Oamenii Munților

Copiii care se intilnesc cu lupii

Doina Ganea
14 nov 2007 14470 vizualizări
Sute de copii din Vrancea fac zilnic pe jos kilometri întregi pina la scoala, uneori prin padure, cu lupii pe urmele lor u reprezentantii Inspectoratului Scolar sustin ca în judet sint destule asemenea situatii, numai ca autoritatile locale nu i-au informat u in comunele Nereju si Spulber, copiii parcurg zilnic zeci de kilometri pe jos catre salile de clasa, prin frig, intuneric si noroaie

Aproape 50 oameni mor anual in Romania din cauza gerului. Sute de copii din Vrancea parcurg zi de zi, kilometri intregi pe jos pentru a invata. Situatia este aceeasi de ani de zile. Explicatii se gasesc peste tot. Probabil ca pina nu moare un copil inghetat, sau mincat de lupi, nimic nu se va schimba. Copiii dintr-un catun din muntii Vrancei se trezesc inainte de zori ca sa poata ajunge la scoala. 7 kilometri dus, 7 intors. Elevii din Pavalari (Spulber) ar putea insa sa mearga cu masina pe un drum forestier, care la un moment dat se inchide intr-o panta abrupta, si de acolo pina acasa sa mearga pe jos, prin padure, aproximativ un kilometru. în satul Sahastru (Nereju) sint in aceasta situatie 16 de elevi. Ei parcurg zilnic cite 10 kilometri, pentru a ajunge la scoala, pentru ca uneori accesul cu masina nu este posibil. S-au obisnuit sa mearga asa la scoala din Nereju, pentru ca daca s-ar duce la Spulber, comuna de care apartin, ar fi si mai greu, si mai departe. Nu de putine ori dau nas in nas cu cite un ciine ciobanesc sau cu ceva ce seamana a lup, dar poate nu e. Dupa ce scapa de animale, nu mai privesc inapoi. Sint copii curajosi, dar totusi ... Drumul care ii duce pina la scoala din Nereju trece prin locuri pustii, ripe adinci si pe linga paduri din care se mai ivesc din cind in cind lupii.


"Vreau sa invat ca sa plec de aici"


In comuna Nereju, compusa din satele Chiricari, Sahastru, Bradacesti, Nereju Mare si Nereju Mic cu tot cu catunele Poduri 1 si 2, Craciunari si Brezani traiesc 4.342 de suflete. Aici functioneaza doua scoli - Scoala "Dimitrie Gusti" cu clasele I-VIII si SAM-ul cu clasele I-XI. Patru scoli primare cu clasele I-IV deservesc satele Sahastru, Poduri 2, Chiricari si Craciunari. 10 gradinite, din care sase aflate pe linga scoli, asigura invatamintul prescolar al nerejenilor. Ajunsi cu Dacia la Nereju, am incercat sa mergem la Pavalari si sa vorbim cu parintii copiilor care fac naveta la Nereju. Drumul este insa dificil. Lapovita aseza o mizga urita pe drumul pietruit. Carele cu fin sau lemn trase de boi erau singurele mijloace de transport care faceau fata pe drumurile strinse, cu pante abrupte si mocirloase din zona Poduri, Sahastru si Pavalari. Cum deja rotile Daciei faceau figuri si citiva tarani sarisera sa ne traga cu carul cu boi, am ajuns la concluzia ca, deocamdata, Sahastru este statia terminus pina la vara. în fiecare dimineata, copiii din satul Sahastru sau Pavalari merg cel putin doua ore pe jos pentru a ajunge la scoala din Nereju. Copiii trebuie sa bata jumatate din drum pe linga padure. "Eu as vrea sa ma fac doctorita la oras, pentru ca aici, la tara, este mult de munca, drumurile sint proaste si inoti in noroaie. Vreau sa invat si sa plec de aici", ne spune o fetita pe care am intilnit-o pe drum.


"Poate sa aduca si un 6x6"


Un microbuz care sa ii duca pina la scoala ar fi bun? Ar fi si nu prea. Directorul Stelian Ivascu sustine ca si mai bine ar fi daca s-ar reabilita internatul comunei. "De la inundatiile din 2005 s-au pornit alunecarile de teren care au acoperit fundatia internatului scolar din comuna. Anul trecut, fostul inspector general, dl. Popoiu, ne-a promis ca se vor aloca bani pentru ca acest internat sa fie reabilitat. Cu o capacitate de 100 de locuri, internatul ar putea folosit vara ca tabara scolara", ne-a declarat directorul Scolii Nereju, Stelian Ivascu. Autoritatile locale spun si ele ca nu le pot pune copiilor la dispozitie un microbuz tocmai pentru ca drumurile sint impracticabile. Dintre autoritatile locale, singurul pe care l-am gasit la Primaria din Nereju a fost secretarul comunal, Milisor Zbirciog, deoarece viceprimarul era pe teren, iar primarul Ion Pauca este in concediu pina pe 25 noiembrie. Secretarul ne spune ca microbuzul nu este insa o prioritate pentru ca drumurile oricum sint foarte proaste. "în timpul iernii si cind vremea e ploioasa, caile sint impracticabile. Poate sa aduca si un 6x6, nu masini 4x4, ca tot nu reusesc sa urce", a afirmat secretarul comunei, Milisor Zbirciog.


