Orașul Panciu

Un nou succes al trupei de teatru Protha din Panciu

Janine VADISLAV
16 oct 2018 3654 vizualizări

În perioada 12- 14 octombrie 2018 Centrul Cultural Mioveni a găzduit cea de a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Ludicus, organizat de Centrul Cultural şi Primăria Mioveni. La această ediţie Trupa  Protha a participat cu spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, după Mark Haddon, în regia lui Cătălin Sfîrloagă. Din distribuţie au făcut parte aceiaşi tineri minunaţi care au primit premii după premii pentru jocul lor plin de sensibilitate şi delicateţe, pentru modul în care au trasmis mesajul lui Cristopher : Georgiana Cociorbă, Diana Dragnea, Alexandra Ghimpu, Crina Isac, Marta Găuroiu, Mihaela Rusu, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Alexandru Stan, George Cristea, Ştefan Drăgan, Bogdan Alban şi Ionuţ Popa.

Chiar dacă au jucat acest spectacol de nenumărate ori, ajungând aproape să se identifice cu personajele întruchipate, emoţiile sunt la fel de mari. De emoţii nu scapă nici regizorul spectacolului dar, spune domnia sa „emoţiile sunt constructive”. 

„Emoţiile au fost prezente tot timpul, şi la mine şi la cei de pe scenă. Suntem o echipă şi acest lucru se vede, se simte şi mai bine când suntem în faţa spectatorilor, fie la un festival, fie la un spectacol în  faţa publicului nostru obişnuit, care ne-a susţinut şi ne susţine tot timpul.  Am avut emoţii fiindcă eram la un nou festival, în faţa unui nou public, unui nou juriu, cu o nouă reprezentaţie. Un membru al juriului ne-a spus că vede spectacolul nostru pentru a treia oară, de fiecare dată cu un alt actor în rol principal. Ne-a întrebat unde vom mai juca şi când a auzit care vor fi următoarele locaţii s-a bucurat foarte mult şi ne-a încurajat să ducem mesajul nostru în cât mai multe zone ale ţării. În timpul evoluţiei noastre pe scenă, am văzut lacrimi în ochii spectatorilor. A ieşit totul aşa cum ne-am dorit şi ne-am simţit bine pe scena Centrului Cultural din Mioveni. Premiile obţinute confirmă, odată în plus, că drumul ales de noi este cel bun”, ne-a spus Cătălin Sfîrloagă regizorul şi coordonatorul Trupei Protha.

Juriul, format din actriţele Paula Chirilă (preşedinte), Iulia Verdeş şi regizorul Laurenţiu Tudor, a acordat Trupei Protha Premiul pentru cea mai bună trupă de liceu. Lui Alexandru Stan, interpretul lui Cristopher, i-a fost acordat Premiul special al juriului  pentru interpretare rol principal masculin.

„Pentru mine, a fost un lucru minunat faptul că am jucat pe scena din Mioveni, în faţa unui public extraordinar. Sunt mândru că fac parte din acest spectacol care creşte de la reprezentaţie la alta. Şi acest lucru se vede, fiind dovedit de premiile pe mare le-am primit la festivalurile la care am fost selectaţi. Cristopher nu este un rol uşor de jucat, Cristopher trebuie trăit, transmis publicului întocmai. El este un adolescent extraordinar, care simte, intuieşte mai mult decât oricare alt adolescent de 15 ani. El vrea să înţeleagă şi să se facă înţeles, să accepte şi să fie acceptat aşa cum e. Premiul individual obţinut este o confirmare a faptului că drumul pe care vreau să-l urmez în viaţă este bun, este unul corect. Sunt conştient însă că pentru a ajunge acolo unde îmi doresc, va trebui să muncesc foarte mult, mai mult decât îmi imaginez eu în acest moment”, ne-a spus Alexandru fericit  de tot ce i se întâmplă.

Premiul de interpretare rol secundar feminin i-a fost acordat Alexandrei Ghimpu, pentru rolul doamnei Alexander.

„Vreţi să ştiţi dacă am avut emoţii? Evident, este primul meu premiu obţinut cu acest rol. Am avut emoţii şi înainte de a urca pe scenă, dar am fost stăpână pe jocul meu, am avut încredere în colegii de trupa, „ştiam” că vom face un spectacol foarte bun, iar când am intrat pe scenă, am uitat de toate. Eram eu, doamna Alexander şi era Cristopher cu care stăteam de vorbă. Emoţiile încă erau acolo, dar am ştiut să le controlez, să le stăpânesc. Mă simt extraordinar pe scenă, mai ales în acest rol pe care sincer, îl ador. Nu mă aşteptam aproape deloc să primesc premiul şi a fost o surpriză minunată, nu-mi venea să cred că eu sunt cea onorată astfel”, ne-a spus Alexandra.

Premiul pentru interpretare rol secundar masculin (Tata) a fost obţinut  de Eduard Crucianu, iar Georgiana Cociorbă şi Robert Grigoraş au fost nominalizaţi la premiile pentru interpretare rol secundar feminin şi masculin. Un palmares frumos care obligă, iar tinerii actori ştiu acest lucru.

În aceste zile Trupa  Protha lucrează la finalizarea unui alt proiect,  piesa „Eşti un animal Viskovitz” dupa Alessandro Boffa, în speranţa că în luna noiembrie vor avea premiera. În decembrie încep repetiţiile cu spectacolul în limba franceză, deoarece în februarie 2019 artiştii pănceni vor participa la un nou festival francofon, în străinătate.

„Tot în decembrie vom începe repetiţiile  la un nou spectacol, in limba româna, alături de actriţa Tania Popa, care va face echipă cu noi şi va realiza scenografia şi costumele. E o nouă provocare şi trebuie să se aşeze pe aceeaşi cale pe care am mers până acum. Sunt aşteptări mari şi din partea noastră şi din partea doamnei Tania Popa. Ne-a văzut, i-am plăcut, a venit alături de noi. În paralel încercăm să ne completăm echipa, să aducem noi parteneri de proiect. Cât priveşte povestea lui Cristhofer o vom duce pe alte scene, în alte oraşe, în lunile noiembrie şi decembrie. Cu această minunată poveste vom încheia anul”, ne-a mai spus regizorul Cătălin Sfîrloagă.

Participarea la Festivalul Naţional de Teatru Ludicus, la Mioveni, a fost posibilă ca urmare a sprijinului acordat de primarul Iulian Nica şi Primăria Panciu, prin implicarea în promovarea şi derularea proiectului de educaţie non-formală desfăşurat în colaborare cu Asociaţia Protha Panciu, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu şi Casa de Cultură Panciu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.