Orașul Panciu

Trei zile de evenimente culturale, spectacole și competiții sportive la ediția din acest an a Zilelor Orașului Panciu

Ziarul de Vrancea
1 oct 2018 2194 vizualizări

Timp de trei zile, păncenii au sărbătorit cea de-a XIV-a ediție a Zilelor Orașului cu manifestări culturale, spectacole artistice și competiții sportive.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc sâmbătă, 29 septembrie 2018, când primarul Iulian Nica a întâmpinat invitații cu un cuvânt de bun venit la sărbătoarea păncenilor de pretutindeni.

„Zilele Orașului Panciu reprezintă, prin tradiție, sărbătoarea oamenilor vrednici și gospodari, care dau cep la butoiul cu vin înăsprit, după munca istovitoare de peste an pe glia străbună!  Sunt convins că vom fi, din nou, aceleași gazde minunate și primitoare pentru toți cei care ne vor trece pragul! Că vom arăta lumii întregi, în An Centenar, că suntem uniți în suflet și în idealuri, că știm să prețuim tot ceea ce ne oferă aceste meleaguri, binecuvântate de Dumnezeu și  să petrecem împreună, așa cum, zi de zi, muncim tot împreună!”, a spus primarul Iulian Nica.

Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a fost transmis celor prezenți de vicepreședintele Dănuț Cristian.

„Reprezentați una dintre cele mai frumoase și dezvoltate comunități din județul Vrancea, datorită implicării și profesionalismului echipei de la Primăria Panciu, condusă de către domnul primar, Iulian Nica, pe care, pe această cale, îl felicităm! Vă urez mult succes, în viitor, în proiectele pe care le aveți în derulare și pe care doriți să le inițiați! Vă asigirăm că vă puteți baza oricând pe sprijinul și pe deschiderea noastră, a administrației publice județene! La mulți ani, dragi pănceni!”, a transmis Marian Oprișan.

 Deschiderea oficială a Zilelor Orașului Panciu a beneficiat de prezența unei delegații a administrației locale din comuna Ghioroc, județul Arad, condusă de viceprimarul Nicolae Hedean.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu aici și vreau să vă urez la mulți ani, din partea Consiliului Local Ghioroc și a domnului primar, Corneliu Popi-Morodan!”, a spus Nicolae Hedean.

Pentru prima oară, la Zilele Orașului Panciu, a participat și Mona Popovici, realizator-producător la Tele M Iași, care a felicitat administrația locală pănceană pentru activitatea pe care o desfășoară.

„Aveți o administrație reprezentativă, cu multe realizări. Îmi permit, ca om cu o experiență de 16 ani de televiziune, de contact direct cu dumneavoastră, care îmi scrieți, să vă spun ca puteți spera în continuare! Ați ales bine și iată că rezultatele se văd! Este mulțumirea mea, ca om de televiziune, să vin și să văd că aveți tot ceea ce vă trebuie ca elemente de civilizație și de confort! Mulțumesc domnului primar, mulțumesc tuturor gazdelor, vă mulțumesc dumneavoastră pentru încredere și vă promit că sunt acolo pentru dumneavoastră și aștept să-mi scrieți, să vă pot răspunde la toate mesajele! Distracție frumoasă la Zilele Orașului Panciu!”, le-a urat păncenilor Mona Popovici.

Festivitatea a inclus și un program artistic susținut de Francesca Milea și elevii clasei a III-a C, de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, pregătiți de profesoara Gabriela Duță și de Grupul Folcloric Româncuțele, de la Clubul Copiilor Panciu, coordonat de profesoara Maria Cristescu.

Muzica Militară a Garnizoanei Focșani, dirijată de Bogdan Ciuraru, a interpretat un colaj de cântece și a însoțit, în paradă, invitații și participanții la eveniment, până la Parcul Casei de Cultură Mihai Eminescu, pe traseul Monumentul Eroilor-Str. Nicolae Titulescu-Bulevardul Independenței.

Pe scena în aer liber s-a desfășurat primul spectacol al zilei, cel al tinerelor talente locale și prezentat de acorul Sorin Francu, directorul Teatrului Maior Gheorghe Pastia din Focșani.

Programul artistic a fost susținut de:

Au susținut o demonstrație de karate membrii Clubului Kazumi Panciu, antrenați de Marius Cojocaru, profesor doctorand de educație fizică, specializarea karate.

Programul a fost încheiat cu un dans popular tradițional și o demonstrație de cheerleading, prezentate de Echipa de Majorete și Cheerleading Eagles Panciu, pregătită de profesoara Oana Ioan.

Pentru fiecare artist, grup de elevi și echipă, Primăria Orașului Panciu a oferit cadouri și diplome de excelență. Cu diplome de excelență au fost recompensați și profesorii coordonatori. Tot o diplomă de excelență a primit și Muzica Militară a Garnizoanei Focșsani.

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, la Mănăstirea Brazi, au fost premiați și câștigătorii Concursului Național de Artă Creștină Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi - Ediția a X-a, organizat de Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu, Primăria Orașului Panciu, Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu, cu sprijinul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, al Protoieriei Panciu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural. Anterior, începând cu ora 10.00, s-au desfășurat secțiunile Cântec de toacă și Muzică religioasă. Susținerea financiară a premiilor a fost asigurată de Primăria Orașului Panciu și Centrul Cultural Vrancea. În cadrul evenimentului, Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, dirijată de Arhid. Prof. Gianin-Cristian Oprea, a prezentat un recital de cântece religioase și laice.

