Pe urmele istoriei

VIDEO | Vrâncenii din cea mai mare organizație de rezistență anticomunistă din România. Organizația ”Vlad Țepeș II” și chermeza din 23 iulie 1950

Ziarul de Vrancea
24 iul 2024 6129 vizualizări

Filmul a fost realizat de profesoara de istorie Camelia Sandu de la Școala Gimnazială Suraia și este o prezentare a organizației „Vlad Țepeș II”, considerată cea mai mare organizație de rezistență anticomunistă din România, cuprinzând membri din aproximativ 30 de localități din trei județe: Vrancea, Covasna și Râmnicu Sărat. La 23 iulie 1950, membrii organizației au trecut la acțiune. Acțiunea lor s-a numit „chermeza”.

Urmăriți, ”«Vlad Țepeș II» și chermeza din 23 iulie 1950”, un VIDEO realizat de profesoara Camelia Sandu.

Camelia Sandu:”Pentru realizarea filmului am colaborat cu domnul Vali Dima, manager Validsoftware, care a lucrat pro bono, cum ar spune latinii, „pentru binele public”. M-am bucurat, și de colaborarea cu Oana Dima care, știți bine că face cele mai frumoase fotografii.”​

Prof. de istorie Camelia Sandu de la Școala Gimnazială Suraia a realizat și filmul documentar, cu mărturii ale supraviețuitorilor, despre revolta țăranilor din Suraia din 28-30 noiembrie 1957, „Suferințele colectivizării”.

VIDEO:Camelia Sandu

Profesoara de istorie Camelia Sandu de la Școala Gimnazială Suraia, realizatoarea filmului ”Organizația «Vlad Țepeș II» și chermeza din 23 iulie 1950”

Artticol republicat în Ziarul de Vrancea.Prima publicare iulie 2020


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.