Pe urmele istoriei

Foto | Precizările de interes deosebit ale profesorului Sorin Pantelimon în legătură cu istoria veche a comunei Jitia

Ziarul de Vrancea
20 feb 2023 1519 vizualizări

Precizările au ca sursă Monografia comunei Jitia, județul Vrancea, apărută la Editura Rafet, Râmnicu Sărat, 2022 sub semnătura preofesorului Sorin Pantelimon ele fiind reluate într-o postare activată sâmbătă, 21 ianuarie 2023 pe contul de facebook al autorului 

Jitia - istorie veche

În vechime aceste locuri au aparținut unor boieri râmniceni, care le-au primit ca „danie” de la domnitorii Țării Românești. În anii 1568 și 1569, domnitorul Alexandru Mircea emite documente prin care confirmă proprietățile unor boieri, situate pe cursul superior al apei Râmnicului.

După anul 1650, boierul Iane Hagiul pitarul împreună cu soția sa Marica, fiica slugerului Gheorghiță Dedulescu și căpitanul Neagoie Topliceanu, construiesc pe malul stâng al Râmnicului Schitul Jitia, cu hramul „Sfântul Dumitru”.

Prima atestare documentară a Schitului Jitia, apare într-un zapis din 15 iulie 1689, prin care Iane Hagiul pitarul închină mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea schitul ridicat de el la Jitia. Câțiva ani mai târziu, la 27 mai 1695, Iane pitar revine asupra închinării, dăruind partea sa de schit, adică jumătate, la care adăuga şi „din moşie şi din bucate şi din tot ce s-ar afla“, mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat, ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu. În schimb el cere egumenului Averchie de la Râmnic, să fie trecut în rândul ctitorilor și „să-mi îngroape oasele acolo, la sfânta mănăstire”. La aceeași dată, căpitanul Neagoie Topliceanu, ginerele Maricăi și a lui Gheorghiță Dedulescu, închină și el cealaltă jumătate din schit, tot mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat.

Bibliografie:

Pantelimon Sorin, Monografia comunei Jitia, județul Vrancea, Editura Rafet, Râmnicu Sărat, 2022

Text informații + foto: Pantelimon Sorin


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.