Pe urmele istoriei

Foto | File din istoria Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani - Partea a II-a

Ziarul de Vrancea
12 apr 2021 2974 vizualizări
Cercetătorii locali au afirmat că, între anii 1828 și 1836, la Focșani a funcționat un spital militar de campanie rusesc. Totodată, s-a confirmat că „medicul Antonie Paleologu, medic de frunte al sectorului V din județul Slam Râmnic își exprimă în anul 1831 viguros dorința de a se transfera la nou înființatul Spital Militar de la Focșani” iar autoritățile de la acea vreme nu au aprobat solicitarea.

În Regulamentul adoptat de Consiliul de administrație din 09 iunie 1857 și în decretul domnesc 1902/16 august 1857 au fost înscrise bazele Școlii Naționale de Medicină și Farmacie. După anul 1859, Gl. Dr. Carol Davila, organizatorul sistemului medical militar românesc, a insistat pentru înființarea la Focșani a unui spital cu 100 de paturi.

Date despre Spitalul Militar Focşani au fost însemnate și în jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 7 din 28.03.1883, când se aprobă numirile în funcție de medici-șefi ai Diviziilor militare teritoriale, iar la Divizia VI din Focșani, cu spitalul de divizie aferent, a fost numit medicul de regiment clasa I Dr. Ion Șerbănescu.

În anul 1914 se afla medic șef la Spitalul Militar, Col. Dr. Faur Constantin, născut în satul Vărsătura, comuna Jariștea care, pentru acte de bravură, a primit medalia ,,Coroana României” în anul 1932( primar al orașului Focșani între anii1939-1940).

Activitatea medico-militară în timpul Primului Război Mondial în Vrancea s-a desfășurat în puncte sanitare, spitale mobile și unități de prim ajutor. Datorită situaţiei tactice şi strategice creată prin retragerea în Moldova, Spitalul Divizionar a fost mutat în anul 1916 la Botoşani.

O reconstituire fidelă a evenimentelor din perioada celui de Al Doilea Război Mondial îl surprinde la comanda Spitalului Militar pe Lt.col. Dr. Pascu Alexandru. În acea perioadă, Spitalul Militar de Divizie, s-a transformat în Spital de Zonă Interioară cu 800 de paturi, fiind cazat în localul propriu din bariera Mărăşeşti.

Pe medicii și asistenții medicali militari, legătura noastră directă cu sănătatea, îi regăsim în timpul conflagrațiilor pe front, asigurând servicii medicale de specialitate și prim ajutor calificat. Timpul acestor eroi afirmă instituția medico-militară din Focșani, direct legată de renașterea națiunii române.

Va urma ...

Text: Plt.maj. Galiță Adrian

Foto: Arhiva Spitalului

Text informații + foto:Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale

Citiți și:Foto | File din istoria Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani - Partea I


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.