Pe urmele istoriei

Suspecți de spionaj în favoarea U.R.S.S. la I.S.E.H. Focșani - Un raport al Securității Vrancea din 13 Octombrie 1982

Bogdan Constantin Dogaru
18 ian 2021 5421 vizualizări

De combaterea spionajului țărilor socialiste în România se ocupa, în epoca Ceaușescu, celebra U.M. 0110 a Securității (cunoscută și sub denumirea de unitatea de contraspionaj „anti-K.G.B.”). La nivelul Securității Județului Vrancea, sarcini de combatere a spionajului sovietic îl aveau ofițerii din cadrul Biroului III Contraspionaj.

Agenții sovietici de spionaj, folosindu-se de legăturile de rudenie pe care le aveau în județ, căutau să stabilească contacte cu diverși cetățeni pe care îi analizau ulterior în vederea recrutării. Erau preferați cei cu sentimente filosovietice și/sau cei profund nemulțumiți de lipsurile care începuseră să se resimtă deja în România la începutul ultimului deceniu de dictatură ceaușistă.

    Un astfel de agent sovietic a fost prezent și în Județul Vrancea fiind pus sub o strictă supraveghere de către ofițerii de contraspionaj ai Securității. Rezultatele supravegherii au fost sintetizate de către șeful Securității Vrancea, colonelul Savin Dănilă, într-o notă-raport din 13 octombrie 1982 care a fost înaintată conducerii P.C.R. Vrancea solicitându-se aprobarea de „a fi lucrate informativ” acele persoane, membre de Partid care stabiliseră contacte cu agentul sovietic. Interesantul document se află în dosarul 38/1982 aflat la Arhivele Naționale Vrancea în fondul Comitetul Județean Vrancea al P.C.R. Rămâne de cercetat prin arhiva deținută de C.N.S.A.S. pentru a descoperi care au fost rezultatele concrete ale acțiunilor lui Sorel. Adică dacă a reușit sau nu să recruteze pe cineva care să fi făcut și spionaj pentru U.R.S.S.

Arhivist Bogdan C. Dogaru

Text+fotografii publicate pe site-ul:vrancearosiecomunismsineocomunism.blogspot.com

Citiți și:Vrancea roșie - comunism și postcomunism. Ion Iliescu, deputat de Vrancea în Marea Adunare Națională (1980 - 1985);

Vrancea roșie - comunism și postcomunism. Controlul P. C. R. asupra unităților Armatei din Vrancea (1980-1989);

Ce făcea înainte de '89 omul care l-a reașezat pe Oprișan în locul din care-l dăduseră jos vrâncenii, la scrutinul din 27 septembrie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.