Pe urmele istoriei

Laureatul premiului Nobel care-și doarme somnul de veci în cimitirul „Sfântul Mina” din Focșani

Ziarul de Vrancea
4 sep 2021 5677 vizualizări

Reprezentanța în România a Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război - Instituția împuternicită de Guvernul Republicii Federale Germania pentru aplicarea tehnică a Acordului româno-german privind mormintele de război, semnat la 25 iunie 1996 și ratificat prin Legea 170/1997 - transmite că la încheierea lucrărilor taberei militare de lucru româno-germană desfășurată în perioada 16-26.08.2021, la Cimitirul „Sfântul Mina” din Focșani a avut loc o scurtă dar emoționantă ceremonie.

Au fost aprinse candele și au fost depuse coroane de flori în amintirea celor morți, iar umoment comemorativ special a fost organizat la mormântul maiorului Eduard Buchner, deținătorul Premiului Nobel pentru chimie în 1907, rănit și sfârșit din viață la Focșani cu 104 ani în urmă...

Cine este Laureantul premiului Nobel care-și doarme somnul de veci în cimitirul ”Sfântul Mina” din Focșani

Despre profesorul german Eduard Buchner, laureat al Premiului Nobel în anul 1907 şi decedat la 13 august 1917 la Focşani, în spatele frontului de la Mărăşeşti. aflați mai multe în rândurile următoare, preluate dintr-un articol apărut în historia.ro.

Chimist cu reputaţie internaţională, a venit în România fără vreo necesitate aparentă. Decorat cu Crucea de Fier şi părinte al unui domeniu important al biomedicinei, al enzimologiei, maiorul Buchner îşi va găsi la noi sfârşitul ca urmare a rănilor provocate de schijele unei grenade româneşti.

Înmormântat în Cimitirul Soldaţilor Germani din cadrul Cimtirulului ”Sfântul Mina”  Focşani, Eduard Buchner este una dintre personalităţile emblematice secerate în timpul primei mari conflagraţii mondiale – dar istoria trebuie întotdeauna gândită în contextul derulării evenimentelor. De ce a venit în România celebrul om de ştiinţă? Cumva pentru a asigura un plan „B”, respectiv un atac masiv cu gaze de luptă, dacă străpungerea frontului la Mărăşeşti nu ar mai fi putut fi realizată prin mijloacele beligerante clasice? Este o ipoteză de a cărei valoare nu ar trebui să ne îndoim, cu atât mai mult cu cât atacuri chimice au existat pe fronturile de la Mărăşeşti şi Oituz - precizează Octavian Buda, autorul articolului Eduard Buchner, moartea unui laureat Nobel la Mărășești, publicat de historia.ro.

Fapt este că „nobelistul” german devine „erou” fără voia sa, undeva, la o margine de Europă prinsă în menghina infernală a războiului. Biochimia şi medicina mondială au rămas mai sărace, iar istoria s-a „îmbogăţit”, în mod tragic, cu o altă victimă ilustră a Marelui Război: un savant de geniu.

Eduard Buchner a fost singur laureat cu premiul Nobel pentru Chimie în anul 1907 după ce a emis ipoteza că în celulele din drojdie se secretă nişte proteine, acestea fiind cele care produc fermentaţia zaharurilor. Aşadar, fermentaţia are loc în interiorul celulei, iar purtătorul capacităţii de fermentare este o substanţă pe care savantul reuşeşte să o izoleze şi pe care o denumeşte „zimază”. Buchner descoperă în acest fel prima enzimă din istoria medicinei (1903). Chimistul german, asistat de fratele Hans şi de Martin Hahn, a reuşit atunci să schimbe una din paradigmele biochimiei şi medicinei moderne, de la Louis Pasteur încoace. Graţie experimentelor lui, a apărut o nouă disciplină biomedicală, enzimologia. Preşedinte al Societăţii Germane de Chimie (1904) şi membru al Academiei de Ştiinţe Leopoldina (din 1909), Eduard Buchner ajunge profesor de chimie la Universitatea din Würzburg, unde îl găseşte începutul Marelui Război. 

În apărarea „onoarei” germane: pe ambele fronturi ale Marelui Război 

Pentru Buchner, voluntariatul pe front a fost o datorie de onoare. Interesantă este poate şi convertirea sa, în jurul vârstei de 30 ani, de la catolicism la protestantism, influenţat de spiritul autoritar al lui Bismarck şi al naţional liberalilor germani împotriva sudului german, dominat de o Bavarie tradiţională, catolică. La nici trei săptămâni de la începutul războiului, la 14 august 1914, conduce, în calitate de căpitan, o companie de artilerie, mai întâi în Lothringen şi apoi în nordul Franţei, la Cambrai.

