Pe urmele istoriei

Foto | Revoluția V - de la Vrancea

Laurentiu Barbu
23 dec 2020 3909 vizualizări

Mulți se întreabă dacă în Vrancea a fost Revoluție, cine sunt revoluționarii și ce fapte eroice au făcut aceștia. În DEX „revoluție” înseamnă: „schimbare fundamentală a valorilor, a instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor unei societăți”. Chiar asta s-a întâmplat pe 22 decembrie 1989 în Vrancea la fel ca în toată România.

Cine au fost revoluționarii? Cu siguranță cei care au reușit să creeze o formă legală de preluare a conducerii județului după ce comuniștii au fugit din fruntea instituțiilor de stat inclusiv din clădirea fostului Comitet Județean de Partid sediul actualei Prefecturi Vrancea. Așa s-a născut în clădirea Ateneului din Focșani (Maior Gheorghe Pastia), prima tentativă de creare a unui Comitet județean cu numele: Comitetul de Democrație Socialistă Vrancea, care apoi s-a schimbat în Comitetul Județean Vrancea de Uniune Națională ca fiind prima formă de organizare a nucleului de revoluționari în frunte cu poetul Liviu Ioan Stoiciu.

Foto:* Ciornă scrisă de poetul Liviu Ioan Stoiciu în clădirea Ateneului Popular din Focșani pe 22 decembrie 1989 ora 13.00 în încercarea de a constitui primul comitet revoluționar Vrancea.

Această denumire nu a durat decât o zi, pe 23 decembrie 1989 a sosit de la București o directivă prin care se decreta înființarea în toate județele a Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) care mai apoi pe 9 februarie 1990 ca urmare a creării partidului politic Frontul Salvării Naționale, CFSN s-a transformat în CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Națională). Între timp membrii activi ai acestei încercări de organizare a puterii locale au fost schimbați chiar de la oră la oră. Eu am făcut parte din toate listele și am fost angajat cu carte de muncă până după alegerile din 1990.Am fost reprezentantul tineretului pe județul Vrancea și am participat la organizarea tinerilor în Organizații de Tineret apolitice, de asemenea, la crearea primului ziar al tineretului „Viitorul” apoi „Glasul Tineretului”. Am participat și la mai multe întâlniri la nivel național cu scopul de a crea o lege pentru recuperarea fondurilor și patrimoniului UTC.Asfel am reușit prin Decretului-Lege nr. 150/1990, să avem o formă legală de preluare a patrimoniul UTC Vrancea în valoare de 7 milioane de lei și a altor bunuri materiale pe care le-am direcționat către Fundația pentru Tineret Vrancea. În decurs de 1 an de zile acestea au dispărut dar aceasta este o altă poveste.

Principala realizare a CPUN la nivel național a fost votarea legii electorale conform căreia s-au desfășurat alegerile din 20 mai 1990. La dezbaterile privind legea electorală a fost respinsă cererea manifestanților din PiațaUniversității de a se interzice participarea la alegeri a foștilor activiști ai Partidului Comunist Român, conform punctului 8 din Proclamația de la Timișoara.

Acesta a fost momentul în care mulți dintre noi am înțeles că foștii activiști ai PCR vor să revină la putere și chiar așa s-a întâmplat. Personal mie mi s-a propus de către Pavel Teodor (care urma să devină Prefect și el știa acest lucru dinainte) prin luna iunie 1990, să atrag tot tineretul la organizația de tineret a FSN. În schimbul acestui ” serviciu” mă vor pune președinte și dacă voi face ce spun ei voi ajunge ”departe”! Am refuzat și în locul meu l-au adus pe Marian Oprișan. Așa a ajuns Oprișan în politică, pus de cei care știau că vor reveni la putere după alegerile din mai 1990 și aveau nevoie de cineva pe care să-l scoată la înaintare. Acești „comuniști reformați” au aflat de fondurile UTC și l-au trimis imediat la mine cu o hârtie semnată de Nicolae Giurgea prin care îl desemna pe Marian Oprișan să participe la împărțirea fondurilor UTC. Însă nu era vorba de nicio împărțire și mai mult decât atât, legea prevedea înființarea în județe a Fundațiilor pentru Tineret care vor prelua aceste fonduri iar aceste fundații erau formate doar din reprezentanții organizațiilor de tineret apolitice. Oprișan venea din partea unei organizații politice, adică a FSN. Nu l-am primit la discuții și a declanșat un mare scandal, atunci probabil a jurat că dacă va ajunge la putere ne va șterge din istorie și chiar asta a făcut, în timpul domniei lui de 30 de ani! Nu a scos un cuvânt despre cei care au avut curajul în decembrie 1989 să-și asume prima conducere postdecembristă a județului Vrancea!

