Pe urmele istoriei

Dezamagiri si adevaruri confiscate despre Revolutie

Ziarul de Vrancea
24 dec 2009 5432 vizualizări
Pe 22 decembrie 2009 revolutionarii si urmasii acestora si-au comemorat singuri disparutii la monumentul uitat de autoritati in Piata Unirii din Focsani

Dupa 20 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989, revolutionarii vrinceni inca mai cred ca Revolutia a fost confiscata de comunistii ca Ion Iliescu sau Petre Roman. Inevitabil, 20 de ani scursi au produs multe schimbari in societatea romaneasca. Nici Vrancea nu face, din acest punct de vedere, exceptie. Dezamagirilede viata si lipsa acestor adevaruri ii fac pe revolutionari chiar sa se conteste intre ei, cu destula vehementa. Prim-vicepresedintele Asociatiei Luptatorilor, Ranitilor si Urmasii Eroilor Martiri din decembrie 1989, Constantin Mindroiu, crede ca eroii martiri au fost uitati de autoritatile locale, iar comemorarile sint unele formale. "Dupa 20 de ani de la Revolutia Romana, jertfele aduse de catre cei care au cazut la datorie la Otopeni, Cimpina si in alte localitati au fost uitate de catre cei care in urma acestor evenimente au avut grija sa se cocoate pe scaune, sfidind acest act de eroism. Cei care au tradat Revolutia, au confiscat-o, si-au insusit-o, avind astazi diferite functii in stat. Cei care se fac responsabili de acestea sint: Ion Iliescu, Petre Roman, Bebe Ioanovici, mr. Doru Lazar (Brasov 1987), Sergiu Nicolaescu (masacrul de la Otopeni), Lorin Furtuna (Timisoara), precum si acolitii acestora", ne-a declarat Constantin Mindroiu. In memoria vrincenilor disparuti la Revolutia din Decembrie, in Piata Unirii a fost ridicat in urma cu 6-7 ani un monument. Aici sint trecute numele luptatorilor eroi Dorinel Ghinea, Jim Silvestru, Nicolae Voicu, Dumitru Milea, Florin Cretu, Gabi Danaila, Vasile Apostolie, Marin Catana si Valerica Buruiana. Nici unul dintre ei nu si-a pierdut viata la Focsani.


Mai sint multe de stiut"¦


La monumentul luptatorilor Revolutie Romane din Piata Unirii, n-a fost prezent nici un oficial pe 22 decembrie. Toti au depus coroane doar la monumentul eroilor, simbol, din Cimitirul Nordic. In Piata Unirii o mina de luptatori si-au plins singuri camarazii disparuti. Nu iese din tipare nici daca se pun pe tapet intrebarile cele mai importante ale acestor 20 ani, care nici azi nu si-au gasit raspunsurile: a fost revolutie sau lovitura de stat, cine sint "teroristii" si daca ei chiar au existat, cine i-a impuscat pe cei morti in acele zile? Nici in judetul nostru nu se cunosc, la doua decenii distanta de acele evenimente cruciale, adevarurile atit de necesare pentru ca arhivele vremii au disparut, la fel si unii dintre cei care ar fi putut sa stie. "Evenimentele relatate de catre unii despre perioada 21-22 decembrie sint partial relevante, dar mai sint multe de adaugat fata de realitate. Memoria celor care si-au dat viata, a celor care sint in prezent trecuti pe frontispiciul monumentului din Piata Unirii, a fost uitata de autoritati. Nici noi nu putem uita ca timp de 5 ani cei de la putere din judet l-au lasat un simplu bolovan", ne-a spus Constantin Mindroiu subliniind dezinteresul total al autoritatilor fata de soarta revolutionarilor vrinceni. Alaturi de Constantin Mindroiu au mai fost prezenti la comemorarea din Piata Unirii, revolutionarii Victor Popescu, Vasile Ghimpu (ranit in Revolutie), Adrian Toader (ranit in Revolutie), Ion Milanovici (luptator in Revolutie), Viorel Chioveanu si George Strat. "Apreciez participarea directa a celor cu care am fost impreuna la evenimente, cum ar fi fratii Gabriel si Doru Pavaloaie, Constantin Craciun, a celor care se regasesc in numarul 1 al ziarului Milcovul, precum si a celor care in noaptea de 22 decembrie au insotit-o pe doamna profesoara Virginia Paraschiv in impartirea de manifeste. Tuturor le doresc Sarbatori Fericite", a mai transmis Constantin Mindroiu, prim-vicepresedintele Asociatiei Luptatorilor Ranitilor si Urmasii Eroilor Martiri din Decembrie 1989 Vrancea. (Doina GANEA)


  • Supravietuitorul de la Otopeni


  • Putini stiu ca in Vrancea traieste si un jandarm care a supravietuit miraculos singerosului atac de la Otopeni, din dimineata zilei de 23 decembrie 1989, dar care nu doreste sa vorbeasca inca public despre experientele sale de atunci, chiar daca familia l-a crezut pierdut pentru mai multe zile, ba chiar i-a facut si un sicriu. In data de 23 decembrie 1989, jandarmii din cadrul Scolii de la Cimpina au fost chemati sa vina in sprijinul fortelor de la Aeroportul Otopeni, pentru apararea acestui obiectiv de importanta nationala, dar acestia nu au fost recunoscuti si s-a deschis focul asupra lor. In urma macelului, 40 de jandarmi si opt civili si-au pierdut viata atunci, militarii crezind ca acestia sint teroristi sau securisti. Alti 13 tineri au fost raniti atunci, printre care si vrinceanul de care va vorbeam, care poarta inca uniforma albastra de jandarm. Acesta a fost impuscat de trei ori, a supravietuit ca prin minune, iar anii nu au sters inca urmele acelor amintiri dureroase. Jandarmeria Romana a platit atunci un singeros si nemeritat tribut pe altarul democratiei, atacul fiind considerat una dintre cele mai mari crime ale revolutiei din decembrie 1989. Chiar daca nu se stiu toate amanuntele acelei zile negre, cei mai multi stiu ca tinerii au fost victimele unei dezinformari fabricate meticulos, tinind cont de situatia de haos din acele zile. Totul pe fondul unor ordine contradictorii venite din partea superiorilor. (Silvia VRINCEANU)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.