Orașul Panciu

Trupa de Teatru Protha a elevilor de la Panciu aduce acasă două trofee

Janine VADISLAV
17 mai 2018 4012 vizualizări

Duminică 20 mai 2018, trupa Protha va juca pe scena teatrului de comedie din București

 

La finalul săptămânii trecute, Trupa Protha a sărbătorit Ziua Adolescentului  (11/13 mai 2018) urcând pe scenă la Bucureşti, la invitaţia Clubului UNESCO - Adolescenţii, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Asociaţia Euro CulturArt. Momentul special a avut loc în cadrul celei de a XXI-a ediţii, a Festivalului Naţional al Trupelor de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria”.

La eveniment au participat 25 de trupe de teatru (nouăsprezece trupe din Bucureşti şi şase din Panciu, Roman, Constanţa, Iaşi, Focşani şi Braşov. Trupa de Teatru Protha a venit în festival cu un spectacol în premieră: „Eşti un animal Viskovitz”, după Alessandro Boffa, în regia lui Cătălin Sfîrloagă, din distribuţie făcând parte Diana Dragnea, Marta Găuroiu, Alexandra Ghimpu, Mihaela Rusu, Ştefania Burduşa, Crina Isac, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Mugurel Costel, George Cristea,  Ştefan Drăgan, Alexandru Stan şi Ionuț Popa.

Deşi competiţia a fost una foarte strânsă juriul, din care au făcut parte actriţa şi profesorul universitar Adriana Trandafir (preşedintele juriului), actriţa Delia Seceleanu (Teatrul de Comedie), poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean, a acordat spectacolului „Eşti un animal Viskovitz” premiul pentru cea mai bună piesă, premiu obţinut de Protha şi ân 2017. Surprizele nu s-au oprit aici, premiul pentru interpretare rol principal masculin i-a fost acordat lui Eduard Crucianu, căruia rolul i se potriveşte mănuşă.

„Viskovitz este primul meu rol principal,  o încercare uriaşă care-mi oferă ocazia  să „cresc” de la un spectacol la altul, să improvizez, să-mi şlefuiesc jocul. Improvizaţia mi se pare un lucru esenţial în construirea unui spectacol de comedie.  Pentru cei care nu cunosc piesa, Viskovitz este un microb care se metamorfozează în diferite animale. Alături de colegul meu George Cristea, pe care îl felicit pentru jocul său, interpretez acest personaj extrem de complex. Ipostazele care îmi revin mie sunt cele de cintezoi, un romantic infantil care se află în căutarea dragostei adevărate şi încearcă să îşi întemeieze o familie, de melc - hermafroditul suprem, bisexual şi în  acelaşi timp narcisist! Ciudat, nu? Vreau să-i mulţumesc şi Dianei Dragnea,  în mod special, pentru ceea ce face pe scenă, unde interpretează pe Liuba, alături de care Viskovitz are aventuri tragicomice”, povesteşte Eduard.

- Cum a fost evoluţia voastră pe scena bucureşteană, având în vedere că  aţi participat cu un spectacol în premieră?  Întreb.    

„A fost unul reuşit, apreciat de juriu ca fiind cel mai bun din festival. Suntem mulţumiţi de reuşitele noastre si de premiile obţinute. Este o confirmare dar, munca noastră nu se opreşte aici. Vor fi multe repetiţii, multe spectacole, care vor rafina evoluţia noastră pe scena, ne va îmbogăţi.

- Te aşteptai să primeşti unul dintre cele mai râvnite premii?

„Sincer, nu!  Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rol principal este o onoare pentru mine şi sunt extrem de fericit deoarece asta înseamnă că jocul meu este apreciat, îmi dă o siguranţă, mă ajută să merg mai departe. Vreau să mulţumesc domnului coordonator, persoana care ne este alături întotdeauna şi ne ajută să devenim în primul rând oameni de calitate, ne motivează enorm pentru a ajunge la maxim de calitate.  La fel gândesc şi colegii mei de trupă, trupa fiind pentru mine  cea de-a doua familie”, ne-a mai spus Edy Cruceanu, care a făcut  un rol de excepţie.

