Orașul Panciu

Galerie foto | Sinteza manifestărilor derulate la Zilele Orașului Panciu 2019

Ziarul de Vrancea
4 oct 2019 3636 vizualizări

Această sinteză însoțită de fotografii apare într-o postare activată pe contul de facebook Primăria Orașului Panciu

Cea de-a XV-a ediție a Zilelor Orașului Panciu, manifestare organizată de Primăria și Consiliul Local al Orașului Panciu, alături de Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu, s-a desfășurat în perioada 28-29 septembrie 2019.

Programul evenimentului a inclus spectacole artistice, competiții sportive, Târgul Meșterilor Populari - Ediția a VI-a, organizat împreună cu Centrul Cultural Vrancea și Concursul Național de Artă Creștină Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi - Ediția a XI-a, organizat, în parteneriat, de Primăria Orașului Panciu, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu, Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu, cu sprijinul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și al Protoieriei Panciu, al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea și al Consiliului Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea.

Sâmbătă, 28 septembrie, primarul Iulian Nica a întâmpinat oaspeții în centrul orașului, la Monumentul Eroilor. Alături de oficialitățile locale au fost vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, consilierul județean Vasile Melinte și primarul Corneliu Popi-Morodan, împreună cu o numeroasă delegație din comuna Ghioroc, județul Arad.

„Mă bucur foarte mult să ne revedem la cea de-a XV-a ediție a Zilelor Orașului Panciu, eveniment de suflet pentru toți păncenii de pretutindeni, dar mai ales pentru noi, ca gazde!“, le-a spus celor prezenți primarul Iulian Nica.

Maria Murgoci și Ansamblul Folcloric Țara Vrancei au deschis evenimentul cu o suită de cântece și dansuri populare, la care s-au alăturat și elevii claselor a III-a A (prof. Anișoara Vizitiu) , a IV-a C (prof. Gabriela Duță), a VI-a A (prof. Olguța Sfetcu), a VII-a A (prof. Luminița Iliescu), Ansamblul Folcloric Nuța Ghețu (îndrumător: prof. Paraschiva Buzatu), de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu și Grupul Româncuțele (îndrumător: prof. Maria Cristescu), de la Clubul Copiilor Panciu.

Alături de Muzica Militară Focșani - dirijor: locotenent Bogdan Ciuraru - cei prezenți au fost invitați la Parada costumelor populare, pe traseul Str. Nicolae Titulescu - Bdul. Independenței - Parcul Casei de Cultură Mihai Eminescu. De pe scena în aer liber, primarul Iulian Nica a adresat tuturor cuvântul său de bun venit la sărbătoarea orașului.

„Așa cum le stă bine unor gazde care se respectă, am îmbrăcat, din nou, straie de sărbătoare! Și în acest an, am pregătit pentru fiecare multe surprize frumoase, pe care de abia așteptăm să vi le dezvăluim! Suntem gata să vă bucurăm inimile cu momente artistice pe toate gusturile! Să uităm cu toții de griji și de probleme! Zilele Orașului Panciu să fie sărbătoarea care ne unește pe toți păncenii de pretutindeni! Să ne bucurăm de rodul muncii de peste an, să ducem mai departe minunatele tradiții și obiceiuri ale locului, să ne promovăm cultura, arta și creația populară, tinerele talente, sportivii și producătorii locali! Să fim mândri de oamenii noștri, vrednici și gospodari care, prin munca, efortul, dragostea și dăruirea lor, au înnobilat comunitatea noastră, ducând faima orașului dincolo de limitele județul nostru și ale țării! Fie ca bunul Dumnezeu să ne ocrotească pe toți, să ne dea sănătate, gânduri bune, înțelepciune, răbdare, puterea de a continua și de a finaliza, împreună, toate proiectele pe care le-am început!”, a spus primarul Iulian Nica.

Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a fost transmis celor prezenți de vicepreședintele Dănuț Cristian.

„Permiteți-mi să vă salut din partea domnului președinte Marian Oprișan! Toată admirația domniei sale pentru ceea ce faceți, pentru că sunteți vrânceni adevărați, oameni care își pastrează tradițiile și, mai mult decât atât, le duceți mai departe! Sunteți oameni deschiși, oameni bucuroși, oameni sinceri! Vă felicit, domnule primar, pentru organizarea acestui eveniment! Consiliul Județean Vrancea va fi întotdeauna alături de dumneavoastră! Două zile minunate să aveți! La mulți ani!”, a transmis vicepreședintele Dănuț Cristian.

Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc, a mulțumit gazdelor pentru invitația de a participa la sărbătoarea păncenilor.

„Am venit cu drag, pentru al patrulea an, să fim împreună și să ne bucurăm de Zilele Orașului Panciu! Am văzut păncenii dumneavoastră harnici! Să știți că și la noi, în podgorie, se muncește la culesul strugurilor! Ne-am bucurat să vedem recolte frumoase și să sperăm că și vinul va fi de calitate! Vă spun un sincer la mulți ani! Dumnezeu să binecuvânteze orașul Panciu și pe locuitorii lui”, a spus Corneliu Popi-Morodan.

Cei care au deschis primul spectacol al zilei au fost artiștii Ansamblului Folcloric Țara Vrancei, care au adus în prim-plan tradiționalul meșteșug al vinului. Seara Tineretului, prezentată de actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Maior Gheorghe Pastia din Focșani, a continuat cu un program artistic susținut de tinerele talente de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza și Liceul Teoretic Ioan Slavici. Au urcat pe scenă:

• Miruna Ciupercă și Andreea Jipa, clasa a III-a A, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu - coordonator: prof. Anișoara Vizitiu;

• Andreea Beatrice Moraru - clasa a VI-a, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu - coordonator: prof. Mirela Georgescu;

• Bogdan Oprea - clasa a VI-a, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu;

• Grupul Folcloric Româncuțele - Clubul Copiilor Panciu - coordonator: prof. Maria Cristescu;

• Maria Elena Bucur, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu - coordonator: prof. Mirela Georgescu;

• Ana Maria Gonciar - clasa a IX-a - Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu;

• Giada Giardinelli, clasa a VII-a, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu;

• Miruna Teodora Anicăi Ifrim - clasa I - Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu - îndrumător: prof. Iuliana Dima;

• Trupa de Majorete Eagles Panciu, pregătită de profesoara Oana Ioan.

Tututor celor care au evoluat pe scenă, Primăria Orașului Panciu a oferit cadouri și diplome de excelență. Cu diplome de excelență au fost recompensați și profesorii coordonatori, precum și profesorii Anemona Purdel - consilier educativ și Valeriu Jalbă Bandrabur - directorul Liceului Tehnologic Al. I. Cuza. O diplomă de excelență a primit și Muzica Militară a Garnizoanei Focșani.

Recitalurile serii au fost susținute de Misha, Spike și Puya.

Sâmbătă, 28 septembrie 2019, la Mănăstirea Brazi, au fost premiați și câștigătorii Concursului Național de Artă Creștină Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi - Ediția a XI-a. Anterior, începând cu ora 10.00, s-au desfășurat secțiunile Cântec de toacă și Muzică religioasă. Susținerea financiară a premiilor a fost asigurată de Primăria Orașului Panciu și Centrul Cultural Vrancea.

Tot sâmbătă, 28 septembrie 2019, s-a desfășurat și prima ediție a competiției de fotbal pentru copii, Cupa Orașului Panciu, organizată de Primăria Orașului Panciu și CS Covaci Junior Focșani. Meciurile s-au disputat în Sala Mare de Sport a Orașului Panciu, iar premierea a avut loc pe scena din Parcul Casei de Cultură. În cadrul festivității, primarul Iulian Nica a oferit tuturor echipelor participante trofee, diplome și medalii.

Duminică, 29 septembrie 2018, la ora 10.00, s-a dat startul ediției a VII-a a Semimaratonului Toamnei Păncene, eveniment organizat în parteneriat cu Clubul Sportiv Panciu. Concursul s-a desfășurat pe categorii de vârstă, sportivii având de parcurs traseul Monumentul Eroilor - Str. Nicolae Titulescu - Str. Titu Maiorescu - Str. Cuza Vodă - Str. Ciprian Porumbescu - Monumentul Eroilor. La festivitatea de premiere, primarul Iulian Nica a acordat câștigătorilor diplome și medalii.