8 kilometri pe jos in fiecare zi


în comuna Nereju, situata in virf de munte, satele sint imprastiate in vai. La Sahastru, scoala gimnaziala nu exista, in sat au ramas sa invete copiii cei mai micuti, iar "cei mari", din clasele V-VIII sau de la SAM, merg la scoala din centrul Nerejului. Aproape 20 de micuti din Sahastru trebuie sa mearga pe jos, daca vor sa termine opt clase. "Eu merg opt km pe jos in fiecare zi, am mai si cazut... Citeodata am intirziat la ora, am cazut si am inotat in omat si am intirziat. Scoala de aici, din Pavalari, e mai aproape, la opt minute de mine, dar au modernizat-o si au facut-o doar de clase I-IV. Eu de abia astept sa se termine clasa a VIII-a", ne-a spus Mihaela Anton, eleva in clasa a V-a B, care merge zilnic 4 kilometri peste un deal dus, 4 km intors. Problema cea mai mare a celor 80 de familii din Sahastru o reprezinta drumul pina la Nereju. Drum care a transformat viata scolarilor intr-un adevarat cosmar. Parintii sint suparati si spun ca un ARO ar fi potrivit. "Cu drumul e foarte greu, la ora 6 se trezeste, la 7 pleaca si la 8 ajunge la scoala. Merge opt kilometri pe zi dus-intors, pe vreme de iarna, frig... Aici, in zona, nu au fost inca incidente cu lupi, ursi, dar ne e frica, mai ales dimineata cind pleaca, pentru ca e intuneric. Nu s-au organizat parintii sa cerem microbuz sau sa luam alte masuri, dar ar fi bine. Sint cei de a IX-a si a X-a care invata de la 14.00 pina seara si ajung la ora 21.00 acasa, cind e intuneric si e periculos pentru ei. Iarna ei merg pe jos, pe zapada, cind ninge nu dezapezeste nimeni drumurile astea. Primii sint copiii care fac carare cu pasii lor, ca ies cel mai devreme din casa. Doar sa iasa un vecin sa aiba vreo urgenta, ceva... Cred ca cel mai bine sa puna un microbuz sau un ARO ca sa-i duca la scoala. Se poate merge cu masina si pina la Pavalari, nu numai pina la noi, doar pe 1.000 de metri la capatul satului nu merge. In rest e drum de piatra si merge masina", ne-a spus si mama Mihaelei Anton. Cei patru kilometri care ii despart pe copiii din Poduri de salile de clasa devin un cosmar in fiecare iarna. 60 de minute de lupta cu zapada. Se mai bulgaresc, mai rid, dar uneori parca isi doresc altceva. în catunul Poduri n-a fost niciodata microbuz. Asa ca 10 copii strabat zilnic opt kilometri pentru a ajunge la scoala. "Saracii, cind ajung la ore sint frinti", ne sopteste secretara scolii.


Ferindu-se de lupi


Multi copii vin din cel mai indepartat sat al comunei Spulber, Pavalari, de la o distanta de peste 7 kilometri. Panta inghetata, fara nici o casa, strajuita de padure, constituie marea incercare pentru micuti. La ora 5 fix, copiilor li se da desteptarea. La ora 5.30 - 6.00 sint toti pe ulita. "Mergem in jur de 15-16 km pe jos, pe zi. Acum am ramas in Nereju, la o matusa. Pina acum o saptamina am mers pe jos in fiecare zi, e o scurtatura, dar prin padure. Am mai vazut si lupi. Ne-am speriat, dar am fugit si am scapat. Mai sint copii de I-IV la Scoala din Pavalari. De la mine de acasa pina la scoala din Pavalari e un kilometru, fratele meu e acolo si merge pe marginea padurii. Iarna mergeam la fel pe acolo si ne era frica. Anul trecut, eu m-am imbolnavit. Nu stiu ce-am avut, ca am fost internat si pe la Iasi. Dar anul acesta mama nu ne-a mai lasat sa mergem pe jos atita drum", ne-au spus fratii Nicuta si Mihaela Bouros din clasa a V-a B. Animalele salbatice, drumul lung, frigul si ploaia nu-i opresc insa pe copiii din Pavalari sa mearga la scoala. "Port cizme de cauciuc ca este noroi pe drum. Trec tractoarele cu lemne si se fac gropi. Cind ploua e rau tare! Nu putem veni cu ghete ca intra apa la picioare. Asa in astea ne ingheata picioarele, dar nu avem ce face", spune Mihaela Necula . "Eu merg mult pina acasa de la scoala. Dimineata plec de acasa de la 5.30-6.00 sa ajung la scoala la 8.00, dar mai intirzii. Prin padure, pe jos, mai vin cu fratele meu. El este in clasa a XI-a si nu imi e frica. Sint lupi pe acolo in padure, dar noi nu am dat de ei. Dar daca pleci asa. noaptea, poti sa te intilnesti si cu asa ceva", a povestit Nicoleta Albu, eleva in clasa a VII-a. Pe frig, pe ploaie sau zapada, sute de copii trebuie sa parcurga kilometri intregi, de dragul educatiei, deoarece jumatate din microbuzele scolare lipsesc din judet. Multi dintre copii se bucura daca prind un loc intr-o caruta care parcurge acelasi drum cu ei. (Doina GANEA)



