Orașul Panciu

Voluntari aduși din Spania, Austria și Germania, la Panciu

Ziarul de Vrancea
24 mai 2018 2075 vizualizări

Proiectul SEV "EU Volunteers to learn" este aproape la sfârșitul celor 2 ani de la implementare. Asociația "Lumea lui Pinocchio", este organizația care l-a coordonat și  implementat , și a avut plăcerea să găzduiască și să întâlnească voluntari din Spania, Austria și Germania. Puteți citi în continuare mărturisirile volunarilor amintiți,  despre această  experiență a lor la Panciu. Proiectul "EU Volunteers to learn" (ref. nr. 2016-1-RO01-KA105-024178) este finanțat prin programul european ERASMUS+

Citiți și:Asociația Lumea lui Pinocchio din Panciu organizează Vineri 25 Mai 2018 Ziua Porților Deschise

Laia Casas Portell(Spania):Realitatea este un puzzle de perpective”

Asociația Lumea lui Pinocchio are plăcerea de a împărtăși cuvintele lui Laia Casas Portell. Laia a fost voluntară în cadrul proiectului "EU Volunteers to learn" (ref. nr. 2016-1-RO01-KA105-024178), finanțat prin programul european Erasmus+; proiectul prevede colaborarea între Asociația Lumea lui Pinocchio și partenerul din Spania COCAT.

Citind cuvintele ei, o să aveți pielea de găină!

"Aceste ultime luni mi-au făcut piele de găină. Atât de multe experiențe pline de entuziasm și provocări ce trebuiesc procesate. Sunt prea multe în capul meu și nu știu de unde să încep...

Înainte să plec din Catalonia auzeam continuu: De ce România? Ești sigură? Nu mai sunt alte țări din care să alegi? Dar, bineînțeles, cei care mi-au pus aceste întrebări nu au fost niciodată acolo. Acum după ce proiectul meu s-a terminat, am călătorit prin țară, pot spune că această experiență m-a făcut să alung prejudecatile sociale care sunt aici; cât și "abuzul" (într-un fel) pe care Europa de Est îl primește de la cei care au făcut cunoscut ca pe niște stereotipuri. România are orașe interesante și zonele rurale sunt încântătoare, oameni ospitalieri și o atmosfera frumoasă, anotimpuri bine definite și peisaje minunate, și nu, nu este periculos și nesigur. Mai mult, cu ajutorul comunității SEV, am avut posibilitatea să cunosc oameni ce provin din diferite medii Europene; care mi-au permis să-mi lărgesc orizonturile și încă o dată să dărâm stereotipurile și prejudecatile. Schimbul cultural m-a făcut să înțeleg ca realitatea este un puzzle de perspective, și este esențial să respecți, să înțelegi și să păstrezi diversitatea pe care o avem.

În Panciu, o casă românească tradițională a devenit "acasă", și odată cu ea ceilalți voluntari, staff-ul Centrului și câțiva prieteni. Ei erau cei care te ajutau când aveai nevoie și erau cei alături de care impartaseai momentele bune. Inimi blânde, oameni buni, mică ta familia. Era ceva în ei ce am putut simți încă de la început: toată lumea era implicată, la Asociația Lumea lui Pinocchio, pentru a face lucrurile mai bine. Pentru acei copii sunt dispuși să devină tot ceea este necesar și nu ceea ce dictează societatea, familia sau trecutul.

