Pe urmele istoriei

Construită în 6 ani de la zero, clădirea fostei Prefecturi a Județului Putna nu este nereabilitată nici după 12 ani!

Ziarul de Vrancea
20 nov 2019 5930 vizualizări

Fosta Prefectură a Județului Putna, cunoscută focșănenilor cu numele de Consiliul Popular (Sfatul Popular), este situată pe strada Republicii din Focșani.

În preajma anului 1870, autoritățile locale au cumpărat un sediu propriu pentru prefectura județului, fiind vorba despre Hanul „Manuc Caramlău”.

Deoarece acest imobil era unul vechi, au decis să îl demoleze și să construiască un edificiu nou și modern.

În anul 1913, a fost pusă fundația Prefecturii Putna, lucrările mergând destul de greu din cauză că o mare parte dintre muncitori au fost mobilizati in războaiele balcanice.

În 1915, cladirea era aproape finalizată, dar încă nu se putea instala administrația județului.

A fost realizată o recepție provizorie, lucrările continuând după război, in 1918.

La sfârșitul anului 1919, s-a semnat recepția definitivă a edificiului.

Au fost instalate toate birourile administrației, iar în anul 1925 a fost ridicat în fața clădirii bustul unui funcționar al Prefecturii, un anume Rainu, care a decedat în timpul serviciului.

În 1948, clădirea Prefecturii a suferit un incendiu, iar arhitectura fațadei clădirii și acoperișul au fost modificate.

Printre personalitățile vremii ce au intrat în Prefectura Putna, amintim pe Nicolae Iorga și pe Nicolae Titulescu.

După 1968, anumite birouri ale Primăriei Focșani au fost instalate în acest sediu.

Cutremurele din 1977 și 1986 au avariat grav clădirea, iar după anul 1990 edificiul a fost scos din circuitul public, lucrările de consolidare și renovare continuând până în prezent.

Sursă: Arhivele Naționale Vrancea.

Mulțumiri - Florin Dîrdală

Text informații:Ghid Turistic Vrancea

Citiți și:Proiectul reabilitării fostei Prefecturi a județului Putna redevine „aspirator” de bani publici

Reabilitarea sediului Prefecturii Putna a început în urmă cu aproape doisprezece ani, în decembrie 2007, execuția fiind încredințată grupului Vega din Galați, constructorul favorit al baronului Marian Oprișan de la momentul respectiv. Deși aproape în fiecare din ultimii ani a alocat bani pentru finalizarea lucrărilor și i-a asigurat pe vrânceni că va recepționa și va reda circuitului public clădirea, Oprișan n-a reușit să se țină de promisiune. Ultima promisiune neonorată este aceea din urmă cu un an și jumătate, pe care o puteți reciti accesând titlul alăturat: Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea: Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani

Reabilitarea Prefecturii Putna, o aventură al cărei final nu se întrevede

Prefectura Putna a fost scoasă din circuitul public în 1992, după ce structura de rezistență i-a fost afectată grav de cutremurele care au trecut peste ea. Imobilul a fost preluat de Consiliul Județean în 2004 pentru a fi reabilitat, însă lucrările au început abia în anul electoral 2008. 

Execuția a fost încredințată S.C.Vega ‘94 Galați, controlată de miliardarul Corneliu Istrate, pe atunci un apropiat al lui Oprișan, și proiectantului Ludocris Agenție de Import Export și Servicii SRL București, patronată de arhitectul Cristian Rânja. Cele două firme au depus o ofertă de 7.940.381,88 lei plus TVA, asumându-și ca termen de finalizare 13 luni, cu cinci luni mai puțin decât cel prevăzut pentru diferența rămasă.

Termenele n-au fost respectate, deși Consiliul Județean a contractat și un credit pentru a asigura finanțarea. Vega a pornit în forță după care, prin 2010, a încetinit ritmul iar trei ani mai târziu a oprit de tot. Din cei 9,5 milioane de lei (cu TVA inclus), Consiliul Județean i-a decontat, conform situațiilor publice, aproximativ 8,5 milioane de lei. Parte din bani s-au pierdut deoarece anumite lucrări s-au deteriorat după abandonarea contractului și vor trebui refăcute.