Sanse reduse pentru un microbuz scolar


O serie de localitati izolate ale judetului au fost dotate cu microbuze scolare si zeci de elevi au scapat de calvarul de a face zilnic naveta pe jos. Oficialii Inspectoratului Scolar spun ca in jur de 1.000 de copii din Vrancea fac naveta la scoala. Jumatate dintre acestia insa o fac pe jos. Pina in 2003-2004, scolile din judet au fost dotate cu 25 de masini ARO, iar anul trecut cu 9 microbuze noi. Pina la sfirsitul anului urmeaza a mai fi aduse inca 15 microbuze. Directorul Scolii Nereju, Stelian Ivascu, recunoaste insa ca nu a facut o cerere scrisa catre ISJ si ca a discutat numai prin telefon despre utilitatea unui microbuz. "Din Pavalari avem 5 copii care parcurg 7 km pe drum. Iarna acolo se fac suluri de zapada si e foarte greu sa faca naveta. Asa se aude, ca se mai intilnesc si cu lupi, eu nu am auzit, dar s-ar putea sa se mai intimple. Au fost cazuri cind lupii au coborit in sat. Mai avem 7 copii la Spulber si in Sahastru 16 copii. In total sint 30 de copii care fac naveta la noi la scoala. Toamna trecuta am fost contactati de inspectorul general adjunct si i-am explicat situatia. In functie de stocul de microbuze sper ca ni se va da si noua unul. Ideal ar fi acest lucru. Ni s-a spus ca sintem in vizor, dar ca deocamdata sint prioritati mai mari, desi spre Sahastru si Pavalari daca ninge se face ghetus si nu pot urca masinile", a declarat directorul Scolii I-VIII din Nereju. Inspectorul general adjunct Emil Onea ne-a precizat ca din partea Scolii Nereju nu a sosit nici o solicitare privind distributia unui microbuz scolar, de la inceputul anului, cind s-au stabilit prioritatile de asigurare a transportului elevilor. "Copiii din Pavalari, care tin de Spulber, par ca ingroasa rindurile elevilor de la Nereju. Iar in astfel de situatii nu putem repartiza un microbuz. Elevii trebuie transportati la nivelul localitatii. Oricum, scoala nu a facut nici o solicitare oficiala. Noi vom analiza insa situatia si vom cauta o solutie, nu putem sa lasam copiii asa. E si vina lor ca nu solicita fonduri. Chiar si miine (azi-n.r.) trebuie sa trimitem o noua solicitare la Minister", a mentionat adjunctul ISJ. Utilitatea sau inutilitatea introducerii unor microbuze nu are nimic de-a face cu realitatea pe care o traiesc acesti copii necajiti. Toti vor o viata mai buna, fie ca asta apare sau nu in statistici. Chinul acestor copii mai poate fi oare subiect de discutie? (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
se pare ca nu are intenti sa adereze ! unde sint fondurile europene ????? credeam ca si copi vor uzufrui dar se pare ca nu au noroc sint alti inaintea lor sarci copi, e o rusine din partea primarilor citeste integral
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
Viitorul Romaniei se construieste azi. Nu la tribuna politica, ci in scoli. Iar acestea, din cauza guvernarilor dezastruoase de dreapta, stau sa cada deopotriva pe elevi si profesori. Se uita prea citeste integral
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
Cred ca faceti o confuzie. Asta nu e guvernare de dreapta. Asta e o guvernare a lui Patriciu, Tariceanu, Sapunaru, Mircea si alti golani ca ei care lucreaza exclusiv pentru buzunarul propriu. Ce fac citeste integral
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
Asta este guvernarea lor. A celor care vor sa se faca si mai bogati. Credeti ca-i intereseaza de aderare? Da de aderarea banilor nostri in conturile lor. Aste este GOLANEALA.
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
solutia este reconstructia internatului pentru copii macar pe timpul iernii ptr ca intradevar drumurile sunt impracticabile. Usor usor comuna noastra va inflori si vor fi toti multumiti. Multa citeste integral
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
Au dreptate copii ca nu au autobuz , stiu ca am fost si eu la scoala asa si veneam de departe noroc ca am plecat si eu de acolo ma luat mama in spania.
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
sa stiti ca copii din nereju nu merg pe jos . este microbuzul care ne transporta zi de zi , dar iarna cand este zapada nu poate ajunge in sahastru deoare ce sunt niste penti abrupte . dar niciodata citeste integral
, acum 739393 zile, 7 ore, 50 minute, 16 secunde
buna ma numesc CRACIUN ANDREEA si sunt din calarasi acolo am facut 4 clase..acum stau in dealul huzuni.momentan stau in vacanta la nasa mea. in clasa a 5-a A am mers la scoala aveam colegi care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.