Pe urmele istoriei

Foto | Primul act liber din Vrancea 

Florin Marian Dîrdală
23 dec 2020 2339 vizualizări

După 45 de ani de orânduire comunistă, îngrozitoare pentru cea mai mare parte din populația României, 22 decembrie 1989 a venit ca o adevărată ușurare.Fuga dictatorilor și alte evenimente dramatice din acea zi au ținut pe toți românii lipiți de orice și oricine puteau să le ofere o cât de mică informație. Așa că la noi la Focșani, când în centrul orașului  s au strâns numeroși locuitori și s a citit primul act liber redactat în aceste ținuturi, iar cei prezenti atunci  pot confirma acum, mai mult ca sigur că Piața Unirii a fost neîncăpatoare pentru cei sosiți cu sufletul la gură să vadă , dar mai ales să audă  ce va spune personajul  numărul 1 din acel moment în Vrancea, nimeni altul decât Liviu Ioan Stoiciu.

Discursul său, primul text necenzurat pe care l -au auzit locuitorii acestui oraș și județ, după aproape jumătate de secol de minciună a sunat în felul următor:” Cetățeni vă vorbesc în numele noului Consiliu de Salvare Națională din județul Vrancea. Acum câteva minute s a sfârsit prima noastră întrunire- Hotărârile luate vor fi aduse la cunoștinta dvs prin noul Ziar local. Consiliul m a împuternicit să vă rog să respectați valorile materiale și spirituale ale județului. S au luat măsuri pentru asigurarea aprovizionării populației cu alimente, apă, energie electrică , pentru asigurarea ordinii și liniștii publice. Apelăm la conștiința tuturor, de mâine începând să se reia activitatea la locurile de muncă pentru a se asigura hrana familiilor noastre, în special la  oamenii muncii din industria alimentară.

 Securitatea o vom desființa.În acest moment armata, miliția și securitatea sunt de partea noastră. Nu avem de cine să ne temem. Dar ce ne vom face la noapte, ce ne vom face mâine , cine ne dă de mâncare, cine ne apără? Trebuie sa ne apăram singuri casele, magazinele, locurile de muncă, să ne alegem singuri cine să ne conducă provizoriu până la formarea noului guvern, fiecare om al muncii să meargă la unitatea la care lucrează în vederea organizării conducerilor și să ia măsuri pentru pază, ordine, pentru a se preveni evenimente care să ne lase fără locuri de muncă, să facem pichete de muncitori însoțite de poliție și de cadrele militare care să sigure ordinea și liniștea în oraș” 

Declarație scrisă de Liviu Ioan Stoiciu pe 22 decembrie 1989 în primul Comitet revoluționar Vrancea, citită în Piața Unirii din Focșani, iar organizarea conducerii acestuia continua, în linii mari, după cum urmează  :

 -COMITETUL DE DEMOCRAȚIE SOCIALISTĂ VRANCEA -preot Ene Ion, muncitor Gh Coarcă ISEH ,Gabriel Matei- Filatura de lână, Ciocârlan Giurgea- Pomicola Suraia, Laurențiu Barbu- ITA, Dinu Ioan -avocat, Vasile Crintea, inginer Cristescu, inginer Marian Bobocea, inginer Chirvăsuță, Emilian Penteliu IELIF, profesori Agafiței Florin, Paraschiv Virginia, Valentin Roșu, Pavel Constantin, doctori Petre Găgescu, Stefania Stoica, artist Puiu Usturoi , colonel Băleanu -comandantul gărzilor patriotice, căpitan Florin Stelian, muncitor Crăciun Costantin etc .Comanda asigurată Colonel Stănculescu- Ordin pentru asigurarea pazei (poștă, telefoane, Consiliul Județean, Stația oxigen, CPL, Bancă , Securitate, depozitele de cereale, centrala termică ,alte  unitați din municipiu, Industria laptelui, punct transformare CFR ,tipografie). Se aveau în vedere și situația deținutilor politici și predarea carnetelor de partid. De la sindicate sunt menționați Anuțoiu Costică, Coarcă Gh, Filote Coman. Sunt alcătuite și comisiile revoluționare după cum se poate urmări în foto alăturat -Aceste  prime  ciorne  ale libertății au fost depuse la Arhivele Naționale Vrancea de către  Puiu Siru(Usturoi) cu puțin timp înainte de a se sfârși.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.