Monumente Mutilate

Biserica Mănăstirii Soveja va fi pictată

Valentin Muscă
5 iul 2007 10325 vizualizări
Asezămîntul religios a fost ridicat de Matei Basarab Ultima etapă a proiectului de consolidare si restaurare a bisericii "Nasterea Domnului" de la Mănăstirea Soveja va demara în curînd.

După ce s-a refăcut acoperisul lacasului de inchinăciune distrus de curgerea anilor, preotul Georgică Nechifor, cu sprijinul Directiei pentru Cultură, Culte si patrimoniu Cultural National, a depus la Comisia Natională a Monumentelor Istorice dosarul pentru avizarea lucrăriilor de pictură. "După o serie de demersuri, preotul Georgică Nechifor, care administrează acest monument istoric, a trimis dosarul la Comisia Natională. După obtinerea avizului de specialitate, lucrările de pictură vor incepe cu unul din pictorii avizati de Ministerul Culturii si Cultelor", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultură. Reamintim că prima biserică a mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Matei Basarab intre 1644-1645. Distrusă de cutremurul din 1802, biserica a fost reconstruită de egumenii greci, dar nu a mai fost pictată niciodată, fiind doar văruită, grecii care administrau uriasa avere a fostei mănăstiri fiind preocupati mai mult de exploatarea bogătiilor mănăstirii. Prin pictarea acestui lacas de inchinăciune simbolic din Muntii Vrancei, practic se incheie lucrările de restaurare a acestei biserici si se invesmintează cu imagini sfinte una din bisericile de care se leagă pagini intregi din istoria Vrancei. "Vom realiza in premieră pictura bisericii Nasterea Domnului. După toate probabilitătile, cel care va picta acest monument istoric va fi pictorita Liliana Enache Dragomir, acelasi pictor care a realizat si pictura bisericii Sfintii împărati a Mănăstirii Mera", ne-a spus pr. Georgică Nechifor. Absolvent al Facultătii de Teologie din Bucuresti in 1995, pr. Nichifor Georgică a inceput din acelasi an lucrările de restaurare a monumentului. Reamintim că in fata altarului acestei biserici se găseste mormintul savantului Simion Mehedinti, cel care, seminarist fiind, a cintat la strana acestui lăcas. La citveva zeci de metri de mormintul geografului sovejan se află ruinele beciului in care a fost inchis acum un secol si jumătate luptătorul pasoptist Alecu Russo, care a cules in scurtul "sejur" sovejan balada "Miorita". Din nefericire, aceste locuri pline de istorie nu fac parte din nici un traseu turistic si numai intimplător turistii ajung să viziteze aceste monumente ale istoriei Vrancei. (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.