Pe urmele istoriei

Exclusiv! Vizita Kaiserului Wilhelm al II-lea, ultimul împărat al Germaniei, la Odobești și Focșani

Romeo-Valentin MUSCĂ
27 ian 2025 3659 vizualizări

Puțină lume știe că acum o sută șapte ani, orașul de la poalele Dealului Șaarba dar și Focșaniul au fost vizitat de ultimul împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea.

Această vizită s-a întâmplat la începutul anului 1918 și a coincis cu aniversarea zilei de naștere a Kaiserului, duminică, 27 ianuarie 1918. Ziarul de Vrancea vă oferă în premieră câteva imagini rarisime cu vizita Kaiserului pe linia frontului de la Odobești si cu ziarul editat de armata de ocupație, „Putna Zeitung". Pentru a întări moralul Armatei Germane, care ocupa Odobeștii din 25 decembrie 1918, serviciul de propaganda al Armatei Germane a editat un adevarat supliment al ziarului „Putna Zeitung", cu un album al Kaiserului aflat în vizită la Focșani, Odobești și în cartierul general al Armatei Germane din Măgura Odobeștilor. Imaginile alăturate vorbesc de la sine despre acei ani când fostul județ Putna a cunoscut cea mai lungă perioadă de ocupație din toată istoria sa. (Romeo Valentin Muscă)

Citiți și:Focşaniul văzut din avion sau cum ne-au salvat nemţii memoria oraşului​

Aerienele sunt cele mai rare imagini din Focşaniul de altădată

Pe 27 ianuarie 1918, în Focşaniul aflat sub ocupaţie germană era organizată o paradă în cinstea kaiserului Wilhelm al II-lea, ultimul împărat al Germaniei. Cu o zi sau câteva zile mai devreme un aparat de zbor al nemţilor survola cerul de deasupra oraşului nostru, în scop de inspecţie, ocazie cu care a fost făcută o deosebită vedere aeriană. Imaginea suprinde intersecţia de la Palatul Justiţiei (n.r. fostul sediu al Tribunalului Vrancea actual sediu al Muzeului Vrancei) cu actualele străzi Cuza Vodă, Cezar Boliac, Dimitrie Cantemir şi Simion Bărnuţiu. Pentru o mai bună localizare am numerotat obiectivele identificate pană acum. Aşadar, nr. 1 este sediul fostului Tribunal Vrancea de pe Cuza Vodă, obiectivele numerotate cu 2 sunt casele Macridescu, imobile în care a funcţionat Palatul Copiilor, imobilul numerotat cu 3 este casa îmbrăcată în iederă de pe Cezar Boliac. Casa numerotată cu 4 este vechiul Cerc Militar demolat în perioada interbelică pentru a face loc Casei Armatei, Imobilul nr. 5 este sediul actual al Camerei de Comerţ din Fundătura Cuza Vodă, bucata de clădire numerotată cu 6 este este Casa Zaharia, fostul sediu al Gradiniţa cu Program Prelungit nr. 11 de pe strada Simion Bărnuţiu. De asemenea, bucăţica de imobil ce se distinge în josul imaginii cu numărul 7 este vechea şcoală nr. 1 pe locul căreia s-a ridicat actualul Hotel Vrancea. Nu în ultimul rând, cu nr. 8 este piaţeta din faţa fostului Tribunal Vrancea( actualul sediu al Muzeului Vrancei) şi Monumentul Independenţei, ridicat în onoarea putnenilor căzuți în Războiul de Independență. 


Cadouri fotografice nemţeşti


Putem afirma că dacă Focşaniul nu ar fi fost sub ocupaţie germană în Primul Război Mondial memoria locului ar fi fost azi cu mult mai săracă. În condiţiile în care oraşul s-a schimbat radical în ultimele decenii, ocupaţia germană de acum mai mult de 100 de ani are meritul de a ne fi salvat chiar şi fără să fi vrut imaginea unui oraş desori pomenit ca „Oraşul Unirii”. Nemţii cu performantele lor aparate au făcut o sumedenie de fotografii în Focşani, multe illustrate la calitate foto care surprind un oraş exact aşa cum era el. Şi chiar dacă moştenirea germană este o idee mai nouă faţă de ilustratele editate în anii 1900 sau chiar şi mai devreme de atât, claritatea „pozelor nemţeşti” este de un plus imbatabil. În prezent site-ul  www.focsaniulvechi.ro numără cateva zeci de imagini făcute de germani în Primul Război Mondial şi urmăreşte să identifice cat mai multe astfel de bijuterii fotografice pentru a reface puzzle-ul vechiului nostru oraş! (Sorin Tudose)

Articole republicate în Ziarul de Vrancea.Primele publicări au fost în luna ianuarie 2010 („Exclusiv!Vizita Kaiserului Wilhelm al II-lea la Odobești”), respectiv luna martie 2013 („Focşaniul văzut din avion sau cum ne-au salvat nemţii memoria oraşului)  



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.