Îmi aduc aminte de prímele zile că fiind cele mai obositoare pe care le-am trăit; atât de multă informație transmisă, încercând să țin pasul... ajungi acolo plin de energie dar trebuie să începi de la zero, așa că ai nevoie de răbdare și timp să înțelegi despre ce este vorba. Regulile casei și a Centrului, cultură, limba, oamenii cu viață lor cotidiană... și, desigur, copii, fiecare diferit față de celalt. Puțîn câte puțîn, să merg la Asociația Lumea lui Pinocchio înseamnă să sărbătorești fiecare clipă împreună cu copii, să sufli în lumânări cu ei la fiecare zi de naștere; să te bucuri de fiecare activitate sportivă, artística sau educațională. Veneam pentru fiecare "Mulțumesc!" după ce-l ajutam pe Manu la teme sau după ce ofeream un castron de ciorbă lui Fernandito; pentru zâmbetele Iasminei și a Nicoletei atunci când sar coarda sau se joacă; pentru fiecare "Bună dimineataaaaaaaa!" dat de Gimi la statuie și pentru fiecare îmbrățișare a lui Mădălin mic; pentru coreografie improvizată cu Maria și Angela; pentru fiecare moment de teatru a lui Costi și pentru piruietele făcute de Vali; pentru discursurile lui Denis, pentru fiecare "Unde este Tiby?". Acestea au fost lucrurile care mi-au îmbunătățit zilele petrecute aici.

Pe lângă toate acestea, nu toate erau bune și frumoase, ne-am mai certat sau supărat. În fiecare zi era mai ușor să observi nevoile lor, dar este dificil să umpli golurile într-un timp așa de scurt. Puteam simți două realități care merg concomitent, viață lor înseamnă mult mai mult decât ceea ce trăiesc ei alături de noi la Centru; este difícil să-i înțelegem, să le înțelegem comportamentul, reacțiile în anumite situații. Se spune că nu putem alege de unde venim, dar putem alege unde să ajungem; realitatea copiilor de la centrul Pinocchio ne spune că de multe ori asta este un lucru greu. Au în calea lor multe bariere de depășit și mulți pereți de dărâmat.

Ar mai fi mult mai multe de împărtășit, de învățat, de văzut și să fii la Lumea lui Pinocchio. Aceste câteva cuvinte nu sunt suficiente pentru a va explică experiență mea din Panciu, România și nici toată muncă depusă pe care o fac cu toții la Centru. Mă simt norocoasă că am luat parte la acest proiect, că am cunoscut acei copii care sunt oameni mari în corpuri mici... care îți pot oferi lecții de viață.

Thanina Chikhoune (Austria):”Felul în care ne mulțumeau pentru afecțiunea și atenția noastră arată cât de mult le lipsesc aceste lucruri importante în viața lor.”

Thanina Chikhoune este o voluntară din Austria care a prestat serviciul de voluntariat la Centrul Socio-educațional de zi Pinocchio în perioada Octombrie – Noiembrie 2017, prin proiectul “EU Volunteers to learn” (ref. nr. 2016-1-RO01-KA105-024178). Proiectul este finanțat prin programul european Erasmus+ și vede colaborarea între Asociația Lumea lui Pinocchio și partenerul din Austria GRENZENLOS. Pentru Thanina, asta a fost prima experiență de voluntariat și ea s-a pus în mișcare fără frică, dar cu curiozitate și chef de a învață, de a cunoaște și de a descoperi.Aici gășiți cuvintele ei, de unde reiese valoarea unei astfel  de experiențe internationale în viața unei tinere din Europa.

"Am început experiența mea la Lumea lui Pinocchio la începutul lunii octombrie. Am sosit în Panciu într-o sâmbătă ploioasă plină de așteptări, de energie și idei.

Schimbarea de la orașul meu natal, Viena, la Panciu, a fost drastică. Nu am mai trăit niciodată într-un oraș așa de mic, într-o casă în care, pentru a avea un duș cald, trebuie să faceți focul în prealabil, cu oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată. Împreună cu ceilalți voluntari cu care am împărțit casa, a trebuit să ne adaptăm rapid. Zi de zi ne-am cunoscut mai bine și am devenit o echipă.

Am lucrat împreună pentru motivul pentru care am venit la Panciu: să fim acolo pentru copiii care nu au aceleași oportunități pe care le aveam noi. Le-am oferit micul dejun, pregătindu-le prânzul și o varietate de activități pentru ei și, cel mai important, le-am dat o mulțime de îmbrățișări.

Felul în care ne mulțumeau pentru afecțiunea și atenția noastră arată cât de mult le lipsesc aceste lucruri importante în viața lor.

