Monumente Mutilate

Amintiri despre Biserica Domneasca din Piata Moldovei

Valentin Muscă
4 oct 2006 10626 vizualizări
Lacasul a fost in centrul vietii economice si sociale din Focsanii de la nord de Milcov

Biserica Domneasca din Piata Moldovei este singurul lacas de cult demolat de comunisti in 1977, in anul devastatorului cutremur. Daca biserica "Sfintul Ioan Botezatorul" din Focsanii Munteniei a fost edificiul religios reprezentativ pentru orasul de la sud de Milcov, biserica "Cuvioasa Parascheva" - Domneasca este cel mai cunoscut lacas de cult din Focsanii Moldovei. In jurul acestei biserici se derula intrega viata economica si sociala a orasului, avind in spate Piata Moldovei, cu fostele Hale, iar in fata clopotnitei, strada comerciantilor, din care o buna parte din cladiri apartineau Bisericii Domnesti. Pentru trei secole, de Cuvioasa Parascheva (14 octombrie), patronul spiritual al focsanenilor moldavi, focsanenii de pe ambele maluri ale Milcovului participau la un adevarat tirg de toamna. Traditia a continuat dupa unirea administrativa a Focsanilor, la 1862 si a ajuns pina la jumatatea secolului trecut. Pentru a construi actuala Piata a Moldovei a fost demolata in 1977, dupa aproape trei sute de ani in care s-a slujit neincetat. La baza acestei biserici a stat biserica de lemn ridicata intre 1665-1670, de Doamna Dafina, sotia Domnului Moldovei, Eustatie Dabija (1661-1665). Mai tirziu a fost ridicata de ginerele Dafinei, biserica de piatra. Cu timpul s-au ridicat si ziduri, incit biserica facea parte dintr-un adevarat complex bisericesc. Pentru ca peste citeva zile este praznicul Cuvioasei Parascheva, merita macar printr-un simplu memento jurnalistic amintit edificiul simbol al Focsanilor Moldovei, biserica Domneasca, de la a carei demolare se vor implini in 2007, trei decenii. La 17 ani de la schimbarea regimului, nici o institutie cu atributiuni in domeniu nu s-a invrednicit sa aseze o placa comemorativa pe locul unde se afla altarul sacru al Focsanilor de altadata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.