Orașul Panciu

Trupa de teatru Protha, din Panciu, s-a întors victorioasă de la București

Janine VADISLAV
12 iun 2018 3011 vizualizări

Cea de a II-a ediţie a Festivalului de Teatru al Adolescenţilor, Victoria Art, a fost cu noroc pentru tinerii artişti din Panciu. Trofeului Festivalului şi Premiul pentru interpretare rol principal masculin, acordat lui Alexandru Stan, a asigurat Trupei Protha locul fruntaş printre cele cincisprezece trupe de teatru din ţară şi din Bucureşti. Tinerii artişti vor beneficia de un bonus de zile mari, colaborarea de excepţie a actriţei Tania Popa, care va asigura scenografia şi costumele viitorului spectacol montat de trupa Protha.

„Fiecare premiu înseamnă o împlinire pentru noi, pentru noi ca persoane, pentru noi ca şi proiect. Premiul este o recunoaştere a talentului şi muncii noastre, cu atât mai pretţios cu cât munca noastră a fost răsplătită de un juriu format din profesionoşti ai scenei, acordat la un festival realizat de o şcoală de teatru. Deşi, ţelul nostru nu este de a lua premii în primul rând, ci de a realiza proiecte bune şi foarte bune, care să marcheze paşii făcuţi împreună.

La festival au fost prezente cincisprezece trupe de teatru de liceeni, atât din ţară, cât şi din Bucureşti, care au veniit cu spectacole, în majoritatea lor, realizate de actori profesionişti.  

- Cât de importantă  este colaborarea cu actritţa Tania Popa?

„Doamna Tania Popa va realiza scenografia şi costumele pentru viitorul spectacol pe care îl vom monta. Suntem la început de colaborarea, avem încredere că va fi ceea ce ne aşteptăm şi va contribui la succesul viitorului proiect. E o onoare pentru noi ca şi trupă să avem această colaborare, mai ales ca doamna Popa nu este la prima experienţă în scenografie. Rămâne să stabilim împreunp spectacolul viitor, care se va regăsi în repertoriul anului 2019.

- În acest moment, sunteţi cu o treapta mai sus faţă de anul trecut , mai buni, mai performanţi? întreb.

„Ierarhie în teatru pentru liceeni, oficial nu există. Neoficial, în mod clar, există ca urmare a spectacolelor realizate şi premiate la nivel naţional. Unii promovează această ierarhie, alţii afirmă că nu trebuie să existe una...  Cert este că noi existăm într-o anumită ierarhie ca urmare a parcursului pe care îl avem de şapte ani încoace. La început am fost doar o surpriză. Cu timpul, experienţa câştigată, calitatea spectaclelor şi jocul tinerilor noştri, a făcut să fim recunoscuţi pe plan naţional, să fim termen de comparaţie în festivaluri. Bineînţeles, ne obligă să muncim mai mult, să fim şi mai buni, să ţinem pasul cu evoluţia teatrală din România şi nu numai..Cert este că o trupă dintr-un “târguşor de provincie”, ca Panciu, este cunoscută de personalităţi din lumea teatrului din România, dar şi de publicul iubitor de teatru”, ne-a mai spus Cătălin Sfîrloagă, coordonatorul şi regizorul Trupei Protha, din Panciu. Alexadru Stan, elev în clasa a X la Ticeul Teoretic „Ioan Slavici”, din Panciu, a  primit premiul de interpretare pentru rolul principal, Cristhopfer, din piesa „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”. „Mi-am dorit acest premiu destul de mult. Orice premiu, laudă sau compliment este o dovada că ceea ce fac pe scena e ceva bun şi asta mă motivează să trag şi mai tare de mine, să-mi iasă şi mai bine şi să fie o interpretare foarte bună. Lui Christopher îi place matematica, la fel şi mie şi cred că asta m-a ajutat să înţeleg modul cum gândeşte, cum vede lucrurile. Pentru el, totul trebuie să fie „ordonat frumos, să fie logic”,  aceea, când se află în situaţii stresante, se calmează făcând lucruri mai puţin convenţionale, cum ar fi număratul sau bătutul la tobe. Cea mai mare provocare a fost să arăt, prin intermediul spectacolului, ce implică autismul, Eu cred că am reuşit să fac asta cu ajutorul domnului regizor Catalin Sfirloaga, cu ajutorul colegilor de trupă”  Dacă la început actoria era doar un hobby, cu timpul a devenit pasiune. De aeea Alexandru se gândeşte să urmeze această carieră, chiar dacă pe primul plan rămâne, deocamdată, tot  automatica.„Emoţii sunt mai mereu, fie ele pentru un rol mărunt sau unul mare. Mie personal îmi creează emoţii aşteptarea de dinainte de începerea spectacolului fiindcă, odată ajuns pe scenă, emoţiile se transformă în ceva constructiv care mă ajută să-mi duc rolul la capăt”, spune Alexandru Stan.Juriul acestei ediţii a festivalului a fost format din actorii Monica Davidescu, Tania Popa, Victoria Dicu, Cristian Iacob şi Silviu Biriş,  a consfinţit talentrul acestor adolescenţi minunaţi.  Din distribuţia spectacolului au făcut parte: Georgiana Cociorbă, Diana Dragnea, Ştefania Burduşa, Marta Ghimpu, Alexandra Ghimpu, Mihaela Rusi, Crina Isac, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Alexandru Stan, George Cristea, Bogdan Alban, Ionuţ Popa, Ştefan Drăgan şi Mugurel Costel.

Alti doi actori, Georgiana Cociorbă şi Eduard Crucianu au fost nominalizaţi la premiile de interpretare rol secundar feminin şi masculin, o nouă confirmare a valorii lor, şi o bucurie enormă care le răsplăteşte talentul şi munca. Participarea Trupei Protha la festival a fost o etapă a proiectului de educaţie nonformală care se derulează în parteneriat cu  Primăria Panciu.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.