Orașul Panciu

VIDEO | Trupa Protha a liceenilor din Panciu încheie anul cu un nou succes

Ziarul de Vrancea
29 nov 2018 3009 vizualizări

Ultimul succes al uneia dintre cele mai titrate trupe de teatru, Trupa Protha din Panciu, a fost la Călăraşi - unde s-a desfăşurat cea de a III-a ediţie a Festivalului de Teatru al Adolescenţilor “Victoria Art”, organizată în colaborare cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. La această ediţie a festivalului, la cele două secţiuni, au participat cincisprezece trupe din Bucureşti, Constanţa, Fălticeni şi Panciu.

Trupa Protha a fost selectată să participe la această ediţie cu spectacolul „Eşti un animal Viskovitz” după Alessandro Boffa, în regia lui Cătălin Sfîrloagă.

Juriul festivalului format din Monica Davidescu, Victoria Dicu, Tania Popa, Anastasia Dade, Cristi Iacob, Bogdan Albulescu şi Adi Nour a acordat spectacolului „Eşti un animal Viskovitz”, premiul al II-lea, lui Eduard Crucianu premiul pentru interpretare rol masculin principal, pentru rolul Viskovitz, în timp ce Ionuţ Popa a fost nominalizat pentru rolul Copilul rechin la premiul pentru interpretare rol secundar masculin.

„Am participat şi la a III-a ediţie a Festivalului de Teatru al Adolescenţilor “Victoria Art”, pentru că aici ne-am simţit bine în compania unor organizatori foarte primitori şi a unui juriu format din oameni de teatru extraordinari din toate punctele de vedere, care ne cunosc şi pot aprecia la adevărata lor valoare proiectele noastre. Acest spectacol, care este deja la al treilea festival, nu a avut premieră. Acasă am avut doar o repetiţie cu  public. Este un spectacol mai altfel fiindcă este compus din monologuri individuale şi este mai subtil ca şi mesaj, de acolo vine şi dificultatea sa în montare. Este un spectacol în care personajul principal, Viskovitz, este un animal care descoperă viaţa, se caută pe el însuşi şi are parte de poveşti de dragoste ieşite din comun. Rând pe rând, Viskovitz este un cuc, un burete, un melc, un papagal, un rechin şi o călugăriţă. Este o poveste tragi-comică. Montarea acestui proiect ne-a adus pe scenă şi muzica live. Ne-am dorit ca de astă dată totul să fie pe scenă şi am avut norocul să îl convingem pe Mugurel să ni se alăture. Reuşita noastră ţine – bine înţeles - şi de contribuţia sa, una foarte importantă”, ne-a spus Cătălin Sfîrloagă, regizorul şi coordonatorul Trupei Protha.

La acest festival Trupa de teatru Protha, din Panciu, a avut 3 debutanţi şi tot pentru prima oară a avut 2 fraţi pe scenă, unul care se va retrage curând, cel de-al doilea care a făcut acum primii paşi pe scenă. Debutanţii sunt Denisa, Larisa şi Sebastian. Sebastian este şi un dansator foarte bun care va face şi coregrafia  într-un viitor proiect. Cei doi fraţi, Eduard şi Sebastian, moştenesc talentul mamei lor, membră a Trupei Protha prin 1995 -1996. Deşi emoţiile au fost mari, colegii de scenă i-au ajutat să treacă peste aceste momente delicate şi le-a reuşit un spectacol pe măsură.

Eduard Crucianu a primit premiu pentru interpretare rol masculin principal, jucându-l pe  Viskovitz, un trofeu minunat la final de „carieră” în Trupa Protha.

„La Bucureşti, am jucat un spectacol care este încă în lucru. Însă, a fost un spectacol reuşit, care a avut parte de o reacţie excelenta din partea publicului. Acest lucru înseamnă enorm pentru noi. Pe scena, am încercat să fiu liber, să fac primul lucru care îmi vine în minte, să improvizez cât mai mult. Fiind o comedie, spectacolul are nevoie de aceste momente de spontaneitate care aduc un plus de valoare. M-a bucurat faptul că publicul apreciază. Până la urmă, asta este cel mai important, să transmiţi ceva. Vreau să le mulţumesc colegilor şi domnului coordonator, pentru că împreună cu ei am reuşit un spectacol bun, plin de umor, care aduce zâmbetul pe buzele oamenilor şi - desigur în inimile noastre”.

