Manastirea Tarnita a fost mistuita de flacari
Maicile de manastirea Tarnita au trait o adevarata tragedie cu numai citeva zile inainte de Florii. Biserica veche a lacasului de cult, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", la care credinciosii din zona obisnuiau sa vina in numar mare la slujbele religioase, a ars in totalitate joi noaptea. Biserica, datata din anii 1702-1734, construita din lemn, a fost mistuita de flacarile izbucnite din cauza unui cos de fum defect. Pentru ca drumul de acces catre Tarnita este impracticabil, pompierii nu au putut sa urce cu autospecialele. Inspectorul sef, colonelul Ion Dima si prim-adjunctul Insprectoratului pentru Situatii de Urgenta, colonelul Janica Bordeanu, au urcat pe jos mai bine de zece kilometri. Ulterior, mai multi pompieri au ajuns la fata locului cu un ARO. Cu mijloace de stingere manuale, pompierii au stins flacarile, dar nu au putut face nimic pentru salvarea lacasului de cult. Prejudiciul se ridica la aproximativ sapte miliarde de lei, insa valorea spirituala a obiectelor distrusa de flacari este inestimabila.
Incendiul de la biserica veche a Manastirii Tarnitaa izbucnit joi seara, in jurul orelor 22.30. "Am facut curatenie in biserica veche pentru a ne putea muta aici si sa facem slujba de Inviere. La orele 21.00, am bagatultimele lemne in foc ca era cam frig in biserica. Pe la 22.30, ciini au inceput sa latre tare si cind am iesit afara am vazut acoperisul in flacari. Parintele a reusit sa intre prin flacari si sa salveze Sfinta
Evanghelie", ne-a declarat maica starita Tomaida Ciorasteanu. Cele 15 maicute au inceput sa care galeti cu apa si le-au aruncat in locurile unde focul era mai puternic. Cu toate acestea, sansele de stingere a incendiului erau aproape zero. "Aveam foarte putina apa, iar focul se intetise. Oricum e o minune ca nu au ars si brazi, padurea si chiliile", mai spune maica stareta Tomaida Ciorasteanu. In urma incendiului, au ars toate icoanele din incinta bisericii. Preotul Voicu Ioanichi a reusit sa salveze doar citeva obiecte din incinta, printre care si Sf. Evanghelie. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) au fost anuntati imediat si au plecat cu autospecialele spre Tarnita. Drumul pina la Bolotesti a fost fara probleme, dar cei 14 kilometri pina la manastire nu au putut fi parcursi decit in mica parte de autospeciale. In aceste conditii, inspectorul sef si prim-adjunctul ISU si echipajul din autospeciale s-au inarmat cu lopeti si au plecat pe jospina la manastire. Cum sursele de apa la Tarnita sint limitate, pompierilor nu le-a mai ramas decit sa constate ca intreaga biserica veche a ars. Specialistii de la ISU impreuna cu politistii au stabilit ca incendiul a izbucnit din cauza cosului de fum defect, iar valoarea prejudiciului se ridica la aproximativ 7 miliarde de lei vechi. Este greu de imaginat ce s-ar fi intimplat daca incendiul s-ar fi produs in noaptea de Inviere, cind multi crestini ortodocsi vin sa ia lumina sfinta de la Tarnita.
Biserica veche de peste 300 de ani
In manastirea de la Tarnita indeplinesc voia Domnului 15 maicute. Acestora si preotului Voicu Ioanichi le-a ramas acum noua biserica din lemn, care era folosita doar pe timp de iarna. Aici va fi facuta si slujba de Inviere. "Un incident nedorit ce s-a intimplat in postul Pastelui. Biserica din lemn era datata la 1702-1734 si vom face toate eforturile pentru a o reface. Din pacate, drumul inaccesibil, poate cel mai greu din judet, nu a permis interventia pompierilor, astfel incit nu a fost nici o sansa de salvare a bisericii", a declarat Paraschiv Usturoiu, directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea. In incendiu au ars mai multe icoane pictate pe lemn, sticla si tabla, unele dintre acestea fiind argintate. Biserica manastirii purta hramul "Adormirea Maicii Domnului", a fost ridicata in secolul al XVIII-lea, era construita din lemn si lut si facea parte din patrimoniul cultural national. Un incendiu asemanator celui de la Tarnita ar putea distruge si alte edificii de lemn din patrimoniul Vrancei. Exista pe teritoriul judetului peste 30 de biserici care fac parte din patrimoniul cultural national si care nu au nici cea mai mica masura de protectie impotriva incendiilor. Problema tine atit de proprietarii edificiilor, in speta Episcopia Buzaului si Vrancei - in cazul de fata Protoieria Focsani I - cit si de Pompierii din cadrul ISU, care nu au un inventar al acestor imobile si nu impun proprietarilor norme stricte privind protectia impotriva focului. Biserica de lemn a Schitului Tarnita se adauga unei lungi liste de monumente din patrimoniul Vrancei care dispar pe zi ce trece. Este a treia biserica de lemn arsa in ultimul deceniu. Daca nu se vor lua masuri de protejare si conservare, in citiva zeci de ani, bisericile de lemn din Vrancea le vom putea numara pe degetele de la o mina, iar in locul lor vom aduce "biserici maramuresne" sau vom ridica biserici, din prefabricate, cu termopane si "condition air ".