Monumente Mutilate

A fost sfintită Biserica Donie

Valentin Muscă
23 apr 2007 11559 vizualizări
Aceasta a fost ridicata de vistiernicul domnitorului Constantin Brincoveanu

P. S. Epifanie Norocel, Episcopul Buzăului si Vrancei, a sfintit ieri biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Donie din Focsani. Meritul este al preotului Valeriu Balica si al credinciosilor parohiei "Adormirea Maicii Domnului", care au astazi una din cele mai frumoase biserici din orasul Unirii. Potrivit Oficiului National alMonumentelor Istorice, documentar se considera ca biserica cu

hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita intre anii 1694-1714 de catre "capitanul de margine" Donie Damian, vistiernicul Domnitorului Constantin Brincoveanu, impreuna cu jupineasa lui Sanda. Biserica actuala a suferit de-a lungul timpului mai multe avarii, cele mai importante fiind in urma cutremurului din anul 1802. Ultima pictura din interiorul bisericii a fost executata de Adolfo Cantili, in perioada 1940-1948 si s-a degradat din cauza umiditatii. Terminarea lucrarilor de restaurare nu ar fi fost posibila fara ajutorul consistent venit din partea Ministerului Culturii si Cultelor, biserica Donie fiind printre privilegiatele ministerului.

"Din anul 1997 si pina astazi, prin Programul National de Restaurare, s-

au acordat pentru restaurarea acestei bisericii aproape 11 miliarde de lei vechi", ne-a spus Paraschiv Usturoi, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea. Sustinerea prin Programul National de Restaurare a continuat in 2007. Din acest an, Directia pentru Cultura, cu lobby de la Institutia Prefectului, a propus pentru a intra in acest proiect una din bisericile mutilate din Focsani, respectiv biserica "Sfintul Nicoale" din Tabacari, lacas abandonat de parohie si de credinciosi, dar si de autpritatile bisericesti, in frunte cu Episcopia Buzaului si Vrancei de aproape doua decenii. Cu toate acestea, in Focsani s-au construit in ultimii ani nu mai putin de 20 de biserici. (V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.