Chiar dacă începutul acestui proiect a fost destul de greu pentru mine, sunt fericită că am făcut parte din acest proiect, deoarece am avut șansa de a învăța nu numai multe despre mine, dar și despre acești copii și mediile lor de viață. A fost o mare plăcere să-mi dau timpul și energie acestor copii și să fac zilele petrecute împreună să merite".

Waqas Tirmizi (Germania):”Am o viziune autentică asupra României și a poporului, dar și a culturii ei fascinante”.

Waqas Tirmizi este un voluntar din Germania care a prestat serviciul de voluntariat la Centrul Socio-educațional de zi Pinocchio în perioada Octombrie – Noiembrie 2017, prin proiectul “EU Volunteers to learn” (ref. nr. 2016-1-RO01-KA105-024178). Proiectul este finanțat prin programul european Erasmus+ și în carul lui s-a materializat colaborarea între Asociația Lumea lui Pinocchio și partenerul din Germania IJGD.

Waqas, 25 de ani, este pasionat de sport în general și de disciplina  box în particular. Acest lucru a atras atenția și afecțiunea băieților din cadrul Centrului Pinocchio și i-a permis să construiască relațil de prietenie și de încredere cu acesti copii  expuși riscului de excludere socială.

Waqas Tirmizi ne-a povestit experiență să de Serviciul European de Voluntariat

“După seminarul eficient de pregătire, am făcut niște pregătiri organizaționale și așteptam deja cu nerăbdare stagiul. Zborul din Germania (Frankfurt) în România (București) a fost destul de scurt. Apoi am efectuat o călătorie cu autobuzul de la București la Panciu de 3-4 ore. Când am ajuns la casa de voluntari din apropierea Asociației "Lumea Lui Pinocchio", eram obosit și așteptam să dorm. Casa de voluntari a fost menținută simplă și are tot ceea ce are nevoie un voluntar pentru a-și face stagiul cu succes. A fost suficient spațiu pentru aproximativ 6 voluntari și era liniște în vecinătatea sa. Dar: în Panciu există o mulțime de câini pe stradă, așa că noaptea trebuie să fii atent dacă mergi pe străzi .

A doua  zi am ajuns să-mi cunosc noii colegi și am avut  un debut cu activitate intensă.A fost destul de ”cool” și câteva ore mai târziu primii copii au sosit. Așa că i-am cunoscut și ei s-au deschis față de mine foarte repede. I-am plăcut cu adevărat pe toți în felul lor. Majoritatea aparțin ,din câte am aflat, comunității locale de romi și provin din familii foarte sărace. Am pregătit, am organizat și am desfășurat diverse activități.Ne-am distrat foarte mult.Spre exemplu  i-am inițiat  în disciplina sportivă box.Am luat câteva mănuși de box și i-am învățat (incluisv pe  fete) cum să boxeze și chiar le-a plăcut! Am jucat, de asemenea, fotbal foarte intens, pentru că am, de asemenea, experiență în practicarea  fotbalului de 7 ani. Mai ales după-amiază (după sesiunea de teme), accentul a fost pus mai mult pe activitățile creative cum ar fi desenul sau crafting-ul. Vineri de obicei nu era nevoie să-și facă temele. În loc de asta am urmărit un film pentru copii împreună. După 2 luni (octombrie-noiembrie 2017), proiectul meu s-a încheiat, dar de fapt, eu am continuat să stau în contact cu câțiva ex-colegi și copii prin intermediul rețelelor sociale etc.

În ansamblu , a fost un timp foarte benefic pentru mine și am învățat multe lucruri noi. Cursul de limba română a fost foarte util și astăzi am o viziune autentică asupra României și a poporului, dar și a culturii ei fascinante.

Monica Espigares Diaz (Spania):”Mulțumesc copiilor de la Panciu, că m-au acceptat în viața lor și că m-au învățat că totul este posibil​!

