Crucile ciumatilor, în pericol
De Ziua Mondiala a Monumentelor Istorice va prezentam inca un episod din dezastrul patrimoniului istoric si religios din "Vrancea europeana". De aceasta data este vorba despre crucile de piatra pe care le gasim pe marginile drumurilor. Putini sint cei care stiu ca masivele cruci de piatra care se gasesc la raspintii sau pe marginile drumurilor nu sint simple cruci ridicate la intimplare ori pe locul vreunui accident. De aceea, cei mai multi le confunda cu troitele sau crucile ridicate in amintirea persoanelor accidentate ori ucise de fulger. Crucile de piatra au fost ridicate de autoritatile vremii si de boierii locului in secolele XVIII si XIX pentru a marca marile epidemii de ciuma si holera care au decimat satele Putnei. Oficial, nimeni nu cunoaste cite asemenea cruci exista pe teritoriul
judetului, pentru ca nici un sef de institutie publica, avind responsabilitati in domeniu, inainte sau dupa 1989, sau vreo autoritate locala nu au avut vreodată curiozitatea sa se intereseze de aceste vestigii din veacurile trecute. Neoficial, exista cel putin zece asemenea cruci, unele inca vizibile pe marginile drumurilor, altele insa au fost aruncate in timpul comunistilor prin pivnite sau pur si simplu distruse. Altele se gasesc inca abandonate la adrese pe care le putem indica autoritatilor.
Abandonate si de stat si de Biserica
Este stiut ca pina la Primul Război Mondial, pe teritoriul fostului judet Putna, in mai multe rinduri, ciuma si holera au facut ravagii. Exista mai multe amplasamente unde au existat chiar cimitire cu victimele acestor epidemii, cunoscute inca de batrinii de pe vaile judetului, necunoscute insa de ignorantele autoritati de sanatate publica Vrancea. Daca despre aceste cimitire marturiile din trecut sint foarte vagi, iar informatiile Agentiei de Sanatate Publica sint nule, despre epidemii si numărul celor decedati mai putem afla ite ceva din inscrisurile de pe aceste cruci de piatra. Problema este ca ele nu figureaza in nici un inventar al vreunei institutii din judet, iar responsabilitatile revin in primul rind autoritatilor locale.
Or, aceste cruci de piatra fac parte din patrimoniul istoric al Romaniei, iar legislatia in vigoare obliga autoritatile locale sa protejeze aceste vestigii. Nu ar fi rau daca localitatile pe teritoriul carora se gasesc aceste marturii ale unor adevarate drame le-ar pune in valoare, restaurindu-le si indepartind straturile de var asezat cu nemiluita peste insemnarile, adesea, in chirilica. "Atit Legea administratiei publice locale, cit si Legea 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice, obliga autoritatile locale sa ingrijeasca si sa conserve aceste cruci. Avind in vedere ca sint si simboluri crestine, ar fi de dorit ca acestea sa fie pretuite de toti cei care fac sfinta cruce", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea. (Valentin MUSCA)