 Decorat cu Crucea de Fier, Buchner va participa apoi în Prusia Orientală la Bătălia din februarie 1915 de la Lacurile Mazuriene. Bătăliile de pe Lacurile Mazuriene au fost ofensive ale Imperiului German de pe Frontul de Est în prima parte a Primului Război Mondial, menite să respingă înaintarea armatelor ruse de-a lungul întregului front, reuşind astfel să le scoată de pe teritoriul german. O continuare a înaintării germane nu a mai fost posibilă din cauza sosirii Armatei a 10-a ruse pe flancul stâng al germanilor, mai mult, obiectivul major de a scoate Rusia din război nu s-a mai realizat. Buchner ajunge la Vilnius în iarna lui 1915-1916 şi este promovat la rangul de maior. 

În martie 1916 se reîntoarce însă, la insistenţele colegilor, la Universitatea din Würzburg, unde îşi continuă cercetările ştiinţifice şi unde, la 10 mai 1917, ţine o conferinţă cu noi aspecte ale fermentaţiei şi acţiunii enzimatice. Avea să fie ultima lui expunere publică. Destinul îşi urma drumul implacabil. Într-una dintre ultimile sale scrisori, Buchner, la cei 57 de ani, clama status quo-ul de pe front: „Actuala situaţie în care s-a ajuns în acest război mă face să mă întreb dacă nu ar trebui ca fiecare din noi să contribuim câtuşi de puţin la schimbarea la scară mare a acestei situaţii”

 Iar „schimbarea” a venit odată cu intrarea României în Marele Război, ca ţară beligerantă de partea Antantei, începând cu august 1916. Buchner se decide să plece la 29 iunie 1917 (exact la trei ani de la atentatul de la Sarajevo) ca voluntar pe Frontul de Est, în România. Savantul german ajunge în apropiere de Focşani cu foarte puţin timp înaintea declanşării operaţiunilor militare de la Mărăşeşti. După cum se ştie, Bătălia de la Mărăşeşti s-a constituit într-o serie de acţiuni militare complexe desfăşurate în perioada 6 august-19 august 1917 în zona Vrancei, în spaţiul dintre râurile Siret şi Putna şi aliniamentul Muncelu-Mărăşeşti. Bătălia a avut ca rezultat blocarea ofensivei germane şi stabilizarea frontului din zonă, până la sfârşitul conflagraţiei. Confruntarea a opus armata română (forţele Armatei 1, condusă de generalii Constantin Christescu şi apoi de Eremia Grigorescu) şi forţe aparţinând imperiului Rus aflate în defensivă (Armata a 4-a, condusă de generalul Aleksandr Ragoza) trupelor germane (Armata a 9-a) aflate în ofensivă. Obiectivul strategic al Puterilor Centrale era spargerea frontului şi înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncţiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz şi realizarea unui cap de pod la est de Siret . 

Prin durată, proporţii şi intensitate, Mărăşeşti a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial (cu pierderi de ambele părţi totalizând peste 100.000 de militari – morţi, răniţi sau dispăruţi). Blocarea efectivelor germane în urma bătăliei de la Mărăşeşti a forţat Puterile Centrale să renunţe definitiv la acţiuni ofensive pe frontul român şi să treacă la defensivă, până la schimbarea radicală a sorţilor războiului în favoarea Antantei, în toamna lui 1918.

La Mărăşeşti 

Maiorul Buchner conducea la acel moment un efectiv format din 16 companii (însumând un regiment mare, cu circa 2.000 de militari şi în jur de 2500 de cai) şi se va implica din plin, încă de la începutul ostilităţilor de la Mărăşeşti. Efectivul său era subordonat Armatei 9 germană, sub conducerea general-locotenentului de infanterie Johannes von Eben. La 8 august a fost însărcinat cu deplasarea unei companii de artilerie, bavareză nr. 136, menite să ducă pe front muniţie, odată cu începerea ostilităţilor de pe linia Mărăşeşti.

Pe 10 august a plecat cu compania din Focşani spre nord, unde a ajuns la Bătineşti, la circa 15 km. sud de Mărăşeşti. Bătineştiul a fost un caz tipic de localitate mică prinsă ca într-o menghină între cele două fronturi. Bombardamentele, care au durat din ianuarie şi până în august 1917, au dărâmat din temelii aproape tot satul. N-au mai supravieţuit nici biserica, nici şcoala, nici primăria, ci doar câteva ziduri fantomatice, pe ici şi colo.

Buchner staţionează aici peste noapte şi prinde zorii zilei fatidice de 11 august

O hartă publicată în Austria, în 1936, cu mişcările de trupe din timpul luptelor de la Mărăşeşti ne permite cu destulă precizie să reconstituim „ultimul drum” al lui Eduard Buchner din acele zile dramatice. Corpul german care a plecat înspre nord la data de 10 august, de lângă Focşani (de la Odobeşti), a fost Corpul Alpin german (una dintre marile unităţi operative ale Armatei Imperiale Germane), comandată de generalul locotenent Konrad Krafft von Dellmensingen, artilerist şi „părinte” al trupelor de vânători de munte germani de pe front. Harta indică indubitabil că doar acest Corp Alpin s-a mişcat în zona Bătineştilor în zilele de 10-12 august cu încercarea de învăluire a frontului dinspre nord-est, prin Panciu . Buchner a însoţit, aşadar, acest corp, iar în faţa germanilor s-au aflat apărătorii frontali ai Mărăşeştilor: soldaţii români ai Diviziei 13 Infanterie condusă de generalul Ioan Popescu „Sanitarul” (care a fost şi şef de stat major a Direcţei 6 Sanitare din Ministerul de Război). În acea zi, de 11 august, şi după o încleştare de circa şase ore, în care trupele au rămas pe loc, Buchner este rănit la coapsa stângă de schijele unui grenade româneşti.