Monica Espigares Diaz este o voluntară din Spania care a prestat serviciul de voluntariat la Centrul Socio-educațional de zi Pinocchio în perioada Septembrie – Octombrie 2017, prin proiectul “EU Volunteers to learn” (ref. nr. 2016-1-RO01-KA105-024178). Proiectul este finanțat prin programul european Erasmus+ și vede colaborarea între Asociația Lumea lui Pinocchio și partenerul din Spania COCAT.

Monica a ajuns la Panciu având în spate studii în domeniul socio-educațional, dar și experiențe educative și de volunatriat. A dăruit timp și energie pentru copii mai dezavantajați din comunitatea locală.

Ne- a dezvăluit impresii despreexperiența sa de voluntariat internațional la Panciu după cum urmează:

"Când destinația finală a fost Panciu, o mulțime de oameni cunoscuți mi-au pus aceeași întrebare: "Ce ai pierdut acolo?" În acel moment nu am știut răspunsul, dar nici măcar nu bănuiam cât de amplu va fi răspunsul meu,două luni mai târziu.

Sigur că nu am pierdut nimic acolo. Dacă căutați  lucururi materiale, probabil că nu veți găși nimic. Destinația căutării este în interiorul tău.În cazul cazul meu,experiența de la Panciu  mi-a dat ocazia să descopăr că există locuri cu oameni în care  îți poții veriifca cunoștințele acumulate.

Dificultățile zilnice, observația și capacitatea de a aprecia lucrurile mici împreună cu copiii mi-au arătat ceea ce am pierdut în Panciu. Acest mic loc și poporul său m-au ajutat să descopăr o mare bogăție. Mai presus de toate, am găsit-o la copiii de la ”Lumea lui Pinocchio”, minunatele lor zâmbete, îmbrățișări calde, dorința de a râde, de a se juca și de a simți, dorința lor intensă de a trăi. Și chiar fără a pierde nimic, m-am trezit în fața lor. M-au încărcat cu multă putere, au fost motivul pentru șederea mea acolo. Mi-au arătat curaj, speranță, respect, puncte de vedere diferite, și cel mai simplu mod în care să mă simt fericită. Totul era în lucrurile mici. Vă mulțumim că ați făcut totul o aventură și mi-ați oferit șansa de a vedea România specială și minunată. M-am îndrăgostit de ea.

Mulțumesc copiilor de la Panciu, că m-au acceptat în viața lor și că m-au învățat că totul este posibil. Mulțumesc, mi-e dor de voi!"

 

Maite Vidal Bernad (Spania):Maite și decizia de a rămâne la Centrul Pinocchio.Maite despre copiii de la Centrul Socio-educațional de zi Pinocchio de la Panciu:”Instinctul lor natural este să te îmbrățișeze și să rămâna cu tine!”

Maite – abreviere de Maria Teresa - este o voluntară din Spania care a prestat serviciul de voluntariat la Centrul Socio-educațional de zi Pinocchio începând cu luna Octombrie 2017. Serviciul său de Voluntariat European era prevăzut inițial pentru o perioada de 2 luni, apoi ea a cerut posibilitatea de a-l prelungi pentru o perioadă de alte 2 luni. Totuși, experiența sa la Panciu   a fost atât de apreciată  că a cerut și obținut posibilitatea de a o prelungi cu alte 4 luni de zile! Pentru staff-ul local și copiii beneficiari a fost o plăcere să împărtășească cu ea 8 luni de zile. Maite este o persoană zâmbitoare și afectuoasă, care a dăruit cu generozitate  experiența sa în domeniul socio-educațional (este învățătoare la o grădiniță din Spania) minorilor din Panciu.

Prezența sa la Centrul Pinocchio a fost posibilă datorită proiectului “EU Volunteers to learn” (ref. nr. 2016-1-RO01-KA105-024178). Proiectul este finanțat prin programul european Erasmus+ și vede colaborarea între Asociația Lumea lui Pinocchio și partenerul din Spania COCAT.

“Aș vrea să explic în cuvinte experiența pe care o trăiesc într-un mic oraș numit Panciu, în partea de est a României. Dar ... scriind toate lucrurile care se întâmplă în jurul meu, devine foarte complicat, mai mult decât ți-ai putea imagina.

