Orașul Panciu

Un liceu european  - Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, din Panciu

Janine VADISLAV
28 dec 2017 9211 vizualizări

Prima impresie, că poţi scrie cu uşurinţă despre orice loc cunoscut, poate duce in eroare. Cum ar fi să scriu despre Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, din Panciu, pe care-l cunosc de 18 ani, şi de tot atâţia ani sunt surprinsă şi fascinată de tot ce se petrece în spatele uşii de la intrare.  Am cunoscut de-a lungul timpului cadre didactice care s-au maturizat, s-au pensionat; am cunoscut  generaţii de elevi care m-au surprins întotdeauna cu ataşamentul lor faţă de şcoală, cu seriozitatea, cu dorinţa de a acumula, de a cunoaşte, de a-şi pune în valoare talentele, de a fi cei care aduc onoare liceului. Mi se întâmplă să intru pe hol şi să „revăd” un chip de demult, un fost elev, o fostă elevă,  sau pe doamna profesor de limba română cu care am făcut admirabile reportaje pentru televiziune. Este doar o impresie şi o amintire frumoasă...  

M-a emoţionat întotdeauna relaţia profesor - elev, cordială, caldă, aş putea spune, cu fine nuanţe de prietenie şi neapărat respect.  L-am cunoscut în 1983  pe domnul Ionel Bandrabur, profesor la Liceul Slavici. Veneam pentru prima oară în Panciu împreună cu un grup de scriitori vrânceni. Participam la o întâlnire literară prezidată de domnia sa, in calitate de scriitor consacrat si admirat. Ca reporter am ajuns în 1995..., oraşul  era cenuşiu, rece, puţin prietenos. În timp am reuşit să-l cunosc, să ne cunoaştem. M-a determinat să-mi schimb părerea. De-a lungul anilor m-am  legat prin nenumărate fire emoţionale de oraş, am fost deseori împreună în momentele importante.  L-am văzut cum se schimbă, cum creşte, cum capătă eleganţă şi culoare, cum devine încet, încet, un oraş european pus in valoare de schimbările de decor care au loc şi de limpezimea aerului care învăluie protector oraşul de pe coline...  Aş putea spune, fără să exagerez, Panciu este  oraşul meu de suflet.

Unul din proiectele  care m-a interesat în mod deosebit, a vizat cele doua licee, amândouă cu istoricul, cu amintirile, cu evoluţia  şI rezultatele lor. Voi vorbi, pe rând, despre fiecare în parte. Voi începe cu Liceul Teoretic „Ioan Slavici” care, anul acesta a împlinit 70 de ani. Dacă îl priveşti, nu pare ( 70 de ani reprezintă o vârstă, totuşi), este un liceu tânăr, plin de efervescent(ă, de idei, de realizări.

„7 decenii de realizări -  spunea Iulian Nica, unul dintre foştii elevi, acum edilul oraşului  -,  care au contribuit la creşterea prestigiului acestei instituţii de învăţământ, care şi-a câştigat un binemeritat loc în rândul liceelor de renume. 7 decenii de bucurii şi satisfacţii pentru care trebuie să le mulţumim, în egală măsură, elevilor şi profesorilor de ieri şi de azi“...

Proiectul care a schimbat în totalitate mentalitatea privind învăţământul păncean,  care a transformat Liceul „Ioan Slavici” într-o adevărată bijuterie, care prevedea extinderea Liceului „Ioan Slavici” cu doua corpuri cu 11 laboratoare, sală multimedia, observator astronomic, retele exterioare de utilitati, teren de sport, centrala termica, retele sanitare, electrice, obiecte sanitare, dotari pentru obiective de investitie, din care 487 cu profil IT., este finalizat deja. Elevii învaţă într-o şcoala nu doar ca nouă, ci dotată la nivel european.  Aşa cum a fost gândit şi implementat - EDU - PANCIU - este o invitaţie la studiu care îmbină plăcutul cu utilul, lecţiile cu momentele de recreere şi sport. Este un vis devenit realitate.

Profesorul Andrei Igor Manovici este la cârma acestui liceu de aproximativ 10 ani. Nu este vrâncean prin naştere dar, în timp a devenit  vrâncean cu trup şi suflet. S-a ataşat foarte mult de oraş, de liceu, lucru firesc de altfel. Este profesor de filozofie, care a terminat un liceu de muzică. Nu mi-am propus să vorbim despre rezultatele la învăţătură, care sunt bine cunoscute, ci despre pasiunile pe care elevii şi le cultivă în liceu, având oportunitatea să se implice in proiecte care ţin de multe ori de creativitate, de talent. Profesorul Andrei Manovici a pus bazele unui grup coral  care a avut un mare succes, încă de la debutul său. Aceşti copii talentaţi i-au încântat pe păncenii care au venit în zi de Crăciun să-i asculte în Catedrala oraşului... Cu timpul au ajuns să fie cunoscuţi  în ţară, dar şi în străinătate.

- Care sunt momentele de mare satisfacţie pe care le-aţi avut? întreb.

