Pe urmele istoriei

Tezaur monetar din epoca romană descoperit în Vrancea în zona Câmpuri

Ziarul de Vrancea
25 nov 2020 2409 vizualizări
Monedele romane, imediat după ce=au fost descoperite în Vrancea în zona Câmpuri.Foto:60m.ro
Monedele romane, imediat după ce=au fost descoperite în Vrancea în zona Câmpuri.Foto:60m.ro

Conform site-ului 60m.ro care publică știrea cele 55 de monede, la prima vedere datează din sec I-II si probabil sunt din bronz. Mai multe detalii vor apare dupa restaurare.

60m.ro  precizează că vrânceanul  Mihai Lupu, un pasionat de istorie a descoperit tezaurul . El  are mai multe descoperiri realizate până acum și este pasionat de istoria militară a primului război mondial.Vrânceanul, Mihai Lupu a studiat zona frontului din 1916-1917, unde s-au dat lupte importante, cu victorii ale armatei române care au contribuit la realizarea Marii Uniri.

În data de 22 Noiembrie, a ales să cerceteze cu ajutorul detectorului de metale tranșeele care încă se mai sunt vizibileîn comuna Câmpuri, județul Vrancea. La aprox. 2-300 metri de linia de tranșee, într-o vale, detectorul de metale a semnalat prezența unor obiecte metalice neferoase, împrăștiate pe o zonă de aprox. 100 metri pătrați. Aceste semnale s-au dovedit a fi monedele care constituie acest tezaur.

Presupunerera legată de tezaurul descoperit în Vrancea în zona Câmpuri e că aceasta ar fi fost îngropat unitar acum două milenii, însă din cauza alunecărilor de teren și/sau a exploatărilor forestiere, monedele s-au împrăștiat.

Jurnalistul care a scris articolul postat pe site-ul 60m.ro  menționează că vrânceanul Mihai Lupu a respectat legislația în vigoare, predând acest tezaur monetar autorităților în termenul maxim de 72 de ore de la descoperire. Deși în calitatea lui de descoperitor al tezaurului vrânceanul Mihai Lupu avea dreptul la 45% din valoarea evaluată de către specialiști, acesta a decis să renunțe la recompensă, adaugă jurnalistul de la 60m.ro , considerând că satisfacția și bucuria descoperirii este mai importantă decât câștigul financiar.

La ora actuală , tezaurul monetar descoperit de vrânceanul Mihai Lupu  se află la Muzeul Vrancei Focșani, iar în următoarele săptămâni monedele vor fi restaurate și evaluate, urmând ca în viitorul apropiat să fie disponibile publicului larg.

Text informații + foto:60m.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.