Pe urmele istoriei

Muzeul Vrancei: „Cel mai important document pentru istoria Țării Vrancei va fi publicat în curând”

Ziarul de Vrancea
12 aug 2021 1651 vizualizări

Muzeul Vrancei a transmis, pe Facebook, mai multe detalii în legătură cu „Actul domnesc din 20 ianuarie 1736”, care urmează să fie publicat în curând:

„Cel mai important document pentru istoria Țării Vrancei, «Actul domnesc din 20 ianuarie 1736» va fi publicat sub forma unei broșuri în luna octombrie a acestui an. La Zilele Muzeului Vrancei din luna octombrie vom publica, sub forma unei broșuri, actul emis de domnul Grigore al II-lea Ghica pe 20 ianuarie 1736. Este considerat cel mai important document care a reglementat granița dintre proprietățile colective ale vrâncenilor și cele ale ungurilor. Acest document a fost piesa de bază în toate procesele pe care le-au avut vrâncenii cu cei care au atentat la munții lor și a fost piesa de rezistență a răzeșilor în marele proces pentru ieșirea din robie, dus cu sacrificii împotriva uzurpatorului Roznovanu, proces încheiat cu victoria vrâncenilor în 1814.

Datorită importanței pe care a jucat-o în acest proces, fiecare sat a comandat o copie. Actul domnesc din 1736 a fost editat în două colecții de documente întocmite de C. D. Constantinescu-Mirceşti, H. H. Stahl și Aurel V. Sava în 1929. La Arhivele din Focșani există o copie făcută la Bârsești pe 16 iunie 1822, cu o completare inexistentă în textele publicate în ediția interbelică, de unde importanța acestei copii. Cu pași mici, dar siguri, Muzeul Vrancei va pune în valoare istoria, tradiția, oamenii și evenimentele care au marcat trecutul acestui spațiu geografic de la Curbura Carpaților. Ediția va fi îngrijită de expertul în carte veche Mihaela Boldeanu, cu un argument redactat de Romeo-Valentin Muscă.” - Muzeul Vrancei

Ce explică directorul Muzeului Vrancei, Romeo Valentin Muscă, referitor la acest document:

„Aici este istoria Vrancei cu și pe documente, nu afaceri imobiliare. După ce baronii locali ai acelor vremuri din Focșanii Moldovei, respectiv căminarul Pruncu – starostele de Putna și Toma Stamatin - vornicul de Vrancea, au furat copiile pe care vrâncenii le aveau după documentul domnului Grigore al II-lea Ghica ca răzeșii să nu-și poată susține demersul în instanță, vrâncenii au cumpărat cu sume fabuloase o copie după document, copie care a jucat rolul principal în argumentația vechililor la proces. Această copie a fost recunoscută ca autentică de însuși Roznovanu, conform documentelor existente la Arhivele Statului din Iași. Pe baza acesteia, domnul Scarlat Calimachi a emis hrisovul din decembrie 1814, care făcea dreptate vrâncenilor. Același document a fost citat în toate anaforalele care au pus capăt procesului și au dat câștig de cauză vrâncenilor.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.