Monumente Mutilate

Cladirile justitiei vrincene- case particulare, hoteluri si magazine

Sorin Tudose
15 aug 2011 8349 vizualizări
Un cercetator de la Arhivele Nationale Vrancea ne propune o incursiune in trecut pentru a descoperi cladirile justitiei vrincene u putina lume stie ca, inainte de 1900, palatul justitiei vrincene a functionat in hotelul Caramalau, la un loc cu institutiile administratiei locale, prefectura si primaria

Florin Dirdala, custodele de la sala de studiu a Serviciului Judetean Vrancea al Arhivelor Nationale, si-a propus sa scoata la lumina cit mai multe lucruri interesante despre orasul Focsani. Fiind o munca care presupune multa cercetare, acesta si-a impartit cumva domeniile de interes. Astazi va prezentam un „remember” al cladirilor justitiei vrincene realizat de cercetatorul Florin Dirdala.
Tribunalul judetului Vrancea a luat fiinta în anul 1832 odata cu aprobarea regulamentului organic si si-a desfasurat activitatea aproape jumatate de secol în diferite locuinte particulare de pe raza orasului Focsani. Din pricina neîntelegerilor ivite adeseori între proprietari si stat, dar si a conditiilor uneori improprii desfasurarii actului de justitie, în anul 1877 Prefectura judetului a cumparat hotelul Caramalau în care a instalat pentru urmatorii 30 de ani palatul justitiei si administratiei. Acesta era situat chiar pe locul unde în prezent se afla sediul fostei prefecturi judetene. In cladirea fostului hotel, autoritatea judeteana suprema a adunat laolalta toate institutiile reprezentative ale orasului si anume prefectura, primaria, judecatoria si tribunalul. Datorita volumului mare de activitate atit administrativa cit si juridica ce se desfasura în respectiva cladire, autoritatile au decis ca este necesara construirea unei noi cladiri rezervata doar actului de justitie. Astfel pe 16 mai 1908 prefectura judetului Putna a cumparat locul numit „chetrele de moara”, unde a ridicat între anii 1909-1912 cladirea actuala a Palatului de Justitie. Cladirea a fost finalizata în timpul prefectului P. Panaitescu, dupa planurile arhitectilor Alexandru Clavel si Constantin Baicoianu , executia revenind arhitectului Stefan Catzianu. In primii ani ai comunismului, aceasta cladire a gazduit Judecatoria Focsani, Tribunalul si Notariatul Raional Focsani. Din 1968, aici si-au desfasurat lucrarile Tribunalul Vrancea, Notariatul Judetean si Judecatoria orasului Focsani, ale carei competente teritoriale s-au extins asupra a mai bine de jumatate din judet.

In zona hotelului Vrancea a existat Judecatoria Focsani

Judecatoria Focsani a fost înfiintata în timpul domniei reformatoare a lui Al. I. Cuza, iar din 1938 a beneficiat de un sediu propriu situat pe strada Alexandru Lahovary, în prezent strada Simion Barnutiu, cam pe unde se afla acum Hotelul Vrancea. Terenul aferent cladirii împreuna cu o constructie modesta au fost cumparate de Primaria Focsani în aprilie 1881. În anul 1897, constructia a fost demolata, ulterior refacuta si a servit ca local de politie pina în 1938 cind a fost ocupata de judecatoria Focsani. Pe vremuri, orasul a gazduit pentru mai bine de doua decenii Curtea de Apel Focsani care avea în jurisdictia sa judete din Moldova (Covurlui, Putna, Tecuci ) si Muntenia (Braila, Rimnicu Sarat), iar dupa un an de functionare, în 1865 , si-a extins jurisdictia si asupra judetelor Tutova si Bacau. Institutia si-a desfasurat activitatea pe strada Cezar Boliac, numita in trecut strada Curtii de Apel, in casele lui Stefan Dascalescu, prefectul din timpul domniei lui Cuza Voda. În primele luni ale anului 1886, deci dupa 22 de ani de activitate, au început demersurile pentru mutarea sediului Curtii de Apel de la Focsani la Galati. Problema stramutarii Curtii de Apel de la Focsani la Galati a facut obiectul unui proiect de lege discutat în Camera Deputatilor la 4 martie 1886 si adoptat pe 6 martie, cu 52 bile albe si 42 bile negre . Dupa mutarea Curtii la Galati, in cladirea ramasa a functionat Cercul Militar al Garnizoanei Focsani, de pe la 1890 pina in 1928, cind nemaiprezentind soliditate a fost darimata fiind construit din nou actualul Cerc Militar. Revenind in zilele noastre, Tribunalul se va muta in fostul sediu al magazinului Putna respectiv al Bancorexului, iar Florin Dirdala spera ca „Templul Justitiei Vrincene” sa aiba o destinatie speciala pe masura vechimii si notorietatii sale dupa ce acesta va fi restaurat si in cazul in care instantele nu vor dori sa revina in acest sediu. Nu in ultimul rind Dirdala mai spune ca alegerea apartine autoritatilor, dar o consultare a vrincenilor si mai cu seama a focsanenilor ar fi de bun augur. Subscriem! (Sorin TUDOSE)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Focsani man, acum 4629 zile, 5 ore, 9 minute, 7 secunde
Felicitari pentru articol ! Astfel de informatii ar trebui sa fie mai dese in paginile ziarului. Orasul nostru are o istorie bogata, prea putin stiuta, sau uitata de actualii locuitori. Au fost si in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.