Pe urmele istoriei

Un tânăr medic vrâncean în colectivul a cărui cercetare poate demonstra legătura dintre Regele Charles al III-lea şi Vlad Dracul

Ziarul de Vrancea
8 iun 2023 2444 vizualizări

Tânărul medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu, secretarul comisiei de istorie în cadrul secției de medicină a Academiei Române, alături de prof. dr. Teodor Horvat, şi sub coordonarea academicianului Victor Voicu a desfășurat o cercetare pornită din pasiune, care a dezvăluit săptămâna trecută, vineri 02 iunie 2023, într-o emisune difuzată de postul de televiziune Antena 3 CNN, probele genetice ce pot demonstra legătura dintre Regele Charles al III-lea şi Vlad Dracul.

Mai exact, s-a prezentat o mică parte din arborele genealogic care duce la rădăcinile românești de vreo 500 și ceva de ani ale Regelui Charles al III-lea cu România.

"Deci pot să vă spun următorul lucru: că duc la Basarab I, întemeietorul Valahiei a Țării Românești și la Bogdan Voievodul de Maramureș, primul domn al Moldovei. De la cei doi până la Regele Charles al III-lea sunt 22 de generații.

De la Vlad Ţepes până la Regele Charles al III-lea sunt 17 generații. Deci, domnia sa, majestatea sa, de la Vlad Țepeș, este a 17-a generație, iar de la Basarab I și de la Bogdan I a 22-a generație.

Eu nu sunt istoric. Niciunul dintre noi, cei trei, nu, nu suntem istorici. Profesorul Irinel Popescu nu este istoric. dl. academician Victor Voicu nu este istoric. Noi suntem români și medici, drept pentru care suntem interesați de istoria neamului nostru și de răspândirea genelor basarabe și mușatine în Europa.

Ba mai mult, au ajuns și la împărați din America de Sud și din America Centrală.

Să știți următorul lucru: că foarte mulți domnitori român și-au căsătorit fiicele în țările vecine sau mai apropiate sau mai îndepărtate și ca medic eu am prins gustul acestui studiu. De mic copil citeam tot timpul istorie, era un refugiu. După ce învățam, citeam istorie.

Eu l-am auzit pe majestatea sa acu vreo 10-12 ani spunând că se trage din Vlad Țepeș și mi-am dat seama că spune un adevăr. Noi am vrut să întărim, să căutăm filierele verigă cu verigă.

Cum au ajuns din arealul nostru românesc în Marea Britanie și să știți un lucru că majoritatea genelor românești au ieșit din spațiul nostru prin femei. O singură excepție există printr-un bărbat și acesta este Matei Corvin, feciorul lui Iancu de Hunedoara.

Ați auzit astăzi pomenit-o pe Claudia Redei, știind foarte clar că ea a fost cea care a adus această zestre genetică românească.

Cele mai mare dificultăți de cercetare nu le-am întâmpinat pe segmentul din Țara Românească, ci pe cel din Transilvania și ne-a fost mult mai ușor pe segmentu german, austriac cât și pe cel britanic.

De aceea al doilea autor este Alexandru Nicodin, elev de-al meu, profesor de chirurgie toracică la Timișoara, care acum trăiește în Austria, care știe limba germană la perfecție, ceea ce ne-a permis intrarea prin el în arhivele din Austria și din Germania.

Vreau să spun de la început că noi nu am fost primii care am studiat problema. Există referiri în istoria noastră asupra acestei răspândiri, mai mult asupra fetelor lui Eremia Movilă, dar s-au oprit la un moment dat și n-au mers mai departe.

Inclusiv pe acest segment genealogic al Regelui Charles l-aş amintit pe istoricul Matei Cazacu, născut la Sinaia în 1948,  care a scris o carte de referință, Dracula, care a luat și premiul Academiei Franceze", a spus  prof.dr.Teodor Horvat la Antena 3 CNN.

Citiți întreg articolul publicat pe site-ul antena3.ro și vizionați emsiunea difuzată vineri 02 iunie 2023 de postul de televiziune Antena 3 CNN accesând titlul alăturat: Adevărata legătură a Regelui Charles al III-lea cu România | Probe genetice prezentate de specialişti români

Cine este tânărul medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu

Tânărul medic originar din Vrancea, Alin Ionuț Burlacu este fiul administratorului spălătoriei auto „Oituz” de pe strada Scarlat Târnăvitu din Focșani, Gheroghe Burlacu. Medicul Alin Ionuț Burlacu s-a specializat în chirurgie toracică la celebra clinică AKH Viena. El profesează la Spitalul Clinic Fundeni dar oferă consultații în chirurgie toracică și la Centrul Oncologic SANADOR, ambele din București. Focșăneanul Alin Ionuț Burlacu este asistent universitar al profesorului Teodor Horvat șeful Disciplinei de chirurgie toracică de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” București pe care-l ajută inclusiv ca secretar în cadrul Comisiei de Istoria Medicinei nou-înființate la Academia Română, sub coordonarea președintelui Academiei, acad. Ioan-Aurel Pop, și sub conducerea acad. Victor Voicu, șeful Secției a X-a de Științe Medicale. 

