Monumente Mutilate

Monument unic la Odobesti

Valentin Muscă
21 aug 2007 10598 vizualizări
Este singurul monument din Vrancea si unul din putinele monumente din tara inchinate eroilor din razboaiele balcanice

In fata Spitalului Orasenesc din Odobesti se gaseste singurul monument din Vrancea dedicat celor care si-au dat viata in controversatele razboaie balcanice din 1912-1913. In ciuda aversiunii istoricilor din epoca marxista de dinainte de 1989 fata de evenimentele mai putin placute din istoria Romaniei, Monumentul Eroilor din razboaiele balcanice a reusit sa ajunga pina in zilele noastre. Desigur, nu fara distrugerile de rigoare, in timpul comunistilor fiind sterse rindurile in care se vorbea despre Regele Ferdinand. Inaugurat la 25 martie 1914, cu putin inaintea inceperii primei conflagratii mondiale, din initiativa capitanului Finichi Dumitru, cu ajutorul sublocotenentului Mihai Stanescu, monumentul aminteste de campania din 23 iunie - 31 august 1913. Pe frontispiciul monumentului sint scrise numele eroilor putneni din Focsani, Odobesti, Jaristea, Tifesti, care au cazut la datorie in vara anului 1913, fie pe pamint romanesc, la Braila si Bucuresti, fie pe pamint bulgaresc, la Nicopole, Brenitza si Koinare. Mult timp aproape uitat undeva la umbra spitalului din Podgoria Odobestiului, Monumentul Eroilor din Regimentul 10 Putna va intra in viitorul traseu turistic prin care autoritatile locale vor sa relanseze activitatea turistica din Podgorie. Reamintim ca Razboaiele balcanice s-au desfasurat intre 1912-1913. In primul razboi s-a opus Liga Balcanica de o parte (Grecia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru), iar de cealalta parte Turcia si Albania. Romania a intrat in al doilea razboi balcanic, ocupind efectiv Bulgaria si decizind practic soarta razboiului, conflictul terminindu-se cu Tratatul de la Bucuresti, Romania primind din partea invinsilor (Turcia, Bulgaria) Cadrilaterul, adica judetele din sudul Dobrogei. Considerat de istoriografia marxista ca un razboi imperialist, in razboiul balcanic din 1913 au cazut mii de romani, iar fostul judet Putna si localitatile din jurul Odobestilor au platit cu viata infaptuirea Romaniei Mari. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.