Pe urmele istoriei

FOTO | Discurs patriotic la inaugurarea Galeriilor de artă Focșani - 1980

Florin Marian Dîrdală
16 mar 2021 3097 vizualizări

Despre clădirea care este cunoscută drept Galeriile de artă Focșani, probabil, a auzit multă lume, deși poate de vizitat, am vizitat-o mai puțini. Însă, cu siguranță, de trecut, am trecut toți pe lângă ea sau mai bine zis pe sub ea, prin gangul cu miros pestilențial care a adăpostit până de curând un anticariat, singurul care mai rămăsese prin micul nostru oraș de provincie. A dispărut și acesta, din lipsă de clienti sau de angajați. Cine știe? Iar întreaga clădire a intrat în reabilitare pentru consolidare, recompartimentare, etc., etc.. Mai multe detalii pe www primaria focsani-urbanism.

Așadar, lucrările au demarat și probabil se desfășoară conform calendarului, dar la sfârșit ar fi potrivit, și acest lucru cu siguranță este în asentimentul a numeroși focșăneni, gangul acela cu mirosuri viciate ar trebui să dispară, mai ales că există încă un pasaj care duce în spatele respectivului cartier, în apropiere, lângă fosta Agenție de voiaj a CFR.

Dar aceste detalii sunt la îndemâna constructorului, care s-ar putea să fi luat și el în calcul această posibilitate. Așa că mai rămâne doar să aruncăm o privire în urmă cu puțin peste 4 decenii prin documentele acelor timpuri și să aflăm, de exemplu, cum au inaugurat autoritățile de atunci un astfel de edificiu și mai ales care a fost raționamentul care i-a determinat să ridice o astfel de construcție, știut fiind faptul că urbea noastră nu este tocmai un focar de cultură.

În primul rând, anul 1980 a fost bogat în evenimente deosebite pe plan local și merită amintite următoarele: Muzeului Vrancea i s-a schimbat denumirea în Complexul Muzeal al județului Vrancea, Biblioteca Județeană a primit denumirea „Duiliu Zamfirescu”, prin decret prezidențial, iar cinematograful nostru din centru a fost evidențiat cu titulatura „Balada” -Deschiderea Galeriilor de artă a fost stabilită pentru 25 octombrie 1980, propunându-se invitarea conducerii județene de partid si de stat, conducerea U.A.P și artiști plastici prezenți în expoziție, iar cuvântul de inaugurare a Galeriilor de artă Focșani și de deschidere a Expoziției de pictură contemporană românească a fost rostit de Alexandru Crihană, președintele Comitetului de Cultură și Educație Socialistă Vrancea:

„Astăzi în viața culturală a municipiului Focșani se produce un eveniment deosebit: are loc inaugurarea Galeriilor de artă. Prin crearea acestei instituții, municipiul și județul nostru intra în șirul localităților patriei cu o viață proprie în domeniul artelor plastice, cu o bază materială temeinică. Cunoscând că spațiul în care ne aflăm este unul dintre cele mai moderne și mai mari din țară, inaugurarea Galeriilor de artă a fost precedată, zilele trecute, de înființarea cenaclului artiștilor plastici vrânceni, ca și de stabilirea unui program complex de acțiuni în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. Auspiciile sub care debutează acest eveniment cultural se datorează cadrului politic efervescent pe care partidul îl asigură dezvoltării culturii și artei, operei de educare a oamenilor muncii. De aceea ne este deosebit de plăcut faptul că în aceste momente să aducem cele mai sincere mulțumiri, să mărturisim întreaga noastră gratitudine Biroului Comitetului Județean de Partid și Comitetului Executiv pentru grija deosebită și sprijinul acordat Comitetului Judetean de Cultură și Educatie Socialista Vrancea, prin înzestrarea cu acest modern spațiu. Adăugăm acestor sentimente și pe cele care ne angajează în dezvoltarea culturii și artei noastre în procesul de educare socialistă, răspunzând de fapt încrederii acordate misiunii încredințate... Găzduind și începându -și existența cu una dintre cele mai bune expoziții de pictură românească contemporană Galeriile de artă din Focșani își anunță o activitate ambițioasă, o viață proprie încărcată de cele mai înalte aspirații în domeniul educației patriotice și estetice. Îngăduiți- mi să salut prezența la acest eveniment cultural a criticului de artă Marin Mihalache, care reprezintă Uniunea Artiștilor Plastici, a tovarășei Maria Lica, șefa de Secție de la Oficiul de Expozitii București, a tovarășului Aurel Moldoveanu de la Consiliul Culturii și Educației Socialiste. Vă rog pe dvs, prezenți aici, să primiți gândul nostru de recunoștință și solidaritate patriotică și culturală pentru participarea la acest eveniment inaugural etc...”

Așa erau vremurile, tot așa și discursurile, adică cam sforăitoare. Dar să nu ștergem cu buretele istoria din vremea regimului comunist, ci să o punem, cel mult, între paranteze, deoarece și aceasta este istoria noastră.

12 538 28/12/2020 CONSILIUL JUDEȚEAN VRANCEA PRIN PREȘEDINTE CĂTĂLIN DUMITRU TOMA REABILITARE ENERGETICĂ ȘI LUCRĂRI CONEXE GALERIILE DE ARTĂ - Categoria de importanță ”C”

NOTĂ: Conform art. nr. 22 din legea 10/1995 privind calitatea în construcții, investitorii au obligația de a asigura verificarea execuției corecte a lucrărilor de construcții, prin diriginți de specialitate sau operatori economici de consultanță specializați, pe tot parcursul lucrărilor.

 

- Bd. Unirii Nr. 57A 24 Luni 36 Lun

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.