1 Iunie, Ziua tuturor copiilor

VIDEO!!!1 iunie - La mulţi ani pentru toţi copiii!

Raluca Manolache
31 mai 2013 9640 vizualizări
80 de copii cu autism din Vrancea, Buzău, Galaţi, Neamţ, Braşov, Tulcea, Botoşani, Suceava beneficiază de terapie personalizată la Centrul „Micul Prinţ” u părinţii copiilor cu autism spun că au găsit la Focşani, înainte de profesionalism, oameni u părinţii văd în fiecare zi cum copiii lor „evadează” din propria lume u după reţinerea principalului finanţator al acestui centru, omul de afaceri Liviu Jitea, Centrul „Micul Prinţ” are nevoie acum de sprijinul vrancenilor pentru a continua această „luptă” a nepăsării faţă de aceşti copiiicuţii cu autism, „suflete de copil prinse în capcana de gheaţă”

Cum putem să ajutăm copiii cu autism? Copiii cu autism sunt captivi într-o lume a tăcerii, într-un glob de cristal, fără zambete şi bucuriile normale ale copilăriei. Pentru „salvarea” acestor copii nu există tratament, ci doar o terapie ce îi poate scoate din lumea ...”gri”, îi poate învăţa să trăiască în societate. Şi minuni există! Acestea se înfăpuiesc în fiecare zi datorită specialiştilor de la Asociaţia Speranţa Andradei – Centrul regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Prinţ”. Asociaţia Speranţa Andradei şi-a început activitatea în anul 2003, în cadrul cabinetului ambulatoriu de terapie şi recuperare a copilului cu autism, pentru un număr de 18 beneficiari. După deschiderea centrului de zi Micul Prinţ la 1 iunie 2006, care oferea servicii pentru aproximativ 30 de copii din oraş şi împrejurimi, specialiştii de la Focşani au primit tot mai multe cereri din partea familiilor ce căutau o speranţă, o şansă la o viaţă normală pentru proprii copii. Aşa s-a înfiinţat Centrul regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Prinţ” unde, acum, sunt trataţi 80 de copii lunar, beneficiari cu varste cuprinse între 1 şi 13 ani diagnosticaţi cu autism sau tulburări din spectrul autist cu domiciliu în judeţele Vrancea, Buzău, Galaţi, Neamţ, Braşov, Tulcea, Botoşani, Suceava. Aproape 500 de copii au trecut prin mana specialiştilor din Focşani, şi datorită rezultatelor foarte bune obţinute de-a lungul timpului – anual aproximativ 10 copii au fost integraţi în şcoli sau grădiniţe, alţii fiind incluşi în învăţămantul special. „Autismul este un handicap global care împiedică persoana să înţeleagă relaţiile sociale şi să înveţe prin metode obişnuite de învăţămant, de aceea este necesară o supraveghere atentă şi permanentă a comportamentului acestor copii. Activităţile recuperatorii sunt de durată, necesitand abilităţi şi competenţe specifice ale personalului de specialitate ce funcţionează într-o echipă multidisciplinară de lucru. Familia este, de asemenea, profund afectată. De aceea părinţii şi membrii familiei trebuie să fie implicaţi, participanţi activi în toate etapele evaluării şi educării copilului. Scopul intervenţiei este de a ajuta familia ca întreg să ajungă la capacitatea de a-şi controla propria viaţă. În ultimii ani s-a constatat o creştere continuă a numărului copiilor cu  tulburări din spectrul autist, cu tulburări de dezvoltare neuro-motrică sau de limbaj”, a precizat psiholog Alice Pruteanu, directorul Asociaţiei „Speranţa Andradei”.

Au învăţat să spună mama, tata

Manuela Barbu s-a mutat de la Braşov la Focşani pentru a oferi copilului o şansă

Au găsit speranţa, ajutorul de care aveau nevoie la Focşani. Părinţii copiilor cu autism spun că au găsit la Focşani înainte de profesionalism, oameni. Văd în fiecare zi cum copiii lor „evadează” din propria lume şi se apropie de cei dragi. „Aici mi s-a spus efectiv că al meu copil suferă de autism. Peste tot pe unde am fost mi s-a spus că nu este autism, că este cu totul altceva. Mi s-a confirmat ceea ce bănuiam, că al meu copil are de la varsta de doi ani autism. Schimbarea s-a văzut de la a doua săptămană cand Maria venea razand. În privinţa comportamentului ei schimbările s-au văzut de la 2 luni de terapie. Relaţia a devenit mai stransă şi mai firească. Am început să îmi descopăr copilul şi el să mă descopere pe mine”, spune Veronica Coşoreanu, care are o fetiţă de 5 ani cu autism. Manuela Barbu s-a mutat de la Braşov la Focşani pentru ca băiatul ei de 3 ani să poată beneficia de terapie la Centrul „Micul Prinţ”. Şi nu regretă această decizie. „Ce nu am fost eu în stare ca mamă, femeie, să fac cu al meu copil, timp de trei luni s-a reuşit în centrul acesta. Timp de o săptămană a avut probleme mari de comportament, le are încă, dar nu la fel de adanci. Copilul meu nu m-a privit trei ani de zile în ochi. Într-o săptămană de terapie, copilul meu m-a privit în ochi, mănancă singur, mestecă, pentru că eu îi dădeam mancare ca la un bebeluş. Cand cineva îmi va zice Focşani, am să mă gandesc la mame cu suflet. Înainte de faptul că sunt terapeuţi, sunt oameni”, spune Manuela Barbu. Aşa cum spun şi părinţii, la Centrul „Micul Prinţ” copiii învaţă să interacţioneze, să se bucurie de viaţă, de natură. În ultimul an, în parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din Romania (ANCAAR), copiii au fost duşi în tabere la Sinaia, Soveja, Lepşa. Scopul acestora „l-a reprezentat socializarea, dar în acelaşi timp au oferit o oportunitate pentru generalizarea itemilor achiziţionaţi în procesul terapeutic, explorarea mediului înconjurător, diminuarea dependenţei faţă de membrii familiei şi implicit creşterea autonomiei personale”, mai spun specialiştii.

