Pe urmele istoriei

Lecția de istorie a profesorului Cezar Cherciu în ZdV:Regina Maria, cea mai prețuită și importantă suverană a României

Cezar Cherciu
19 iul 2022 1899 vizualizări

Anul acesta se împlinesc 84 de ani de la moartea Reginei Maria a României (n. 29 octombrie 1875 – d. 18 iulie 1938, la Sinaia). Regina Maria a fost a doua regină din istoria românilor, fiica lui Alfred Ernest de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii, și a lui Maria Alexandrovna Romanova, unica fiică a țarului Rusiei, Alexandru al II-lea.

La 29 decembrie 1892 s-a căsătorit cu moștenitorul Coroanei României, Ferdinand de Hohenzollern (1865-1927). A fost o proantanistă convinsă, care a crezut în reușita românilor în Războiul cel Mare (1916-1918), în desăvârșirea unității românilor.

A influențat în bine marile personalități ale Antantei, pe măsura intereselor românești. A fost o bună sfătuitoare a soțului ei, Ferdinand I („Cel Blând”, „Cel Loial – Întregitorul”).

La 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost încoronați la Alba Iulia, în Transilvania, ca suverani ai noului stat România Mare.

A contribuit cu întreaga ei ființă la ridicarea moralului poporului român și a armatei, în acele zile grele de restriște, a fost un mare prieten al locuitorilor județului Putna.

Încă din 1915, Regina Maria a devenit membru al Academiei Române, dar și membru corespondent al Academiei Franceze.

Soții Ferdinand și Maria au avut o familie numeroasă: Carol I (1893-1953) viitor monarh al României, Elisabeta (1894-1956) viitoare Regină a Greciei, Maria (1900-1961) viitoare Regină a Iugoslaviei, Nicolae (1903-1978) membru al Regenței în România, Ileana (1909-1991) arhiducesă a Austriei și Mircea (1913-1916) decedat pe când avea 3 anișori.

Regina Maria a susținut sistemul sanitar românesc și Societatea de Cruce Roșie, pe care le-a coordonat în timpul Primul Război Mondial, fapt pentru care s-a bucurat de prețuirea poporului român, dar și a colaboratorilor externi.

Poporul român a numit-o, pe bună dreptate, „Mama răniților”.

Prin vizitele sale făcute, fupă terminarea războiului, în calitate de suverană și „membru de vază” a Delegației României la Congresul de Pace de la Paris (1919-1920), unde i-a întâlnit pe primul-ministru francez Georges Clemenceau și președintele American Woodrow Wilson, a influențat în bine, la masa tratativelor, recunoașterea de către Marile Puteri, a eforturilor depuse de România în timpul războiului. Vizita făcută în 1926 în SUA s-a bucurat de rezultate favorabile României, contribuind la ridicarea prestigiului țării sale.

Regina Maria a fost o regină instruită, cu o cultură aleasă.

A lăsat posterității 1200 de scrisori, care au constituit baza operei sale memorialistice. În una din acestea arăta: „Când veți citi aceste rânduri, poporul meu, eu voi fi trecut pragul tăcerii eterne. Şi totuşi, pentru marea iubire pe care v-am dat-o chezăşie, doresc să vă vorbesc din nou… Am devenit a voastră, pentru bucurie şi pentru mâhnire.” Pentru frumusețea sa sufletească, iubirea de popor și prețuirea armatei a fost numită și „Regele Soldat”.

A lăsat literaturii memorialistice românești lucrări alese precum: „Țara pe care o iubesc”, „Povestea vieții mele”- 3 volume, „Înainte și după război” și „Stella Maris”. În ziarul de Putna „Frontul Mărășești” a semnat articolul „Resurecția” dedicat refacerii Putnei după război.

Regina Maria s-a stins din viață la 18 iulie 1938, la castelul Pelișor – Sinaia, fiind înmormântată la Catedrala de la Curtea de Argeș.

A rămas în istoria neamului ca o mare regină, care a slujit cu mare credință interesele naționale, fiind un model pentru lumea politică din toate timpurile.

Profesor Cezar Cherciu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.