Aceasta a fost povestea scurtă a experienței pe care am trăit-o în decembrie 1989. Însă Revoluția pentru mine începe în anul 1984, când l-am cunoscut pe Liviu Ioan Stoiciu. Voi povesti despre asta în site-ul web www.RevolutiaV.ro și pe pagina Facebook.com/RevolutiaV

După 31 de ani de la începuturile Revoluției revin în viața publică pentru că este, părerea mea, punctul de cotitură în care județul Vrancea a scăpat de regimul neocomunist, bolșevic, de hoți și combinatori care lucrau în slujba stăpânilor de partid și mai puțin în interesul oamenilor de rând. Lupta informațională care s-a dus în județul Vrancea a făcut ca până la urmă PSD să piardă considerabil din puterea pe care-o deșinea până acum.Un factor important l-a avut presa de dreapta în frunte cu Ziarul de Vrancea care a ținut piept mulți ani de zile tentativelor de manipulare ale regimului baronului Oprișan și a scos la iveală toate nerealizările și strategiile de involuție aplicată de PSD. Între timp vrâncenii au plecat în lume, timp de 30 de ani s-a golit județul de oameni care ar fi putut munci la ei acasă.La fel s-a întâmplat cam în toate regiunile țării. Depopulare, emigrare, acapararea instituțiilor statului prin delegarea în funcții de conducere pe criterii politice și nu pe competențe, crearea de grupuri infracționale pentru devalizarea industriilor care încă mai funcționau, distrugerea comunităților culturale, eliminarea școlilor profesionale de meserii, promovarea nemuncii și a mediocrității prin toate canelele media și ocuparea funcțiilor politice cu hoți, inculți și profitori la conducerea comunităților. 

Din punctul meu de vedere revoluția României continuă, ea nu s-a terminat, abia după ce vor dispărea de pe scena politică ultimul securist, comunist, bolșevic școlit la Moscova sau progeniturile acestora, va începe adevărata schimbare a României! Adevăratele valori stau în umbra politicienilor corupți, o haită de combinatori și șpăgari care țin țara asta departe de a fi ceea ce poate fi cu adevărat!

Cine sunt revoluționarii?

Cei care prin acțiunile lor din primele zile ale Revoluției, au ajutat la schimbarea valorilor, a instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor societății. Fie că au obținut sau nu certificate de revoluționar, fie că au fost mai mult sau mai puțin vizibili la balcon sau în Piață, revoluționari sunt cei care au avut un rol determinant în consolidarea democrației în țara noastră.

E prea târziu pentru a lua la întrebări fiecare revoluționar din Vrancea prin ce metode și-a obținut certificatul de revoluționar însă nu este niciodată prea târziu de a recunoaște meritele tuturor celor care și-au asumat să meargă până la capăt, cu orice preț, pentru schimbarea unui regim dictatorial cu unul democratic, în momente de cumpănă, incertitudini și haos în care intrase România pe 22 decembrie 1989.

Am așteptat 31 de ani să ni se recunoască meritele, nici eu și nici Liviu Ioan Stoiciu și nici alții la fel ca noi nu au obținut certificate de revoluționar pentru că nu au cerut. Noi nu am luptat pentru certificate de revoluționar sau alte beneficii și nu am așteptat vreodată să ni se dea ceva gratis de la stat sau de la altcineva, noi suntem revoluționari în fiecare zi și am reușit să ne construim viața pe forțe proprii, pe muncă și perseverență. Am terminat studiile în informatică la Roma, am devenit programator pentru sisteme informatice, apoi web designer iar la revenirea în România în 1998 mi-am înființat prima firmă de programare aplicații Windows și Web Design. Odată cu apariția social media am studiat publicitatea online și acum mă bucur să spun că sunt specialist în social media și publicitate, apreciat de Universitatea din București pe care o am ca și client de câțiva ani precum și alți clienți importanți din România și din străinătate.

Acum, privind în timp cu peste 30 de ani în urmă, poate că Revoluția română a fost pentru mine șansa de a zbura, atunci mi-au crescut aripi și am plecat, mi-am creat singur viitorul mai frumos decât aș fi gândit, mai luminat decât aș fi crezut. Mă bucur acum pentru că Vrancea a ieșit din întuneric, forțele politice de dreapta au început să câștige teren, Consiliul Județean este condus de Cătălin Toma, un tânăr care privește în perspectivă și care ar putea fi șansa tinerilor de astăzi pentru a le arăta calea unui viitor mai bun la ei acasă. Poate că și Primăria din Focșani indiferent de culoarea politică va face echipă bună cu Consiliul Județean Vrancea pentru a mișca din loc economia și societatea, vrâncenii s-au deșteptat și sunt gata de muncă!

Personal voi încerca să mă implic pro bono publico în proiecte de promovare a județului Vrancea, în măsura în care timpul îmi va permite acest lucru.

Laurențiu Barbu

22 decembrie 2020


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.