De la ora 17.30 a început Seara tineretului, spectacol prezentat de actorul Sorin Francu. Pe scena din Parcul Casei de Cultură Mihai Eminescu au evoluat: Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, Gabriela Comăneci, DJ Sava cu DDY NUNES și Carine, Alexandra Ungureanu și Grasu XXL. Alături de ei, au susținut câte un minirecital tinerii artiști locali, Miruna Teodora Anicăi Ifrim și Giada Giulia Giardinelli. Programul s-a încheiat cu un After Party animat de DJ Sava.

Duminică, 30 septembrie 2018, la ora 10.00, s-a dat startul ediției a VI-a a Semimaratonului Toamnei Păncene, organizat în parteneriat cu Clubul Sportiv Panciu. Competiția a beneficiat și de sprijinul Ricomed București, care a asigurat participanților produse de medicină sportivă. Concursul s-a desfășurat pe categorii de vârstă, sportivii având de parcurs traseul Monumentul Eroilor - Str. Nicolae Titulescu - Str. Titu Maiorescu - Str. Cuza Vodă - Str. Ciprian Porumbescu - Monumentul Eroilor. La festivitatea de premiere, primarul Iulian Nica a acordat câștigătorilor diplome și medalii.

De la ora 16.00 a început spectacolul susținut de Ansamblul Floricică de la munte, Geta Postolache, Nicolae Datcu, Margareta Clipa, Lia Tăburcean, Mira, Alex Velea și Randi. Evenimentul a fost prezentat de Răzvan Simion, de la Antena 1 și actorul Sorin Francu. Focul de artificii din finalul spectacolului a marcat încheierea ediției XIV-a Zilelor Orașului Panciu.

Artiștii care au răspuns invitației de a susține recitaluri, sâmbătă și duminică, la Zilele Orașului Panciu, au primit diplome de excelență de la primarul Iulian Nica.

Pentru prima dată, la sărbătoarea orașului, în 2018 păncenii au petrecut nu doar cu must și cu tradiționalul vițel la proțap, pregătit de maestrul Bartha de la Sfântul Gheorghe, ci și cu gulaș, pregătit după rețeta originală de Mihai Anghelache.

Tot în cadrul Zilelor Orașului Panciu, administrația locală a organizat și evenimentul cultural Păncenii și Eroii Primului Război Mondial, care s-a desfășurat vineri, 28 septembrie 2018. Cu acest prilej, a fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă pentru poetul basarabean Alexie Mateevici, pentru care a fost oficiată și o slujbă de pomenire. Elevii Miruna Teodora Anicăi Ifrim, Maria Elena Bucur, Andreea Beatrice Moraru și Bogdan Oprea, de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, coordonați de profesoara Mirela Georgescu, au susținut, la Casa de Cultură, programul artistic Omagiu limbii române.

Tot la Casa de Cultură, au avut loc lansările de carte Contribuția locuitorilor orașului Panciu la făurirea și apărarea României Mari - autor: prof. Mihail Adafini, președintele Filialei Vrancea a Societății de Științe Istorice din România și Panciu, de la începuturi și până astăzi (monografia orașului în imagini), autor: prof. Costică Zbârciog - ambele volume fiind editate cu sprijinul oferit de primarul Iulian Nica.

Evenimentul de vineri, 28 septembrie 2018, a beneficiat de prezența invitaților speciali Vasile Malanețchi, directorul Muzeului Național de Literatură din Chișinău și Ioan Găină, director-fondator al Casei-Muzeu Alexie Mateevici din Zaim - Republica Moldova. Alături de aceștia au fost profesorul și scriitorul Ștefan Andronache și protopopul Gheorghe Joghiu din Tecuci, precum și preotul Stelian Chirvase din Movileni, județul Galați.

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, și cicliștii vrânceni au salutat păncenii cu ocazia sărbătorii lor, la startul ediției a IV-a a evenimentului Drumul Podgoriilor Vrâncene pe bicicletă. La aceasta editie s-a pedalat prin Podgoria Panciu,  situată la cea mai mare altitudine din judetul Vrancea.

Evenimentul Zilele Orașului Panciu a găzduit și Târgul Meșterilor Populari Vrânceni, organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea.

„Le mulțumesc tuturor păncenilor pentru că au acceptat invitația de a fi în număr atât de mare împreună cu noi la sărbătoarea orașului! Le mulțumesc oaspeților care ne-au onorat cu prezența lor: domnului viceprimar Nicolae Hedean și colegilor săi de la Primăria și Consiliul Local Ghioroc, doamnei Mona Popovici, realizator-producător Tele M Iași și reprezentanților administrației locale județene! Le mulțumesc, în egală măsură, invitaților din Republica Moldova! De asemenea, le mulțumesc tinerilor noștri talentați, care ne-au oferit clipe minunate în spectacolul lor; le mulțumesc profesorilor coordonatori și părinților, pentru susținerea în organizarea acestui spectacol! Le mulțumesc tuturor artiștilor care au urcat pe scenă în cele două seri! Le mulțumesc sponsorilor care ne-au sprijinit: SC Agromimago SRL, SC Altdorf Tehnic SRL,  SC Aurora SRL Focșani, SC Autoservice Dac SRL Panciu, Casa de Vinuri Cruceanu, SC Cepter Company SRL, SC Duo Everst Cafe SRL, SC Gazmir SRL, SC Geovi Construct SRL, SC Karpatendiva SRL, Sc Martensa SRL, SC Melistest SRL, SC NewRich SRL, SC NIAN COMEX SRL, SC Stefand Imperial SRL, SC Vrasinter SRL și SC ZANFIR SRL. Nu în ultimul rând, le mulțumesc tuturor colegilor mei, din Primăria Orașului Panciu, care au fost alături de mine și au contribuit, prin munca lor, la reușita acestui eveniment deosebit!”, a declarat primarul Iulian Nica.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.