„Unul dintre ele e legat de faptul că am reuşit, în două ediţii consecutive, să ajungem la faza naţională a Olimpiadei Corale şi să obţinem, doi ani consecutiv, locul III. Aceste premii au cântărit foarte mult, având în vedere că sunt foarte multe grupuri corale în ţară, iar al nostru venea dintr-un liceu în care nu se studiază muzica. Am participat şi la 4 competiţii internaţionale - Macedonia, Grecia, Republica Moldova -  unde am obţinut  Diploma Gold în două competiţii, un premiu II şi un premiu III.

Avem trupa de teatru Protha, care a avut de asemeni mare succes. Nu am fi reuşit să fim prezenţi la concursuri şi festivaluri, dacă nu am fi beneficiat de sprijinul  administraţiei locale, şi pe timpul fostului primar, Ion Petre şi acum, pe  mandatul domnul primar Iulian Nica. Mă bucur că activităţile noastre au avut  un mare ecou în comunitate şi mă bucur în aceeaşi măsură de faptul că instituţia publică locală a arătat permanent o deschidere către orice propunere  privind activitatea  educativă a şcolii”, ne-a spus  profesor Andrei Manovici, directorul Liceului Teoretic „Ioan Slavici”.

- Mai aveţi multe de făcut?

„Sunt multe de făcut. Deocamdată mă bucur că am reuşit să închegăm o echipă redacţională care scrie revista liceului, se numetşe  „Actualis”. Apariţia ei beneficiază de sprijinul direct al domnului primar Iulian Nica, dumnealui susţinând financiar tipărirea ei. Este o revistă semestrială de care elevii sunt foarte mândri. Înseamnă foarte mult pentru ei  Acum suntem într-un proiect  care vizează creşterea procesului de promovabilitate la examenul de bacalaureat, un proiect care se lucrează împreună cu Banca Mondială. Avem foarte mult de muncă....”

- Ce înseamnă acest liceu pentru dumneavoastră?

„Înseamnă...., trebuie să mă mai gândesc..., spune directorul Liceului „Ioan Slavici”, zâmbind.

Două fete excepţionale, una care este în echipa  „Actualis”, cealaltă în Trupa Protha, mi-au povestit lucruri extraordinare. Am întrebat-o pe Loredana Chirilă, cls. a XI, ce înseamnă  această şcoală pentru ea.

„Mi se pare deosebită, este o onoare să fac parte din acest liceu. Poţi participa  la diferite activităţi, poţi avea experienţe extraordinare. Este ca un cămin pentru noi. Sunt colegii de clasă pe care nu-i voi uita niciodată, sunt profesorii, foarte apropiaţi de noi, cu care ne sfătuim tot timpul. Deja mi-am ales domeniul în care aş vrea să continui, medicina. Cu echipa liceului am participat  la „Sanitarii pricepuţi”, faza naţională, unde am obţinut o menţiune. A fost o frumoasă experienţă, consider că mă va ajuta în viitor, în ceea ce vreau să fac.”, spune Loredana Chirilă.

Bacalaureatul din vară ii dă emoţii, dar cunoştinţele obţinute la clasă îi dau siguranţa că va reuşi cu succes.

Diana Apostu este în clasa a XII. Face parte din Trupa Protha care îi dă satisfacţii foarte mari. Teatrul este viaţa ei deşi nu se gândeşte să facă studii în domeniu.

„Acest liceu mi-a dat posibilitatea să mă instruiesc foarte bine, dar şi prieteni pe care sper să-i păstrez toată viaţa. Profesorii noştri sunt cu adevărat devotaţi, ne ajută pe fiecare în parte, ne îndrumă, sunt prietenii noştri. Este o mare oportunitate să ne bucurăm de atâta tehnologie şi de atât  de mult confort, pe care-l oferă sălile noastre de clasă. Trupa Protha m-a crescut şi m-a ajutat să devin omul care sunt acum. M-au adoptat din cls. a IX , este o familie foarte frumos. Anul acesta avem 6 boboci şi trebuie să-i ajutăm să crească, să le împărtăşim din bucuria noastră de a fi pe scenă.

- Care au fost rolurile care ţi-au plăcut cel mai mult?

„Cel care m-a marcat cel mai mult şi mai mult, pe care l-am jucat cu atât de multă bucurie, de care nu m-aş sătura niciodată, este Peggy Blue - Oscar şi tanti Roz. Este atâta bucurie în acel personaj încât n-are cum să nu te molipsească.”

- În concluzie, ce înseamnă acest liceu pentru tine?

„Este locul în care poţi crea, creşte şi te poţi forma ca om.”, ne-a spus Diana Apostu.

La final, am primit  şi răspunsul domnului director.

„Liceul „Ioan Slavici” înseamnă locul în care trăiesc în dimensiune temporala mai bine de jumătate din viaţă. Înseamnă locul în care am trăit  cele mai multe bucurii, este locul pe care doresc să- l înnobilez şi să-l fac mai frumos cu fiecare zi.”, ne-a spus domnul profesor Andrei Manovici, directorul Liceului Teoretic „Ioan Slavici”din Panciu.

Şi pentru că a mai rămas atât de puţin din 2017, Va urăm mult succes, reuşite şi multă sănătate, dragi elevi şi profesori. „La mulţi ani, pănceni!

( Janine  VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.