Veronica Coşoreanu a aflat de la specialiştii centrului că fetiţa are autism sever

În medie, terapia unui copil cu autism ajunge să coste între 2.000 – 4.000 lei pe lună, dar la „Micul Prinţ” contribuţia este de doar 300 lei/ lună, iar cazurile sociale beneficiază de terapie gratuită. Rezultatele se văd însă datorită unei echipe de specialişti, care nu „uită” să implice şi familia. „Atelierul de artterapie este deschis zilnic, între orele 8.00 si 18.00, de luni pană vineri, în cadrul centrului. Copiii sunt introduşi în program în vederea diminuării frustrărilor, agitaţiei, tulburărilor comportamentale. Copiii sunt ajutaţi să se exprime prin tehnici specifice( pictură, colaj, desen, modelaj). Sunt incluşi după ora 12 şi copiii care au absolvit centrul şi în acest moment sunt incluşi în învăţămantul de masă sau învăţămantul special. În funcţie de nevoile individuale, în concordanţă cu planul personalizat de servicii, fiecare copil are stabilit un program specific în cadrul atelierului. Au fost confecţionate aici, cu prilejul diferitelor sărbători, căniţe personalizate, mărţişoare, bijuterii, tablouri, etc.”, mai spune  psiholog Alicea Pruteanu.

Centrul „Micul Prinţ” are nevoie de sprijinul vrancenilor

Scandalul în care a fost implicat principalul finanţator al acestui centru, omul de afaceri Liviu Jitea, a creat probleme financiare serioase unităţii. Centrul „Micul Prinţ” are nevoie acum de sprijinul vrancenilor pentru a continua această „luptă” a nepăsării faţă de copiii cu autism.  „Ultimele luni, din păcate sunt extrem de grele pentru Asociaţie şi pentru Centrul Micul Prinţ implicit. Prin dispariţia principalului nostru finanţator de proiecte sociale privat, şi implicit pierderea unei importante sume de bani pe care acesta o furniza asociaţiei lunar, bugetul asociaţiei este serios zdruncinat. Cu toate eforturile multor oameni de bine, firme sau instituţii care nu au rămas insensibili la drama prin care trece asociaţia, lucrurile nu sunt tocmai plăcute. Ca să fim cat mai clari, sumele primite de la finanţatorul privat se duceau direct în plata salariilor specialiştilor care lucrau în centru. Ca să poţi avea performanţă în acest domeniu, este nevoie să foloseşti terapeuţi cu o calificare înaltă, psihologi specializaţi în terapii recuperatorii, formaţi în terapii specifice recuperării copilului cu autism ( ABA, TEACCH, PECS), psihopedogogi speciali specializaţi în defectologie sau terapie ocupaţională, kinetoterapeuţi specializaţi în intervenţie timpurie. Aceşti specialişti, în ţările civilizate au salarii motivante, care acoperă sacrificiile financiare şi umane dar şi expunerea psihică la care inerent sunt supuşi. În acest moment, specialiştii sunt plătiţi cu salariul mimim, o parte din ei au fost nevoiţi să intre în şomaj, asociaţia neputand să asigure nici măcar un salariu decent acestora din toate donaţiile pe care le colectează, acestea fiind mult prea puţine pentru a putea acoperi nevoile de terapie a peste 60 de copii zilnic. Ce trebuie să ştie comunitatea în acest moment, este că aceşti copii nu au nevoie stringentă de dulciuri, de jucării, de mancare. Acestea sunt asigurate fiecăruia de către familie; aceşti copii au nevoie ca de aer de terapie de specialitate furnizată de specialişti cu experienţă. Aceştia trebuie motivaţi să facă lucrul acesta cu toată implicarea şi dăruirea pentru a garanta recuperarea, salvarea fiecărui copil contra cronometru. Singura motivaţie pentru aceşti „îngeri” este să poţi să-i asiguri la sfarşitul fiecărei luni un salariu decent, în raport cu munca, dăruirea şi implicarea acestora în „lucrarea” pe care Dumnezeu le-a trimis-o, şi anume de a salva suflete de copil prinse în capcana de gheaţă care se numeşte AUTISM”, arată Alice Pruteanu. (Raluca MANOLACHE)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări un film legat de acest subiect.
   





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.