sa cerem nimic. Da am avea nevoie de niste materiale poate sa mai facem o camera, sa facem un gard sau macar niste lemne de incalzit. Niste tabla pentru acoperis. Ar fi bine acum cu sarbatorile macar o portocala sa pot cumpara pentru astia mici", ne roaga tatal celor sapte copii. Plecam. In fata casei un catel roscat ne priveste jucaus. Poate ca unii oameni au intr-adevar nevoie de putin ca sa fie fericiti. Poate ca si noi putem sa daruim din putinul nostru acest putin. Toti cei care doresc sa faca un gest nobil acum, in preajma Sarbatorilor de Iarna, pot suna si face orice fel de donatie la redactia "Ziarului de Vrancea", 23.77.77 sau la adresa Cartierul Mindresti, str. Faget, nr.5, familia Ionel Vasilache. ( Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.