Iată ce spunea prof. Teodor Horvat, unul dintre cele mai importante nume ale chirurgiei din România, un reper în chirurgia toracică despre „elevul” său, tânărul său medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu, într-un interviu publicat de medicaacademica.ro: „Academia Română a scos două volume despre istoria medicinei românești în colecția Civilizația românească – vol. 29 și vol. 30. <<File din istoria medicinei românești>> îi are drept coordonatori pe acad. Victor Voicu și pe viitorul academician Irinel Popescu. Primul volum tratează istoria generală, în 21 de capitole, iar al doilea cuprinde istoria disciplinelor fundamentale și a specialităților medicale, în 40 de capitole. În volumul al doilea am scris și eu <<Istoria chirurgiei toracice din România>> și am citit ambele volume din scoarță-n scoarță. Pentru că sunt pasionat de istorie dintotdeauna, am corectat și unele inadvertențe istorice. În această muncă am fost ajutat de către elevul meu, Dr. Alin Burlacu.”  (...)”Dar marele pas făcut în chirurgia toracică este chirurgia minim invazivă, introdusă prin ‘95-96, când am primit un toracoscop. Prima rezecție minim invazivă anatomică, la noi – o lobectomie inferioară dreaptă – a fost făcută la Spitalul Elias de Prof. Ulmeanu și Prof. Cordoș. A doua rezecție am făcut-o eu, la Militar, o lobectomie medie. Dar din cauza lipsei de instrumentar specific și consumabile, care erau extrem de scumpe, continuarea a fost imposibilă. Ce nu am putut face eu direct am căutat să fac prin elevii mei. Tinerilor le-am spus că acesta e viitorul – chirurgia de rezecție minim invazivă. S-au școlit la Shanghai – Dr. Natalia Motaș, Dr. Veronica Manolache, Dr. Mădălina Iliescu, la Paris – Dr. Bogdan Tănase, Dr. Alin Burlacu, cât și la Budapesta. Acum, la IOB, orice intervenție de rezecție pulmonară se începe minim invaziv.”

În toamna anului 2022, prof. dr. Teodor Horvat și medicul vrâncean dr. Alin Burlacu au fost invitații zilei la  emisiunea „Academia de Sănătate” realizată de prof. dr. Irinel Popescu cu care ambii sunt strânși și permanenți colaboratori.Emisiunea „Academia de Sănătate” este difuzată pe Youtube DC Medical și pe paginile de Facebook DC MEDICAL și DC NEWS 

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea emisiunii „Academia de Sănătate” realizată de prof. dr. Irinel Popescu cu titlul: „Noutăți în chirurgia toracică. Prof. dr. Teodor Horvat și dr. Alin Burlacu, la Academia de Sănătate”

Astăzi vom vorbi cu Prof. dr. Teodor Horvat și dr. Alin Burlacu, despre progresele recente în chirurgia toracică.Deoarece ambii interlocutori lucrează într-o secție a unui Institut Oncologie, ne vom concentra foarte mult pe chirurgia cancerelor, în mod particular a cancerului pulmonar și nu numai. În curând, prof. dr. Horvat va coordona o nouă ediție a tratatului de chirurgie toracică pe care chirurgii români îl editează cu o anumită regularitate în ultimii 15 - 20 de ani. De aceea, putem lua ca reper ceea ce s-a întâmplat de la ultima ediție, până la cea pe care o concepeți în momentul de față. Care sunt cele mai semnificative progrese pe care le-a făcut chirurgia toracică?", a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

Emisiunea a fost difuzată luni, 5 septembrie 2022, de la ora 11:00, pe Youtube DC Medical și pe paginile de Facebook DC MEDICAL și DC NEWS. 

Citiți și:VIDEO | Tânărul medic vrâncean Alin Ionuț Burlacu, acum la Spitalul Fundeni, s-a specializat în chirurgie toracică la clinica AKH Viena


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.