Nici debutanţii nu s-au lăsat mai prejos şi au avut parte numai de laude.

„Juniorii au ajuns alături de noi după o serie de ateliere pe care le-am organizat în vara acestui an, pentru recrutarea de noi membrii. Au mers cu noi in deplasare, au văzut ce se întâmplă, ce fac alte trupe. Au fost la ateliere cu profesionişti. Sunt în acea perioadă de acumulare de care au nevoie şi noi toţi suntem alături de ei.  La sfârşitul acestei luni vor mai veni în trupă încă trei debutanţi. În acest moment facem trecerea de la o generaţie la alta, pentru ca proiectele noastre să nu aibă de suferit”, spune regizorul trupei, Cătălin Sfîrloagă.

Larisa Enescu  a fost  pe scenă „Povestitorul”.  

„Pe tot parcursul piesei am avut fiori pe şira spinării, iar finalul a fost marcat de aplauze multe şi felicitări, ceea ce m-a relaxat. Aveam confirmarea că prima mea experienţă de acest gen a luat sfârşit, cu bine. Acela a fost „botezul”. Toate aplauzele care au urmat, m-au făcut să mă simt minunat. A fost momentul în care am simţit că  asta vreau să fac de acum, să fiu pe scenă, să aduc bucurie publicului. Bucurie să fie şi pentru mine, care-mi pun tot sufletul în povestea care se derulează sub privirile pline de încântare ale oamenilor. Aştept cu nerăbdare să urc din nou pe scenă alături de colegii mei.

Pentru Denisa Voicu – care a debutat în rolul „Mamei burete” -  experienţa primului spectacol a fost una minunată.

„Am avut emoţii, dar m-am concentrat ca totul să iasă bine. Şi colegii mei m-au ajutat să le stăpânesc, să fac un rol bun, iar energia, pe care mi-au transmis-o spectatorii, m-a făcut să mă simt bine pe tot parcursul spectacolului”, a spus  Denisa.

Sebastian Crucianu,  debut în rolul  „Băiatul Călugăriţă”.

„Primul meu spectacol a reprezentat o experienţă extraordinară. Mi-a plăcut atmosfera de pe scenă, dar şi cea din culise. Cu toate că rolul meu a fost unul mic, m-am simţit foarte bine jucându-l. Mă aşteptam să mă copleşească emoţiile dar, din fericire, acestea au fost constructive. Îmi doresc să mai am această ocazie, să fiu împreună cu prietenii mei pe scenă. Abia aştept să văd ce-mi rezervă viitorul”.

Pe Ionuţ  Popa, nominalizarea pentru premiul de interpretare rol masculin secundar, cu rolul „Copilul rechin”, reprezintă doar confirmarea faptului că perseverenţa şi experienţa îi vor aduce acest premiu într-o  zi.

„A fost o experienţă de neuitat şi sper ca data viitoare să dau totul din mine şi să reuşesc să iau premiul cel mare pentru interpretare”.

- Ce v-a plăcut în mod deosebit în acest festival? întreb.

„Nu putem spune că ne-a plăcut în mod exclusiv un anumit spectacol. Fiecare s-a remarcat printr-o anumită particularitate şi de la fiecare am învăţat câte ceva pentru viitor. Juriul, care deja ne cunoaşte de la ediţia anterioară, ne-a acordat pentru proiectul nostru premiul al II-lea. Proiectul nu a avut premiera şi nu a fost finalizat, de aceea ne bucură premiul fiindcă ne arată că suntem pe drumul cel bun”, ne-a mai spus Cătălin Sfîrloagă, coordonatorul trupei de teatru Protha.

Din distribuţia spectacolului au făcut parte: Diana Dragnea, Marta Găuroiu, Alexandra Ghimpu, Ştefania Burduşa, Mihaela Rusu, Crina Isac, Denisa Voicu, Larisa Enescu, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Alexandru Stan, Ştefan Drăgan, Ionuţ Popa, George Cristea, Udriş Mugurel şi Sebastian Crucianu.

Participarea trupei la festivalul de la Călăraşi a fost o nouă etapă a proiectului de promovare a educaţiei non formale derulat în parteneriat de către Primăria Panciu, Asociaţia Protha Panciu, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu. ( Janine  VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.