De la ora 16.00, în Parcul Casei de Cultură Mihai Eminescu a început spectacolul susținut de Geta Postolache, Maria Iliuț și Ansamblul Crenguța de iederă, Ansamblul Etnofolcloric Plăieșii, Maria Constantin, Maria Dragomiroiu, Alina Eremia și VUNK. Evenimentul a fost prezentat de cunoscutul realizator TV, Cristian Brancu, de la Antena Stars și actorul Sorin Francu. Focul de artificii din finalul spectacolului a marcat încheierea ediției XV-a Zilelor Orașului Panciu.

Artiștii care au răspuns invitației de a susține recitaluri, sâmbătă și duminică, la Zilele Orașului Panciu, au primit diplome de excelență de la primarul Iulian Nica.

Ca în fiecare an, la sărbătoarea orașului, păncenii au petrecut cu must, vițel la proțap, pregătit de maestrul Bartha de la Sfântul Gheorghe și cu gulaș, pregătit după rețeta originală, de Mihai Anghelache.

Tot în cadrul Zilelor Orașului Panciu, vineri, 27 septembrie 2019, a avut loc edința Solemnă a Consiliului Local, în cadrul căreia, la inițiativa primarului Iulian Nica, regretatul medic Eugen Băleanu, fost director al Spitalului Panciu, a primit, post-mortem, Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Panciu.

Evenimentul Zilele Orașului Panciu a găzduit și cea de-a VI-a ediție a Târgului Meșterilor Populari Vrânceni, organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea. Pavilioanele târgului au fost amplasate pe Bulevardul Independenței, în imediata apropiere a Casei de Cultură Mihai Eminescu.

Din partea Centrului Cultural Vrancea au participat următorii meşteri populari şi producători tradiţionali:

 Meşteri populari:

• Şerban Terţiu din Nereju, Tezaur Uman Viu – măşti tradiţionale din piele şi lemn;

• Pavel Lupaşc din Nereju – sculptură în lemn, măşti şi instrumente populare;

• Anneta Huşcă din Bârseşti – ţesături, ştergare;

• Maricica Mărăşteanu din Câmpuri – ţesături, ştergare;

• Ţica Geană – din Soveja – ţesături, ştergare;

• Ionuţ Durac din Mărăşeşti – rudărit.

 Producători tradiţionali:

• Marian Trifan, apicultor – stupina Vînători;

• Florentina Trifan – din localitatea Reghiu - gemuri, dulceţuri, zacuscă, şerbet, fructe.

Din partea Clubului Copiilor Panciu, au participat Maria Cristescu, Lenuța Panaete și Adriana Chelaru, cu tapiserii tradiționale, icoane pe lemn și pe sticlă și alte produse tradiționale.

„Mulțumesc tuturor păncenilor, dar și prietenilor noștri din județ, care au acceptat invitația de a fi împreună cu noi, în număr atât de mare la Zilele Orașului Panciu! În același timp, le mulțumesc oaspeților de la Ghioroc - domnului primar, Corneliu Popi-Morodan și consilierilor locali de la Ghioroc. Le mulțumesc tuturor artiștilor care au răspuns invitației noastre și ne-au oferit recitaluri de neuitat! Le mulțumesc și îi felicit pe tinerii noștri talentați și profesorilor care i-au pregătit! Le mulțumesc sponsorilor: SC Agromimago SRL (Stanciu Alin), SC Altdorf Tehnic SRL, SC Aurora SRL Focșani, SC Autoservice Dac SRL Panciu, Casa de Vinuri Cruceanu, SC Duo Everst Cafe SRL, SC EDIL IMPERIAL SRL, SC Gazmir SRL, SC Geovi Construct SRL (Laura Croitoru), SC Karpatendiva SRL (NEVIS), Sc Martensa SRL (Socaci Sorin), SC NIAN COMEX SRL, SC Stefand Imperial SRL, SC SORIRAF SRL (Sorin Filip). Nu în ultimul rând, le mulțumesc tuturor colegilor mei, din Primăria Orașului Panciu, care au fost alături de mine și au contribuit, prin munca lor, la reușita acestui eveniment deosebit!”, a declarat primarul Iulian Nica.

Text informații + foto: Primăria Orașului Panciu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.