Femei de Succes

Viceprimaritele Vrancei

Doina Ganea
2 mar 2007 12853 vizualizări
Culmea misoginismului: in 16 localitati vrincene nu exista nici o femeie in consiliul local u la nivelul administratiei publice din judet sint doar 100 consilieri femei, adica numai 10 la suta din total u ne putem lauda cu numai un primar femeie si doi viceprimari u viceprimaritele de la Timboiesti si Vizantea Livezi sustin ca femeia depune de trei ori mai mult efort decit partenerul ei pentru a reusi

In pofida declaratiilor, barbatii din politica vrinceana nu promoveaza femeile decit in coada listelor electorale. In judet sint 16 localitati in care femeile nu fac parte din consiliile locale. PSD este partidul cu cele mai multe femei-consilier local, numarul acestora ajungind doar la 56 de persoane. Urmatorul partid ca numar de mandate alocate femeilor este PNL. Liberalii au 23 de

consilieri din rindul sexului frumos. PD a promovat in 2004 pe listele alesilor locali 13 doamne. In conducerea administratiei publice locale la nivelul celor 74 de localitati exista 100 de femei consilier, din numarul total de peste 1000, o singura primarita, Elena Girneata (PSD) de la Slobozia Ciorasti si doar doua viceprimarite, Maricica Cirnoiu (PLN) la Vizantea Liverzi si Daniela Mihalcea (PD) la Timboiesti. In Consiliul Judetean sint cinci femei consilier, din care trei din partea PSD - Ionelia Dodu, Lambrinia

Bolovan si Luminita Teodorescu -, una din PNL - Anisoara Aioanei si Raluca Gabriela Ioan de la PD. In Consiliul Local Focsani sint cinci femei, doua de la PD - Mirela Birzna si Mioara Lazar -, Rodica Boboc de la PSD si Doina Fodoreanu de la PNL.


Ce le defineste pe viceprimaritele Vrancei?


Ziarul de Vrancea le-a rugat pe cele doua viceprimarite de comuna sa ne raspunda la citeva intrebari despre rolul femeii in societate.


Cirnoiu Maricica, viceprimar (PNL) la Vizantea Livezi, 47 ani, de profesie jurist. Viceprimaritia crede in spiritul luptator al femeilor si rolul lor de mediator in societate. "Admir femeile de caracter si luptatoarele", sustine Maricica Cirnoiu.


Daniela Mihalcea, viceprimar (PD) la Timboiesti, 37 ani, profesor, mama unui copil de 16 ani. Trasatura definitorie este perseverenta. "Fac ceea ce ma reprezinta. Intodeauna stiu ca e loc de mai bine. Nu ma complac in ceea ce am obtinut".




Maricica Cirnoiu: "Cred in posibilitatea vocilor egale"


Daniela Mihalcea: "Nu astept ca norocul sa dea peste mine"



Definiti feminismul, asa cum il vedeti dumneavoastra?


C. M.: - Este o valoare conceptuala despre femeie care nu in toate mediile este respectata. Feminismul este, in opinia mea, mai putin o doctrina, cit un proiect de parteneriat, un dialog si nu o lupta intre sexe. Eu cred in posibilitatea vocilor egale, a dorintei de a forma echipe mixte, creative, interesante si motivate.

D.M.: - Feminismul este atitudinea femeilor si barbatilor moderni care cred in egalitate si in diferenta, care doresc si realizare profesionala a membrilor cuplului si realizare afectiva, dar si

empatie, comunicare, afectivitate.


Ce credeti despre conditia femeii in Romania? Ce ar trebui sa se schimbe ori sa schimbam noi?


C. M : - In primul rind cred ca noi, femeile, ar trebui sa ne schimbam. Cred ca Romania este revoltator de conservatoare in promovarea stereotipurilor de gen in viata publica si privata, nu doar in "celula familiei", ci si pe piata muncii, in scoala, institutii publice.

D. M.: - Schimbarea nu poate veni numai din partea barbatilor ci si din partea femeilor, in special a tinerelor generatii de femei educate sau mai putin educate care invata si doresc sa invete sa spuna nu oprimarii, inferiorizarii, dependentei. In primul rind noi trebuie sa dobindim calitatile necesare pentru a fi recunoscute si sa luptam ca sa fim respectate.


Se spune ca o femeie are de luptat mai mult pentru a reusi in

viata. Ce parere aveti despre aceasta afirmatie?


C. M :- Da, sint de acord cu aceasta afimatie. O femeie are de luptat cu prejudecatile. Cei mai multi barbati cred ca locul femeii e la cratita. Din pacate femeia mai are de luptat si cu timpul. Cel putin doi ani de avans al colegilor barbati care nu isi intrerup traseul profesional si fireasca ascensiune pentru a se dedica familiei si copilului, handicap destul de greu de recuperat in societatea accelerata in care ne aflam.