Cu toate că în realitate șantierul era pustiu, pe hârtie, în rapoartele de activitate ale lui Marian Oprișan, mergea din plin. În fiecare an, acesta se lăuda cu procentele realizate de constructor, în jur de 90% despre care, ulterior, s-a aflat că nu erau nici pe departe aproape de cele reale.

Dintr-un an și jumătate cât ar fi trebuit să dureze, reabilitarea Prefecturii Putna s-a întins pe parcursul a peste un deceniu și încă nu se știe când se va încheia. Cert este că acum, aventura este departe de a se fi încheiat, chiar dacă a fost angajat un nou constructor.

Asocierea formată din Dedal Bahamat SRL Galați - AG Grup Instal SRL Focșani – NS Consart 96 SRL Jariștea cu subcontractor Arena Com SRL Focșani a obținut contractul pentru continuarea lucrărilor de reabilitare la clădirea prefecturii Putna în luna martie a anului trecut (n.red 2018). Constructorii aveau la dispoziție 18 luni pentru a finaliza contractul, conform criteriilor impuse la scoaterea la licitație a contractului (care însă nu au cum să fie respectate), urmând să încaseze 3.707.607,35 lei plus TVA. Suma va fi însă suplimentată în ședința de marți, 09 iulie 2019, a Consiliului Județean Vrancea.

Reabilitarea imobilului, aflat în proprietatea Consiliului Județean, a început încă din 2008 și ar fi trebuit să se încheie după un an. Ani de-a rândul, lucrările au evoluat doar pe hârtie, în rapoartele de activitate ale lui Marian Oprișan. După un deceniu, Prefectura Putna a ajuns un fel de simbol al investițiilor începute cu termen de finalizare la ”Sfântul Așteaptă”, produs de administrația PSD-Oprișan în Vrancea.

Licitația pentru reluarea lucrărilor de reabilitare la sediul Prefecturii Putna a fost reluată în 2016 și s-a încheiat după aproape doi ani, în martie 2018. Inițial, anunțul a apărut în SEAP la finalul lunii noiembrie 2016, la două săptămâni după ce Ziarul de Vrancea a arătat că imobilul reprezintă simbolul eșecului administrației PSD-Oprișan în Vrancea. Ulterior, procedura a fost anulată și reinițiată pe 26 aprilie 2017. Contractul a fost estimat la 4.875.390.26 lei la care se adaugă TVA și ar fi trebuit să se încheie într-un an și jumătate.

CJ cheltuie încă 1,1 milioane lei pentru lucrările degradate de la fosta Prefectură Putna

După contractul licitat anul trecut, reprezentanții Consiliului Județean au mai descoperit lucrări degradate sau care nu fi fost executate

Lucrările fără de sfârșit de la fosta Prefectură generează noi cheltuieli, deoarece ceea s-a realizat până acum s-a degradat deja. Marian Oprișan a promis încă de acum 10 ani că această clădire emblematică pentru Focșani va fi gata. Baronul a mai spus însă și că ”lucrurile bune se fac greu” și nu a fost în stare să termine investiția, ca nu cumva să se contrazică singur. Probabil că în opinia lui Marian Oprișan promisiune respectată înseamnă o investiție terminată indiferent când se întâmplă acest lucru, peste 1 an, peste 10 ani sau 50 de ani.

Cum acum se votează alte sume în CJ și sunt alte lucrări care trebuie efectuate, este de așteptat ca reabilitarea fostei prefecturi să mai dureze o perioadă de timp. Marian Oprișan le cere consilierilor județeni încă 1,1 milion de lei, la ședința din 9 iulie, pentru lucrări degradate sau care nu ar fi fost efectuate. Potrivit referatului proiectului de hotărâre, încă din 2016 s-au constatat la corpul principal de clădire o serie de lucrări neterminate și lucrări cu deficiențe.

