Pe urmele istoriei

Ce făcea înainte de '89 omul care l-a reașezat pe Oprișan în locul din care-l dăduseră jos vrâncenii, la scrutinul din 27 septembrie

Bogdan Constantin Dogaru
1 nov 2020 10772 vizualizări

Ce făcea înainte de '89 omul care a hotărât practic ieri (n.red. - joi 29 octombrie 2020) să-l reașeze pe Marian Oprișan în locul din care-l dăduseră jos vrâncenii, la scrutinul din 27 septembrie 2020, aflăm din articolul Controlul P.C.R. Vrancea asupra aparatului represiv - 1989, publicat recent de istoricul și arhivistul Bogdan Constantin Dogaru pe site-ulvrancearosiecomunismsineocomunism.blogspot.com.

Citiți în continuare cum actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, președintele filialei ALDE din județul nostru, cel care declara în urmă cu câteva zile în ZdV că întotdeauna prin hotărârile pe care le-a luat în activitatea sa politică a urmărit în primul rând ca acestea „să fie în interesul vrâncenilor”, făcea cam același lucru și înainte de decembrie 1989. Lua hotărâri „în interesul vrâncenilor”! 

Controlul P.C.R. Vrancea asupra aparatului represiv - 1989

Comitetul Județean Vrancea al Partidului Comunist Român își exercita controlul asupra aparatului represiv al dictaturii comuniste prin intermediul unei structuri speciale, Sectorul pentru Probleme Speciale care grupa organizațiile P. C. R. ale Ministerului de Interne (Securitate, Miliție, Penitenciare), Armatei și Justiției (tribunal, judecătorie, procuratură). În organizația de bază de la Securitate intrau și angajații Arhivelor Statului. Sectorul pentru Probleme Speciale se subordona pe linie orizontală Secției Organizatorice a C. J. Vrancea al P. C. R. iar pe linie verticală Secției pentru Probleme Militare și Justiție din cadrul Comitetului Central al P. C. R. de la București.

Așadar, la nivelul întregului Inspectoratului Județean Vrancea al M. A. I. exista o singură organizație a P. C. R. care dirija și controla activitatea organizațiilor de bază de la nivelul Securității, Miliției și Penitenciarului Focșani. Organizația P. C. R. de la nivelul Inspectoratului Județean Vrancea al M. A. I. se subordona Sectorului pentru Probleme Speciale condus de Păroiu Sandu.     

 În dosarul nr. 78/1989 al fondului arhivistic Comitetul Municipal Focșani al P. C. R. se regăsesc documente interesante despre membrii Organizației P. C. R. de la nivelul Inspectoratului Județean Vrancea al M. A. I., unii dintre aceștia continuând să activeze și după 1989 ca șefi în S. R. I., Poliție sau în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

 arhivist Bogdan C. Dogaru

                                                          

     Text informații + fotovrancearosiecomunismsineocomunism.blogspot.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.