Orașul Panciu

Foto | Cum a fost la comemorarea a 100 de ani de la nașterea scriitorului păncean Ionel Brandabur

Ziarul de Vrancea
2 mai 2022 2105 vizualizări

Amănunte în legătură cu modul în care s-a desfășurat  comemorarea a 100 de ani de la nașterea scriitorului păncean Ionel Brandabur au fost făcute publice prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu

In Memoriam Ionel Bandrabur - 100 de ani de la naștere

„In Memoriam Ionel Bandrabur” s-a numit evenimentul găzduit joi, 28 aprilie 2022, începând cu ora 11.00, de Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu, în cadrul căruia a fost evocată personalitatea scriitorului păncean, de la a cărei naștere s-au împlinit 100 de ani.

Au răspuns invitației noastre cunoscuții oameni de litere ai Vrancei de astăzi, Petrache Plopeanu, Radu Borcea, Adrian Matei, Ion Tătaru și Mariana Rogoz Stratulat, împreună cu președintele Ligii Scriitorilor din județ, domnul Culiță Ioan Ușurelu - amfitrionul evenimentului de la care nu puteau să lipsească doamnele Maria Bandrabur și Isabel Bandrabur - soția și fiica scriitorului. Ne-am bucurat să-l avem alături de noi pe domnul primar, Nicolai Mărăscu, dar și pe consilierii locali Constantin Belibou și Cristinel Danțiș. Le mulțumim că au venit cu drag de cultură și prețuire sinceră pentru scriitorul, profesorul și omul Ionel Bandrabur, tuturor cadrelor didactice, în activitate sau pensionare.

Colocviul literar, având în centrul atenției volumul Opera Omnia - Ediția a II-a, reeditat în acest an, la Editura „Salonul Literar”, cu sprijinul acordat de Primăria Orașului Panciu, l-a avut ca moderator pe Culiță Ioan Ușurelu, președintele Ligii Scriitorilor din Vrancea.

„Comemorăm un om și un scriitor care ar fi împlinit, în acest aprilie, pe 22, o sută de ani. Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare și, în 2016, domnul Bandrabur a plecat la «Cenaclul din Ceruri». Suta de ani a împlinit-o acolo, dar noi suntem aici și îl comemorăm cu cinste pentru că a meritat”, a spus, în deschidere, Culiță Ioan Ușurelu.

Acesta a evocat anii de liceu, perioadă în care l-a cunoscut pe Ionel Bandrabur ca profesor de limba franceză și limba latină.

„L-am cunoscut pe Ionel Bandrabur ca un om de o mare bunătate și ca un profesor foarte documentat. N-am știut nimic despre alte activități ale domniei sale. După ce am absolvit am aflat că profesorul meu de franceză și latină era un scriitor recunoscut, care a putut să-l emoționeze chiar pe Marin Preda. Am mai aflat că a fost studentul lui Blaga și mă tot gândeam: de ce domnul Bandrabur nu ne-a spus cine este, de fapt? El este absolvent de filosofie, studentul lui Blaga! Pe urmă mi-am dat seama de ce: pentru că Blaga era interzis și el avea un dosar «greu», care nu îi permitea să predea filosofia. După ce am aflat toate acestea și am început și eu să scriu, l-am găsit mai des pe domnul profesor Ionel Bandrabur, ca să-i cer părerea, sfaturile, pe care mi le-a dat cu bunăvoința recunoscută, cu bunătatea lui, atât de mult cunoscută de unii, și mult prea puțin de alții. Probabil, a simțit și el ceva în micuțul acela de 17-19 ani, că poate deveni ceva. Se pare că a avut mână bună, iar domnul Bandrabur și Dumnezeu m-au ajutat”, și-a amintit Culiță Ușurelu.

El a precizat că prima ediție a volumului Opera Omnia, apărut în 2016, anul trecerii la cele veșnice a scriitorului, reprezintă un omagiu adus mentorului său.

„Este o carte care merită citită, nu neapărat pentru faptul că ar fi un «dat poetic» de excepție, deoarece nu am găsit metafore, nu am găsit întorsături de vers, nu am găsit ceea ce, îndeobște, constituie poezia clasică sau poezia post-pmodernă. Aici este vorba despre o nouă poezie. (...) Citind această carte, vă veți da seama de un fapt extraordinar, pe care toți am dori să-l avem: luciditatea la această vârstă înaintată. O luciditate extraordinară se degajă din aceste poeme - poeme în proză”, a spus scriitorul Petrache Plopeanu despre „Opera Omnia”, care include 4 cărți - „Adevărul e în vin”, „Prima carte a adevărului”, „A doua carte a adevărului” și „A treia carte a adevărului” - scrise de Ionel Bandrabur în perioada 2003-2013.

„În aforismele domnului Bandrabur observ o anumită atitudine, un mesaj, o voce puternică, un îndemn, sfaturi, de la cele imbolduri la o viață curată, vegetariană, la eliminarea a tot felul de probleme care sunt în lumea absurdă și răzvrătirea dânsului față de lumea goală, în care înțelepciunea este mai greu de găsit”, a afirmat scriitorul Adrian Matei, care a dezvăluit și un lucru mai puțin cunoscut de public: faptul că toate manuscrisele lui Ionel Bandrabur sunt păstrate la Biblioteca Academiei Române.

„Ionel Bandrabur a avut un crez: crezul lui a fost să scrie. I-au remarcat talentul doi titani ai literaturii române: Eugen Lovinescu și George Călinescu. A fost apreciat de Marin Preda, apoi de Ion Barbu, poetul-matematician. Ionel Bandrabur este stâlpul de înșelepciune al literaturii vrâncene”, a spus scriitorul Radu Borcea.

Scriitorul Ion Tătaru a afirmat că evenimentul de joi reprezintă „o încercare de a-l menține în viață pe Ionel Bandrabur”, dedicându-i poezia „Ultima carte a adevărului”, pe care a citit-o după slujba de pomenire, oficiată de preotul Daniel Merloiu la mormântul lui Ionel Bandrabur, din cimitirul Parohiei Chicera - Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”- Crucea de Sus.

„Vă mulțumim tuturor că ați intrat pentru o clipă în «lumea misterelor», în lumea creației și că ați dovedit că iubiți momentul acesta de relevare spirituală! Îi mulțumim foarte mult domnului primar, care ne-a înțeles și și-a răpit o clipă pentru a fi alături de noi! Vă mulțumim tuturor că ați venit să admirați creația și frumosul!”, a spus doamna Maria Bandrabur, soția scriitorului.

Evenimentul „In Memoriam Ionel Bandrabur” a fost organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al Orașului Panciu.

Text informații + foto:Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.