Pe urmele istoriei

Ziua Reformei sau cum a început reformarea Catolicismului

Valentin Muscă
30 oct 2012 4918 vizualizări
Biserica Reformată sărbătoreşte ziua în care Martin Luther a afişat pe uşa bisericii castelului din oraşul german Wittenberg, cele 95 de propuneri prin care dorea reformarea Biserici Catolice, acesta fiind un evlavios călugăr catolic la data respectivă

Intrigat de opulenţa întâlnită la Roma în cursul pelerinajelor sale, pe 31 octombrie 1517 Luther afişează 95 de propuneri (Teze), dorind să invite la dialog conducerea Bisericii romano-catolice. Rezultatul a fost însă cu totul altul, peste câţiva ani Luther fiind excomunicat, iar propunerea de reformare morală a Catolicismului s-a transformat într-o mişcare naţională germană, care a dus la consolidarea unităţii poporului german, prin unitatea lingvistică, dată de traducerea Bibliei în germană, şi unitate religioasă, principii germani îmbrăţişând ideea Reformei pentru a ieşi de sub suzeranitatea Papei. Ce a urmat ştim cu toţii, un sângeros război religios şi scindarea pentru a doua oară a Bisericii. Dacă în 1054, unitatea Bisericii s-a rupt, prin desprinderea spirituală a Occidentului de Orientul greco-byzantin, 1517 a însemnat divizarea spirituală a Occidentului: de o parte ţările germanice şi scandinave care vor deveni protestante, de cealaltă clasicile ţări latine, plus Austria, Ungaria şi Polonia, unde catolicismul a învins ideile reformatoare.

Reforma a ajuns şi în Tările Române, mai ales în Transilvania şi marile oraşe moldo-valahe. La 5 secole de la acest eveniment, în Transilvania întâlnim încă uriaşe catedrale din epoca de aur a Reformei, mai ales în burgurile unde au locuit saşii. (V. MUSCĂ) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.