„Aceste lucrări de remedieri și reparații trebuiau executate de către antreprenorul SC Vega 93 SRL, lucru pe care acesta nu l-a realizat până la preluarea lucrărilor de către noul antreprenor, ba mai mult ele nu au fost trecute în documentația de licitație – rest de executat din martie 2016 considerându-se că este  sarcina fostului antreprenor să le execute. În perioada de până în vara anului 2018 au continuat, în mod accelerat, degradările ca urmare în special a condensului apărut în spațiile închise, neventilate din subsoluri și a infiltrațiilor prin învelitoarea de țiglă smălțuită”, se arată în referatul proiectului de hotărâre. Noile lucrări ar trebui realizate în termen de 2 ani. Acestea se adaugă contractului încredințat în anul 2018 firmelor Dedal Bahamat SRL Galați - AG Grup Instal SRL Focșani – NS Consart 96 SRL Jariștea, care avea inițial o valoare de 3,7 milioane lei, fără  TVA.

La ședința din 9 iulie se propunea actualizarea devizului, noua valoare a obiectivului urmând să fie de 5,2 milioane lei, cu TVA. Resturile de lucrări de anul trecut și cele constatate acum însumează peste 1,3 milion de euro, care fac din fosta Prefectura Putna un sac fără fund și un loc în care Marian Oprișan, parafrazându-l chiar pe el, mută o cărămidă dintr-o parte în alta de peste un deceniu fără să se întrevadă un final pentru reabilitarea clădirii. (Mihai BOICU)

Ce se va întâmpla în legătură cu proiectul reabilitării clădirii fostei Prefecturi a județului Putna, în ședința Consiliului Județean Vrancea de marți, 09 iulie 2019, aflăm și dintr-o postare pe contul de facebook a consilierului județean PNL  Alexandru Ciprian Epure

„Prefectura Putna, of, iar of! Cresc sumele, o parte datorită vestitei ordonanțe 114, dar, o altă sumă, mai exact 1.182.900,31 lei, pentru a face reparații la ce a făcut constructorul de dinainte și se pare că nu sunt în ordine ori deja degradate. Oare cine se face vinovat că există degradare la lucrări executate? Hmmm? Scrie cam așa «Încă din ianuarie 2016 la corpul principal C1, s-a constatat o serie de degradări apărute, de lucrări rămase neterminate și lucrări cu deficiențe ... În perioada de până în vara anului 2018 au continuat, în mod accelerat, degradările ca urmare, în special a condensului apărut în spațiile închise, neventilate din subsoluri și a infiltrațiilor prin învelitoarea de țiglă smălțuită».

Cum ar veni, plătim acum reparații pentru că nu a fost găsită o variantă ca cineva să deschidă geamurile din când în când și să fie reparate infiltrațiile din acoperiș (e scris în documentație ca e vorba de 2% din suprafață, deci, era totuși ușor rezolvabil). Știu, știu, lucrurile sunt complicate, era predat șantierul bla bla bla, dar, oameni buni, era de așteptat și cunoscut faptul că se degradează, chiar nu se găsea o soluție!? Acum plătim 1 milion de lei.

- Tot la Prefectura Putna, se pare, din ce pot înțelege, se cam amână finalizarea lucrărilor cu 13 luni. Hmmmm, rețin cum mai marii din CJ garantau ca anul acesta se finalizează investiția.

Deci, nici anul asta nu vedem Prefectura Putna, cum mai pierdem noi un an în care ar fi putut exista un Palat al Copiilor și Tinerilor! Bine, anul trecut a fost aceeași situație și ce sa mai zici când lucrările au început în anul 2008!!!”

Citiți în continuare mai multe articole apărute de-a lungul anilor în Ziarul de Vrancea despre reabilitarea clădirii din Focșani a fostei Prefecturi a județului Putna:

Pe ce se cheltuie 16,8 milioane lei la Prefectura Veche?;

Fosta Prefectura Putna, 80% gata;

Guvernul da dublu Prefecturii Vechi decit primariilor din Vrancea;

Lucrarile la Prefectura Putna au intepenit de un an la 80% ;

CJ ia bani de la Prefectura Veche şi cumpără maşină nouă;

Prefectura Putna va fi gata in acest an;

CJ investeşte cei mai mulţi bani în clădirea fostei Prefecturi Putna;

Consiliul Judeţean lasă fără bani Prefectura Putna;

11 miliarde lei de la Guvern pentru Prefectura Putna;

Prefectura Putna dată pe mâna Dedal Bahamat, AG Grup Instal și NS Consart 96;

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea:Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putnadin Focșani;

Bătaia de joc a administrației PSD în Vrancea - O nouă licitație pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.