Pe urmele istoriei

Un erou necunoscut de la Mărășești, decorat cu „Legiunea de onoare franceză”

Ziarul de Vrancea
5 aug 2020 2542 vizualizări

Intrarea Romȃniei, la 15 august 1918, în războiul pentru întregirea țării, a impus o masivă mobilizare și în rȃndul rezerviștilor, între aceștia, ofițeri și subofițeri proveniți dintre învățătorii putneni.

Dintre cei plecați pe front, 20 au căzut eroic la datorie, pe cȃmpul de luptă, iar 23 au fost răniți. Pentru actele lor de eroism în luptă, prin decret regal, numele lor va fi dat școlilor unde au slujit, dar regimul comunist a considerat că jertfa lor nu trebuie să rămȃnă în conștiința urmașilor. În semn de prețuire și recunoștință pentru eroismul dovedit în luptele pentru dezrobirea și apărarea pămȃntului sfȃnt al țării, unui număr de 50 de cadre didactice li s-au înmȃnat decorații și ordine romȃnești și rusești.

Un erou, puțin cunoscut, ale cărui fapte de vitejie au rămas uitate de vreme, în colbul filelor de arhivă, a fost învățătorul Popa Iordache de la Școala Crucea de Jos. În timpul războiul, s-a remarcat prin faptele sale de vitejie în bătăliile de la Mărășești și Muncelul, fiind decorat cu „Mihai Bravul cu spade în grad de cavaleri” și „Legiunea de onoare franceză în grad de cavaler”, fiind trecut în rȃndul eroilor. A fost citat, prin ordin de zi al Regimentului și al Diviziei, pentru strălucite bravuri.

Medalia i-a fost înmȃnată cu prilejul vizitei mareșalului Joffre la Mărășești, la 22 august 1920. Mareșalul francez a înmȃnat medalia „Crucea de război”, pentru orașul Mărășești, primarului Negroponte, moment în care fanfara intona La Marseillaise și erau trase 21 de salve de tun.

Am urmărit cariera didactică a acestui distins învățător, care „pe unde trecea lăsa o dȃră luminoasă, a bunei sale vrednicii, fiind un strălucit îndemn către muncă, ordine, cultură și moralitate în învățămȃnt”, asa cum îl caracteriza revizorul școlar al vremii.

Director de școală și subrevizor școlar, apoi transferat la Școala nr.4 din Focșani, Iordache Popa a fost un strălucit dascăl, pe care colegii îl apreciau, pentru exigența și simțul datoriei. A fost unul dintre artizanii Marii Unirii, pecetluită în marea piață a Unirii din Alba Iulia, prin solemnitatea încoronării din 1922 a Majestățiilor lor Regale, Regele Ferdinand și Regina Maria în prezența primarilor din întreaga Romȃnie

Acum, ceasul istoriei bătea, pentru toți romȃnii, de la București.

Profesor, Budescu Ionel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.