Orașul Panciu

Scriitoarea Mariana Rogoz Stratulat a primit Trofeul ”Mihai Eminescu” pentru promovarea culturală a orașului Panciu

Mihaela Vlădescu
16 ian 2018 2893 vizualizări

Scriitoarea Mariana Rogoz Stratulat a primit Trofeul „Mihai Eminescu”, în semn de mulțumire și prețuire pentru activitatea literară și pentru promovarea culturală a orașului Panciu.

Trofeul i-a fost înmânat de primarul Iulian Nica, în cadrul evenimentului organizat organizat de Primăria Orașului Panciu și Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, de Ziua Culturii Naționale. „Sunt un om al orașului Panciu. Ca profesor, era normal să fiu implicată în acțiunile culturale. Și nu doar ca profesor m-am simțit și mă simt legată de orașul Panciu. M-am născut aici, am învățat și am trăit aici, și trebuie să rămân tot aici, să-mi asum și responsabilitatea plecării într-o altă lume. Vă mulțumesc foarte mult, să fiți sănătoși și să faceți și de acum înainte tot ce e mai frumos pentru acest oraș”, a declarat scriitoarea.

Evenimentul a prilejuit și lansarea cărții „Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?”, pe care Mariana Rogoz Stratulat a editat-o cu sprijinul primarului Iulian Nica. Volumul, prefațat de Lucia Olaru Nenati, conține 45 de poezii în vers liber și două poeme în proză. „Prin ceea ce am inclus în acest volum, nu fac altceva decât să mă prezint pe mine însămi, să-mi prezint gândurile și concepțiile despre viață. Titlul cărții nu reprezintă un reproș, ci o dorință de a afla de ce am fost înzestrată cu acest har prin care doresc să spun adevărul despre ceea ce trăiesc în intimitatea mea. De fapt, întrebarea din titlu urmează o anumită linie - a luminii, a liniștii, a umbrei, a dorului, a dragostei. Versurile, la prima lectură, par a fi simple și transparente, precum lacurile de munte dar, tot ca lacurile de munte, pot fi adânci și profunde. Veți întâlni, de asemenea, imagini paradoxale ce alternează cu imagini solare, toate finalizate cu o îmbrățișare de dragoste eternă. Veți descoperi, în poemul final, că nu este vorba despre o pedeapsă ori despre un blestem aruncat asupra mea de către Dumnezeu, ci despre o binecuvântare. Și aș putea să modific puțin titlul și să spun: «Mulțumesc, Doamne, că m-ai pedepsit cu mine!”, a spus Mariana Rogoz Stratulat.

Pănceni care au contribuit la făurirea și apărarea României Mari

Manifestarea a debutat cu un moment de reculegere în memoria scriitorului Ionel Bandrabur și a profesoarei Stela Neagu. A urmat evocarea „Contribuția bărbaților din orașul Panciu la făurirea și apărarea României Mari (14 august 1916 - 4 august 1919)”, dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918. Autorul - profesorul Mihail Adafini, președintele Filialei Vrancea a Societății de Științe Istorice din România - a prezentat o scurtă istorie a Regimentului Putna nr. 10, cu aspecte mai puțin cunoscute despre campaniile militare din 1916, 1917 și 1918, precum despre și luptele pentru alungarea armatei maghiare din nord-vestul Transilvaniei.

Sărbătoarea culturii naționale a mai prilejuit și lansarea volumului II al lucrării „Vrancea Literară - Antologia scriitorilor vrânceni“, coordonată de profesorul Culiță Ioan Ușurelu, președintele Ligii Scriitorilor din Vrancea. În finalul evenimentului, actorii Trupei de Teatru „Protha” din Panciu, pregătită de Cătălin Eduard Sfîrloagă, au adus un omagiu poetul național, Mihai Eminescu, la 168 de la naștere, prin intermediul unui recital de versuri din lirica eminesciană. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.