Pe urmele istoriei

Istoria evreiemii pancene, pe web

Valentin Muscă
27 iul 2010 4017 vizualizări
Povestea impresionanta a diasporei evreisti din Panciu este de putin timp accesibila si pe internet. Gratie muncii cercetatorului Bogdan Dogaru de la Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Vrancea,

evenimentele traite de comunitatea evreilor din Panciu in secolele XIX si XX le putem afla, in sfirsit din documente fiabile, documentate in arhive si nu redactate dupa terte surse. De la primele prezente ale evreimii in Dealul Neicului, consemnate in Catagrafia Tirgului Panciu din 1831 si pina la evenimentele din secolul XX, pagina de internet a cercetatorului pancean este o noutate in spatiul virtual. Pentru inceput cercetatorul pancean a publicat date si informatii despre personalitati evreiesti din acest oras, despre scolile evreiesti, despre Panciu si Congresul sionist, despre evreii din Panciu si Rascoala din 1907 si desigur despre sinagogile localitatii si cimitirele orasului, cele din urma adevarate ruine pline de tristete, dar bogate in informatii. Cu numele "Panciu file history" si subtitlu "Istoria evreimii pancene", blogul cercetatorului Dogaru este o invitatie la dialog pentru cei care sint avizi de cunoastere si doresc sa afle realitatile traite de o comunitate care avea singura vina, aceea de a nu fi de religie crestina. Pentru acest motiv, evreii au fost efectiv expulzati din orasul Panciu in timpul regimului Antonescu, Panciu fiind la un moment dat declarat oras liber de"¦ evrei. Aceste realitati greu digerabile din istoria poporului roman trebuie cunoscute de noua generatie ca aceste nenorociri sa nu se mai repete. De aceea, initiativa realizari acestui spatiu virtual "" care este in plina constructie - este laudabila si trebuie sustinuta de blogerii vranceni, pur si simplu promovind aceasta pagina de internet. Adresa este http://panciu-filehistory.blogspot.com. Deschiderea acestei pagini pe net nu este o intimplare, Bogdan Dogaru fiind unul din tinerii cercetatori care studiaza istoria evreimii vrincene. De altfel, Bogdan Dogaru are sub tipar la Editura Hassefer din Bucuresti o lucrare complexa despre evreii din Vrancea in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 22 ore, 12 minute, 53 secunde
Imi povestea bunica ca pancenii din perioada interbelica erau atat de rai si de rasisti incat Dumnezeu a ras orasul Panciu de pe fata pamantului la cutremurul din \'40!Trist dar adevarat!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.