Am decis să-mi iau un an liber de la meseria mea de educator în Spania. Am găsit mai multe proiecte că voluntar SEV în Europa, dar acest proiect numit "EU volunteers to learn" la Asociația Lumea lui Pinocchio mi-a atras atenția. Voluntarii să învețe... asta am vrut: învățând și împărtășind experiențe și cunoștințe cu alte persoane, mă deschid la ceea ce mă așteptă. Principala mea dorință, totuși, era să-i ajut pe ceilalți în felul în care aveau nevoie de mine.În special pe copii.Și mai ales pentru a  le oferi lor, multă dragoste, înțelegere, prietenie.Dar  și pe cineva care să rămână cu ei. Pentru că am multă dragoste de dăruit, mi-am dat seama că ei au nevoie de asta, iar instinctul lor natural este să te îmbrățișeze și să rămâna cu tine.

Acum pot spune că pentru a le câștiga prietenia a fost un pic cam greu, doar un pic ;-) La început, limba a fost o barieră imensă între noi.După ce mi-a venit ideea să folosim Google translator,acum putem comunica destul de bine. Dar un lucru incredibil este  acum că, uneori, acum, doar privind  în ochii puștiului aș putea ghici ce are nevoie sau vrea.Și asta se întâmplă deoarece, după 6 luni, nivelul nostru de încredere a crescut foarte mult și mă simt mândra de asta.

Chiar îmi place să merg pe străzile din Panciu.Și să văd câțiva dintre copiii noștri, care la început nu au venit la mine, alergând acum spre mine.Să-i îmbrățișez și să le vorbesc, sau să le dau niște dulciuri ori biscuiți, ce am în geantă mea, în cazul în care mă întâlnesc cu cineva. Uneori mă invită să merg cu ei pentru a ne juca pe terenul de fotbal.Alteori,i facem doar o plimbare în jurul Panciului, sau mergem în parc. Chiar îmi place să merg cu ei în viața de zi cu zi. Aceste momente mă fac să mă simt specială și sunt momente unice.

Scopul meu este de a le face copiilor viața un pic mai bună, în modul în care este posibil. Dar a fi un voluntar înseamnă mai mult. A fi un voluntar înseamnă a învăța să-i asculți pe ceilalți, să respecți și să accepți căile lor de a face lucrurile.Să înțeleagi că viața nu este la fel de dificilă și complicată pe cât credem noi. Viața este ușoară și frumoasă. Aici am învățat să mă bucur de lucrurile mici care se petrec în jurul meu.Cum ar fi  schimbarea culorii frunzelor toamna - verde, galben, maro, portocaliu și roșu .Sau , un fulg de zăpadă perfect pe sacoul meu în cea mai rece zi a anului dimineață mergând să dai "micul dejun" copiilor.Ori începutul primăverii, cu soare, zâmbete și jocuri afară.Posibilitatea de a face un preparat de patiserie tipic din regiunea mea pentru Paști alături de copii.Sau, spunând "Bună dimineața" oamenilor pe care nu-i cunoști, dar în fiecare dimineață te vezicu ei în același loc.Sau la plimbare,realizând că un câine singur te urmărește și are grijă de tine întreaga după-amiază ... Și tot mai multe experiențe pe care le voi păstra în inima mea pentru tot restul vieții mele.

Această experiență mi-a schimbat viața pentru totdeauna.Într-un mod foarte pozitiv, familia și prietenii mei mă așteaptă cu brațele deschise, dar încă mai am puțin timp să-l petrec aici alături de copii. Sunt foarte fericită că am putut petrece toate aceste luni aici, cu o mulțime de oameni pe care i-am întâlnit pe drum și o mulțime de experiențe care mi-au arătat cum cu dragoste totul este posibil. Și cum orice dificultate cu care m-am confruntat m-a făcut mai puternică.

Deci ... pot doar mulțumi tuturor celor care au făcut acest lucru posibil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.