  La Focşani se odihneşte un geniu al ştiinţei 

Cu o plagă deschisă, sângerândă, Buchner este transportat de urgenţă înapoi la Focşani (pe un culoar asigurat de Divizia 89 Rezervă germană), iar pe drum, la Făurei, este bandajat cu mâinile tremurânde de unul dintre elevii săi, incapabil să-şi ascundă emoţia în faţa profesorului. În lazaretul nr. 28 de la Focşani, savantul se simte mai bine, ba chiar îi scrie soţiei, Lotte Buchner, la 12 august, că „es sei sehr glücklich gegangen... von der Kolonne nur noch vier Pferde tot” (am scăpat cu mare noroc... doar patru cai au murit), trăind cu speranţa că va fi repatriat în scurt timp. Numai că în noaptea următoare, spre 13 august, paznicii şi infirmierii sunt treziţi de gemetele profesorului. Era însă prea târziu. O septicemie fulminantă, o embolie sau un şoc traumatic, oricare din aceste grave complicaţii i-ar fi putut grăbi sfârşitul. Să nu uităm, antibioticele şi antiinflamatoarele apar abia la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Or problemele de igienă şi epidemiile (tifos exantematic, febră recurentă, gripă) făceau ravagii în acel moment.

Buchner a fost înmormântat a doua zi, la 14 august 1917, în cimitirul soldaţilor germani de la Focşani . Savantul lăsa în urmă o familie cu trei copii: o adolescentă, pe Friedel, şi pe cei doi băieţi, Hans şi Rudolf.

Urmând firul tragic al acestei poveşti, o vizită la cimitirul german de la Focşani este cu adevărat copleşitoare. Porţile sunt închise cu un lacăt, iar pe o placă la intrare este scris „Aici odihnesc ostaşi români, ruşi, germani, austrieci şi unguri, căzuţi în războiul 1916-1919”. Se arată că cimitirul a fost „construit de Societatea Cultul Eroilor, Comit. Central Bucureşti, cu concursul Guvernului German 1931-1932”. Dacă suni la soneria de la intrare apare o doamnă cumsecade care îţi deschide poarta şi te lasă să faci câteva poze. Cimitirul este azi într-o stare impecabilă, iar la baza crucii înalte şi negre de la capătul celălalt al cimitirului mai există o placă dedicată şi celui de-al Doilea Război Mondial pe care scrie: „Aici se odihnesc 1.719 soldaţi germani cu nume cunoscute şi 1.237 cu nume necunoscute, care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial sau au murit ca urmare a acestuia”. Români, ruşi, germani, austrieci, unguri, toţi odihnesc împreună, victime ale celor două mari conflagraţii, aici, în pământul Focşanilor.

Crucea lui Buchner este uşor de găsit. Crucile sunt fără fotografii, au doar nume, unele au date şi de naştere şi deces, totul este aliniat, iar pe zidurile cimitirului sunt puse plăci funerare, în aceeaşi ordine impecabilă. Pe alea principală, în stânga, unde sunt înmormântaţi ofiţerii germani, l-am „întâlnit” pe laureatul Nobel. Un lucru este cert, el a fost înmormântat individual şi nu a fost pus într-o groapă comună, apoi reorganizarea cimitirului din perioada interbelică a păstrat intacte osemintele tuturor ofiţerilor, fiecare având la căpătâi o cruce de piatră. Şansa repatrierii osemintelor este minimă, ea ţine de o fereastră de oportunitate pe care doar anii 1931-1932 ar fi putut să o deschidă. În orice caz, nu avem până acum informaţii care să confirme o eventuală reînhumare a lui Eduard Buchner la München, oraşul lui natal.

Evident, moartea acestui mare savant a şocat comunitatea ştiinţifică. Germanii au publicat un necrolog emoţionant în revista societăţii lor de chimie. Rămâne totuşi o întrebare, lăsând la o parte voluntarismul său, impregnat de „Manifestul celor 93”: oare ce căuta Eduard Buchner la limita Frontului de Est, în Vrancea? Nu poate fi evitată asocierea cu celălalt mare chimist, Fritz Haber (1868-1934), şi el laureat Nobel în 1918, considerat „părintele” folosirii armelor chimice în Marele Război, pe Frontul de Vest, în Belgia, în aprilie 1915. Un lucru este cert: gazele toxice au fost folosite extensiv şi pe Frontul de Est, în Polonia, împotriva ruşilor . Dar şi în România.

Informații preluate din articolul Eduard Buchner, moartea unui laureat Nobel la Mărășești  publicat de historia.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.