D. M.: - Asa este. Femeile inca mai au de luptat cu mentalitatile. In primul rind ele trebuie sa fie super muncitoare. O femeie trebuie sa demonstreze in fiecare zi ca este foarte buna, nu doar o data la

patru ani, precum parlamentarii. Apoi sa fie supermama. Femeia este "ingrijitorul" familiei: al batrinilor, al sotului bolnav si, bineinteles, al copiilor, si nu in ultimul rind «superwoman». Adica adepta industriilor frumusetii, chirurgiei estetice, asa cum dicteaza mitologia publicitara si societatea de consum.


Exista diferente esentiale si inevitabile intre femei si barbati?


C. M :- Dincolo de diferentele biologice, exista o diferentiere de peceptie. Femeilor politician de la noi, le sint cerute retete preferate de soti, culori sau hobby-uri atunci cind sint intervievate. Barbatii, in schimb, filosofeaza, propun strategii, "schimba" lumea. D. M.: - Nu, nu exista diferente. nici fizice, nici psihice sau de ordin intelectual. Numai ca noi femeile sintem mai disciplinate, mai grijulii, nu trecem nepasatore pe linga problemele altora.


5.Care este pentru dumneavoastra imaginea femeii de

succes?

C. M :- Femeile luptatoare si de caracter. Cele care stiu sa razbata

in viata.

D. M.: - Ca sa ai succes presupune mai multe calitati. Cred ca o femeie de succes este cea care reuseste pe mai multe laturi. Atit familial cit si profesional. Succesul presupune implicare, dedicatie

si respect. Apoi inseamna tarie de caracter, abitie si capacitatea de a inlatura orice obstacol.


6. Care este activitatea dumneavoastra profesionala cea mai

placuta?


C. M: - Sint multe momente in care simt ca nu fac umbra degeaba: cind calatoresc, cu siguranta ma simt bine, pentru ca imi place sa calatoresc. Dar cel mai bine ma simt intr-un dialog viu, stimulant cu oamenii.

D. M.: - Ambele activitati, atit cea de la catedra, cit si cea ca viceprimar ma reprezinta. Sa educi si sa sfatuiesti sint profesii la fel de placute. Imi place ceea ce fac acum pentru ca am venit sa ajut la dezvoltarea comunitatii. Nu cred in soarta. Nu astept ca norocul sa dea peste mine. Vreau sa fac ceea ce este bine. Nu ma complac in ceea ce am obtinut. Sint convinsa ca e loc de mai bine.

Calitatea de viceprimar ma reprezinta.


7. Ce va inspira?

C. M : - O zi frumoasa, o plimbare, iar pentru proiectele mele oamenii cu care ma intilnesc. Omul de linga mine.

D. M.: - Gasesc in mine resurse pentru tot ceea ce fac si putere sa o iau de la capat daca n-am reusit de prima data.


8. Care sint femeile pe care le admirati?


C. M : - Admir femeile luptatoare. Nu vreau sa dau nume, dar ele au o extraordinara viziune asupra lumii si daruire cu care isi traiesc ideile, existenta, sentimentele.

D. M.: - Femeile puternice, riguroase, pline de caracter si care stiu ce vor, care se descurca. Le admir sincer si reprezinta pentru mine un exemplu.


9. Cum ati vrea sa va vada cei din jur?


C. M :- As vrea sa ne vedem reciproc ca membrii unei familii. Sa ma vada asa cum sint. Ca pe o luptatoare. Iar cu colegii sa rezonam ideologic.


D. M.: - Asa cum sint. Imi pare rau ca sint oameni care pun etichete si se grabesc sa puna concluzi inca de la inceput. Pe de alta parte, cred ca acest lucru este totusi o provocare pentru ca pot dovedi ulterior ca sint altceva decit paream la prima vedere. Ma bucur cind pot sa demonstrez ca realitatea a fost alta. Eu sint o persoana toleranta in acest sens. (A consemnat Doina GANEA)


Femeia isi croieste drum in lumea barbatilor


Femeia are astazi alt rol in societate. Ea imparte cu barbatul datoria de a asigura existenta familiei, datorie de care se achita cu multa inteligenta, spirit intreprinzator si mult farmec. In acelasi timp, femeia a devenit o persoana publica. Ea este femeia om de stiinta, femeia politician, femeia inginer sau arhitect. Deosebirea dintre femeile casatorite si celibatare nu mai are astazi nici o semnificatie importanta. In viata sociala si de afaceri se intilnescfemei si barbati de virste diferite. Astazi, femeile conduc ONG-uri, redactii, sint asistente sociale, medici sau femei de afaceri si duc o viata plina de evenimente. Dominarea masculina de la invizibilizarea femeii ca actor in sfera publica sau prezentarea sa

exclusiv ca anexa a unei personalitati masculine, la unilateralizarea femininului asociat doar corporalitatii, perfectiunii fizice, persista din pacate si in secolul XXI. Femeile se izbesc inca de bariere invizibile sau extrem de vizibile in angajare, promovare, cum ar fi sexismul oferetelor de serviciu si cazurile de non- angajare raportate Consiliului National pentru CombatereaDiscriminarii de victimele femei ale discriminarii. Pentru a le face mai vizibile, Ziarul de Vrancea si-a propus sa va arate in aceasta

luna mai multe femei demne de toata la uda. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.