Pe urmele istoriei

Document de excepție | Memoriul învățătorului școlii din Slobozia Ciorăști despre Răscoala din anul 1907 pe meleaguri vrâncene

Ziarul de Vrancea
22 sep 2024 4197 vizualizări

Ziarul de Vrancea vă prezintă un document de excepție aflat la Arhivele Naționale ale României: Memoriul învățătorului V. Iftimescu din comuna Slobozia Ciorăști, parte integrantă din dosarul ce cuprinde memorii ale învățătorilor cu privire la mișcările țărănești din 1907. Dosarul este cuprins în fondul personal Spiru Haret aflat la Arhivele Naționale ale României.

În fondul personal Spiru Haret se află un dosar ce cuprinde memorii ale învățătorilor cu privire la mișcările țărănești din 1907. Dintre acestea am selectat memoriul învățătorului V. Iftimescu din comuna Slobozia Ciorăști, județul Râmnicu-Sărat, pe care îl punem la dispoziția dumneavoastră, împreună cu o fotografie din fondul Institutul de Studii Istorice și Social Politice, ce înfățișează trei țărani asemenea celor la care se face referire în documentul scris. Memoriul a fost redactat în luna septembrie 1907 și, după o relevantă introducere în care se prezintă starea locuitorilor comunei, sunt descrise evenimentele petrecute în perioada 9-14 martie 1907. Precizăm faptul că localitatea Slobozia Ciorăști se află în apropierea orașului Focșani.

Țăranii din comună „au auzit sau citit prin jurnale” că satele din nordul Moldovei s-au răsculat și, ca urmare a acestui fapt, s-au adunat spontan pe ulița principală, în preajma cârciumilor, fără a face consumație (ANR, SANIC, fond personal Spiru Haret, dosarul 12, fila 58). Starea lor de spirit este descrisă de învățătorul din sat care arată că în urma încheierii învoielilor agricole cu proprietarii Vladimir Slăvescu și C. P Nicolescu tensiunea scăzuse și conflictul părea aplanat. Acesta avea însă să reizbucnească după ce locuitorii au primit mesajele transmise de către ștafetele trimise din comuna învecinată, Gugești.

Interesantă este maniera de comunicare a sătenilor în timpul acelor evenimente, după cum remarcabil este și faptul că sătenii din Slobozia Ciorăști s-au înarmat cu furci, lopeți și topoare și au ieșit în afara satului pentru a întâmpina pe țăranii răsculați din Gugești și a-i determina să ocolească localitatea. Satul Slobozia Ciorăști nu a fost incendiat, însă unele acte din primărie au fost distruse de locuitori din Oreavu, cătun care făcea parte din această comună (ANR, SANIC, fond personal Spiru Haret, dosarul 12 , fila 59).

Epilogul este previzibil pentru cititor. Intervenția armatei, reprezentată de două companii din Regimentul 9 Râmnicu-Sărat, a produs victime: un mort și trei răniți, aflați întâmplător în calea trupelor. Autoritățile militare i-au arestat, pe baza unei liste, pe locuitorii bănuiți ca fiind instigatori.

Acuzații ulterioare au fost îndreptate și împotriva învățătorului V. Iftimescu. În acest context, el redactează acest memoriu în care, pe lângă evenimente, prezintă detalii cu privire la implicarea sa în răscoală, în încercarea de a se apăra. Documentul a fost anexat ulterior unui raport, întocmit de Revizoratul Școlar Râmnicu Sărat, trimis ministrului cultelor și instrucțiunii publice, Spiru Haret, în contextul acuzațiilor ce s-au făcut cu privire la implicarea învățătorilor din sate în mișcările țărănești din 1907.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.