Cătălin Sfîrloagă, regizorul spectacolului, nu-şi mai revine din emoţii deşi îşi cunoaşte bine trupa, cunoaşte puterea artiştilor săi de a da viaţă, în mod excepţional  unei piese de teatru. Pare o minune, dacă ne gândim că sunt totuşi nişte adolescenţi (aparent) obişnuiţi, pasionaţi de artă, al căror program se desfăşoară dimineaţa în sălile de curs de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, din Panciu, iar după amiaza, pe scena improvizată, unde dau viaţă unor personaje...  Pentru regizor acest festival a fost şi un test, având în vedere că doi dintre cei mai buni actori ai trupei, Diana Apostu si Andrei Gheoca s-au retras  fiind preocupaţi de Bacalaureatul care-i aşteaptă la finele clasei a XII... Le urăm şi noi succes şi  tot norocul din lume.

-  Eraţi sigur de reuşită?

„Am plecat la un nou drum cu emoţii şi aşteptări. Emoţii fiindcă am lucrat la acest nou spectacol doar două zile, într-una patru ore şi în a doua zi unsprezece ore. Emoţii fiindcă n-am avut un spectacol propriu zis ci doar o repetiţie cu un public restrâns; un public foarte apropiat nouă şi care ne putea oferi un feed back subiectiv. Spectacolul din festival a fost prima întâlnire cu publicul, dar şi cu juriul în acelaşi timp. Am lucrat aplicat pe regulile impuse de organizatorii festivalului, dar spectacolul prezentat este doar o parte din produsul final.

Au fost şi  momente - puţine e adevărat - în care ne-am gândit, din respect pentru festival, să renunţăm in acest an, dar ne-am revenit imediat.  Doar suntem câştigătorii din ultimii 2 ani, la rând, când am primit  Premiul special al juriului, în 2016 şi Premiul pentru cel mai bun spectacol, în 2017.  Am câştigat şi în acest an, iar duminică 20 mai 2018, de la ora 19,30, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, vom juca, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti “festCo”, aflat la a XVI-a ediţie, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, spectacol premiat 2017 la Festivalul „Jos Pălăria”.  Eu sunt mulţumit de ceea ce a făcut fiecare dintre colegii mei de proiect pentru a aduce spectacolul la acest nivel, a spus Cătălin Sfîrloagă, regizorul şi coordonatorul Trupei Protha.

Pentru a face performanţă, tinerii actori au nevoie de multă muncă, mult studiu, timp petrecut la repetiţii, uneori câte 12 ore pe zi, efort susţinut, echilibru între şcoală şi pasiunea pentru teatru, timp mai puţin, sau deloc, pentru socializare cu prietenii şi chiar cu familia. Pentru ei teatrul înseamnă viaţă în acest moment, chiar dacă nu se gândesc să facă o carieră din această pasiune. Nu este nici „doar un hobby” căci înseamnă foarte multă muncă şi respect pentru lucrul în echipă, respect pentru cei care îi invită la festivaluri, pentru spectatorii din ţară, dar mai ales din micul lor orăşel Panciu, cochet, vesel, prietenos  care, cu siguranţă, îi inspiră.

„Şansa noastră, ca şi trupă, a fost sprijinul acordat de Primăria Panciu şi de către Iulian Nica, edilul local. Aşa am devenit un „ambasador” al oraşului, al judeţului şi al ţării. Trupa Protha este a comunităţii păncene!” a mai spus regizorul Cătălin Sfîrloagă.

Viitorul trupei arată bine, iar aprecierile curg. Iată ce scria pe pagina sa de facebook poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean, după  ce a văzut piesa „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”: „Mergeţi să vedeţi ce minuni se pot face cu nişte adolescenţi dintr-un târguşor de provincie ( Panciu). Mergeţi să vedeţi o poveste tulburătoare despre puterea  de a-ţi găsi calea. Autismul nu înseamnă să fii absent din propria viaţă...”

Au planuri multe, participări la festivaluri în ţară şi străinătate, unde vor juca în limba română şi limba franceză, iar anul viitor vor monta un spectacol în limba engleză. Participarea Trupei Protha la toate aceste manifestării culturale reprezintă o etapă a proiectul de educaţie non formală derulat în parteneriat de Asociaţia Protha Panciu, Primăria Panciu, Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu şi Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu. Deplasarea trupei este asigurată de Primăria Panciu, ca urmare a derulării acestui proiect educaţional.  (Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.