Orașul Panciu

Concurs interjudețean: Medalion Literar „ Mihail Sadoveanu“, ediția I 2018 la Casa de Cultură M. Eminescu Panciu

Ziarul de Vrancea
27 apr 2018 2605 vizualizări

Motivatia derularii acestui proiect este in primul rand repsectul fata de scriitorul Mihail Sadoveanu, de la a carui nastere se implinesc 138 de ani, dar si cultivarea in randul elevilor a interesului pentru lectura.

Profesorul Culita Ioan Usurelu pormoveaza ca orasul Panciu sa ramana pe mai departe un important oras al culturii vrancene“

Cu o experienta deosebita in organizarea activitatilor extrascolare, prin proiectele educationale realizate in anii anteriori, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu (prof. Popa Gheorghita-Doru, prof. Pricop Dorina, prof. Ion Nusa), Scoala Gimnaziala nr. 9 V. Alecsandri Vaslui (prof. drd Ana-Maria Vlad, prof. Barzu Danut), Scoala Gimnaziala nr.1 N. Iorga, Focsani (prof. Trifan Andreea, prof. Dumitrascu Viorica), Scoala Gimnaziala Spulber (prof. Cofrea Florina, prof. Palade Costica ) si Scoala Gimanziala Simion Mehedinti Soveja (prof. Batca Danuta) au realizat sambata 21 aprilie 2018 un interesant Proiect Educational Medalion Literar „ Mihail Sadoveanu“, editia I 2018 la Casa de Cultura M. Eminescu Panciu.

Motivatia derularii acestui proiect este in primul rand repsectul fata de scriitorul Mihail Sadoveanu, de la a carui nastere se implinesc 138 de ani, dar si cultivarea in randul elevilor a interesului pentru lectura. In prima parte a medalionului cei cinci scriitori invitati, Culita Ioan Usurelu, prof. Neagu Stefan, prof. Zenovia Usurelu, ziarist Radu Borcea, Stefan Jurja au prezentat in fata elevilor, parintilor si a profesorilor aspecte din viata si activitatea literara a marelui prozator, care reprezinta un model pentru cititori cat si pentru celalti scriitori romani.

Programul medalionului a continuat cu prezentarea Power Point (10 slide-uri) din viata si ativitatea literara a prozatorului. A urmat evaluarea cunostintelor elevilor participanti despre prozatorul mai sus mentionat prin doua probe : Proba de evaluare sumativa, Proba de recitari, monologuri, scenete „ Cel mai bun recitator“, unde juriul format din aceeasi scriitori au apreciat efortul pe care l-au facut toti elevii care au sustinut monologuri si scenete.         

Castigatorii concursului la sectiunea de literatura au fost:

Proba de evaluare sumativa:

Chiriac Ana-Maria, locul I, cls a V-a, sc. Gim. Spulber (prof. Coforea Florina)

Pruteanu Denisa, locul I, sc. Gim. Spulber (prof. Palade Costica)

Ghenuche Rares, locul I, cls a II-a, sc. Gim. Soveja (prof. Batca Danuta)

Tarlea Irina, locul I, cls a III-a, Lic. Teh. Al.I. Cuza Panciu (prof. Pricop Dorina)

Babanu Amalia, locul I, cls a IV-a, Lic. Teh. Al.I. Cuza Panciu (prof. Ion Nusa)

Mitache Raluca, locul I, cls a VIII-a, Sc. Gim. Nr. 9 Vaslui (prof. drd. Vlad Ana-Maria)

Proba de monologuri, scenete „Cel mai bun recitator“:

Elevii, Potorac David, Vlose Vlad, Rosu Smarandita si Mitache Raluca au ocupat locul I la interpretarea scenetei „Iapa lui Voda“ de Mihail Sadoveanu, cls a VIII-a, Sc. Gim. Nr. 9 Vaslui (prof. drd. Vlad Ana-Maria)

Elevii, Rosu Smarandita si Mitache Raluca, cls a VIII-a au ocupat locul I in interpretarea monologului „ Un om nacajit“ de Mihail Sadoveanu, Sc. Gim. Nr. 9 Vaslui (prof. drd. Vlad Ana-Maria)

Sectiunea de muzica: Grupuri si coruri scolare

La aceasta proba s-au evidentiant urmatoarele grupuri corale:

Grupul Coral „Diatonic“ al Sc. Gim. Nr. 1 Focsani(prof. Trifan Andreea Mirabela)

Grupul Coral „Izvorasul “ al Sc. Gim. Nr. 9 Vaslui (prof. Barzu Danut)

Grup Coral „Mugurasi de brad“ al Sc. Gim. Soveja (prof. Batca Danuta)

Grup Coral „Mladite pancene“ al Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu (Balauta Emanuela, Cosmin Gaurii, Stanescu Ionut, indrumati de prof. Popa Gheorghita Doru)

Programul Medalionului a continuat cu lansari de carti ale scriitorilor invitati.

Scriitorul Culita Ioan Usurelu si-a lansat cartea „Jurnalul unui singuratic“, editura Salonul Literar 2013, unde autorul surprinde prin sprinteneala stilistica a naratiunii, care se vrea una relalista, vijelioasa, cu accente chiar cinice. Un invitat special a fost si domnul colonel Ionel Marin (secretar general al Organizatiei Frontiera Galateana) care a sensibilizat publicul din sala prin cele doua piese corale „ Canta cucu-n Bucovina“ si „Treceti batalione romane Carpatii“, fiind totodata pe mai departe un promotor al activitatilor culturale pancene fapt ce va dezvolta sentimentul patriotic si interesul eleviilor pentru istoria neamului romanesc.        

A urmat apoi lansarea cartii „Colectivizarea sufletelor sau Memoria pamantului confiscat“ unde autorul, ziaristul si prozatorul Radu Borcea, a urmarit sa transmita tuturor elevilor din sala si generatilor care vor veni „sa nu uite niciodata lectiile istoriei “.

A treia lansare de carte este „De vorba... in scris“ , editura Terra Focsani 2003, unde scritoarea prof. Zenovia Usurelu arata ca aceasta carte isi are izvorul intr-o indelungata activitate la catreda, experienta care a ajutat-o sa constate necesitatea unor texte gramaticale pentru invatarea corecta a limbii romane.    

A patra lansare de carte este „ REGASIRE SI RE-UNIRE“(Basarabia-de la independenta la re-unirea cu Romania), editura InfoRapArt Galati 2018, unde scriitorul din Republica Moldova, Stefan Jurja incearca sa prezinte secvente din viata si activitatea sa dupa anul 2010 cand si-a luat in spate toiagul de combatant in razboiul nistrean din 1991-1992 pentru independenta si integritatea Republicii Moldova si, lasat la vatra inainte de vreme, a trecut apoi Prutul in TARA-MAMA ROMANIA, pentru a-si reface fortele si a continua lupta pe mai departe pentru RE-UNIRE. Comemorarea celor 138 de ani de la nasterea scriitorului a fost facuta a doua-a  zi la Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel din Panciu (Stefan Aga) prin oficierea unui parastas si „a transmis tuturor celor prezenti ca acest Medalion literar M. Sadoveanu ii determina pe elevi sa participe cu regularitate la asfel de concursuri avand ca scop nu numai creatia literara dar si cunoasterea in profunzime a vietii literare a scriitorului Mihail Sadoveanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.