Monumente Mutilate

Casa lui Duiliu Zamfirescu ar putea deveni monument

Iulia Crețu
13 sep 2006 12945 vizualizări
Mostenitorii au trimis o adresa Prefecturii Vrancea, in care solicita transformarea imobilului de la Virtescoiu in casa memoriala

Mostenitorii de drept ai scriitorului vrincean Duiliu Zamfirescu, care au cistigat procesul privind retrocedarea imobilului nationalizat in perioada comunista din satul Faraoanele, comuna Virtescoiu, incearca sa faca din casa marelui om de litere un reper turistic. Urmasii lui Duiliu Zamfirescu sint de acord sa cedeze o parte din imobil, in care sa se amenajeze o casa memoriala, unde cei interesati sa poata admira o parte din lucrurile autorului "Vietii la tara". In acest sens, Prefectura a trimis Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National o nota prin care informeaza de intentiile mostenitorilor. "Domnul Zamfirescu Duiliu Lascar din Bucuresti ne aduce la cunostinta urmatoarele: prin sentinta Curtii de Apel Galati a fost restituita petentului si fratilor acestuia casa din comuna Virtescoiu, imobil care a apartinut bunicului lor, scriitorul Duiliu Zamfirescu. Aceasta casa, mentionata in monografiile si biografiile scriitorului, se afla in acest moment intr-o stare de degradare accentuata.

De aceea, domnul Zamfirescu este dispus sa cedeze partea din fata a casei in vederea transformarii acestei locatii in casa memoriala si alocarii de fonduri banesti pentru restaurarea ei", se arata in adresa semnata de prefectul Ion Oprea. La rindul lor, reprezentantii Directiei pentru Cultura cunosc situatia si declara ca imobilul poate fi transformat in casa memoriala, insa numai dupa ce primeste statutul de monument clasat. In vederea obtinerii de fonduri pentru restaurare, institutia de cultura trebuie sa intocmeasca un dosar cu documente pe care sa le trimita Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. "Avem in atentie acest caz. Nefiind monument clasat, casa nu poate intra in programul de reconditionare. Ca o prima procedura in vederea restaurarii, ar fi nevoie de clasarea ei si trecerea in rindul monumentelor. In acest sens, se face o documentatie care se va trimite ulterior catre Comisia Nationala a Monumentelor. Abia apoi se poate vorbi de restaurare. Dar in judet sint foarte multe obiective care au nevoie de reparatii, sint doua mausolee care necesita interventii", ne-a declarat Paraschiv Usturoiu, directorul Directiei de Cultura. Casa in care a locuit Duiliu Zamfirescu, situata intre viile de pe dealul Faraoanelor, este atit de degradata incit nu mai poate fi locuita. In fosta camera de bal, zilierii au ajuns ca isi adaposteasca oile si caii de povara. Mostenitorii scriitorului au cerut ca statul sa se ocupe de reconditionarea casei, pe motiv ca institutiile care au avut-o in grija au lasat-o de izbeliste timp de peste 50 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.